Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το έργο μιας καινούργιας κυβέρνησης και όλοι οι Έλληνες ελπίζουν να τα καταφέρει στο «mission impossible» που έχει μπροστά της : με άδεια ταμεία να τηρήσει τις υποσχέσεις της για τερματισμό της λιτότητας και για παροχές προς τους οικονομικά αδύνατους και συγχρόνως να βρει έναν τρόπο συνεννόησης με τους δανειστές έτσι ώστε να μην οδηγηθεί η χώρα στην απομόνωση.
Αν ,όμως, οι διαπραγματεύσεις που έχει μπροστά της η κυβέρνηση είναι εξ ορισμού πολύ δύσκολες – χθες ο κ. Σόιμπλε έσπευσε να προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε αναδιαπραγμάτευση για το ελληνικό μνημόνιο θα είναι χάσιμο χρόνου- η συγκατοίκηση των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ με τον επικεφαλής των ΑΝΕΛ Π.Καμμένο και τους υπουργούς του τις κάνουν πολιτικά αδύνατες. Δυστυχώς, η κυβέρνηση ,περιέχει μέσα της , τον σπόρο της σύγκουσης.
Γιατί ,όπως παραδέχονται σε κατ ιδίαν συζητήσεις τους στελέχη της Αριστεράς, πέραν από την αντιμνημονιακή ρητορική ελάχιστα είναι αυτά που μπορούν τον κ. Τσίπρα και τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Καμμένο και την ομάδα του .
Ενώ είναι φανερό, για παράδειγμα, ότι ο κ. Τσίπρας και η καρδιά της κυβέρνησης θέλει να περάσει ένα αριστερό μήνυμα για μια νέα αρχή και αλλαγή σελίδας στα πολιτικά πράγματα της χώρας την ίδια στιγμή ο καραδεξιός κ. Καμένος -που αντιπροσωπεύει ό,τι πιο συντηρητικό υπάρχει στην ελληνική κοινωνία – το ακυρώνει.
Είναι μάλιστα απολύτως βέβαιο ότι μετά τα πρώτα γέλια και τις χαρές της ορκωμοσίας τα σοβαρά προβλήματα που θα έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση -ιδιαίτερα στα οικονομικά- θα οξύνουν τις αντιθέσεις και την πολιτική ανομοιογένεια δημιουργώντας φυγόκεντρες τάσεις στην κυβέρνηση.
Παραδείγματα αμέτρητα: σε τι μπορεί να συμφωνήσει π.χ. η νέα αναπληρώτρια υπουργός μετανάστευσης Τάσια Χριστοδουλοπούλου που τάσσεται υπέρ της βελτίωσης συνθηκών φιλοξενίας οικονομικών μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα με τον απηνή διώκτη των μεταναστών κ. Καμένο που θεωρεί ότι οι παράνομοι εισβολείς θα πρέπει να επαναπροωθούνται αμέσως ή να διοχετεύονται στην Δυτική Ευρώπη για να αλλάξει το Δουβλίνο 2;
Σε τι μπορεί να συμφωνήσει ο κ. Καμένος με τον κ.Τσίπρα στα θέματα ανάπτυξης όταν ο ένας λέει ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία και να μειωθεί ο φόρος για τις επιχειρήσεις στο 7 % ενώ ο δεύτερος θεωρεί ότι το κύριο βάρος της φορολογίας θα πρέπει να το πληρώσουν οι κατέχοντες τα μέσα παραγωγής και οι πλούσιοι και ο βασικός μοχλός ανάπτυξης θα ειναι οι δημόσιες επενδύσεις.
Σε τι μπορεί να συμφωνήσουν οι ΑΝΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ όταν ο κ. Τσίπρας αρνείται να ορκισθεί στην Βίβλο θέλοντας να περάσει μήνυμα χωρισμού Πολιτείας- Εκκλησίας ενώ ο κ. Καμένος διατυμπανίζει ότι η χριστιανική πίστη είναι αναπόσπαστο κομμάτι της υπόστασης της Ελλάδας και οι μισές συναντήσεις τους γίνονται με ιερωμένους και εκπροσώπους εκκλησιαστικών οργανώσεων;
Η κυβέρνηση ,όμως, θα βρεθεί μπροστά σε σοβαρές εσωτερικές μάχες και από τις διαφορές των απόψεων ακόμη και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που με μετέχουν σ΄αυτήν.
Χτες π.χ. π αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Θοδ. Δρίτσας προσερχόμενος στο προεδρικό για την ορκωμοσία θέλησε να περάσει το μήνυμα ότι τελειώνουν πλέον οι ιδιωτικοποιήσεις και καταργείται το ΤΑΥΠΕΔ. Πρόσθεσε μάλιστα με έμφαση ότι επί των ημερών του στον Πειραιά η COSCO δεν πρόκειται να αποκτήσει το 51 % του ΟΛΠ. Την αντίθετη ακριβώς άποψη περί ιδιωτικοποιήσεων φαίνεται να έχει ο νέος υπερυπουργός Οικονομίας κ. Βαρουφάκης που έχει επανειλημμένως μιλήσει υπέρ της κινεζικής επένδυσης στον Πειραιά. Για την οποία μίλησε χτες ( εν μέσω του σχηματισμού της κυβέρνησης ) και ο Πρωθυπουργός κ.Τσίπρας με τον Κινέζο πρέσβη στο Μεγαρο Μαξίμου.
Επιπλέον είναι γνωστό -το έχει δηλώσει καθαρά ο κ. Ν. Παππάς (στενός συνεργάτης του κ.Τσίπρα και υπουργός επικρατείας πλέον) ότι η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζει ένα μνημόνιο (δεν θα το ονομάζει έτσι) με τις δικές τις προτάσεις για την έξοδο από την κρίση πάνω στο οποίο επιθυμεί να συμφωνήσει με τους δανειστές .Αυτο θα είναι και το αντικείμενο της συνάντησης την Παρασκευή της κυβέρνησής με τον επικεφαλής του Eurogroup κ. Νταϊζεμπλουμ που πραγματοποιεί επίσκεψη αστραπή στη χώρα μας.
Πώς θα μπορέσουν να αποδεχτούν την υπογραφή ενός τέτοιου κειμένου οι ακραίοι αντιμνημονιακοί κ.κ. Λαφαζάνης (υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης )και Στρατούλης (υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων) αλλά και ο κ. Καμένος (υπουργός Άμυνας) ο οποίος χαρακτήριζε τους γερμανούς δανειστές της χώρας τοκογλύφους και δυνάμεις κατοχής και την κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου γερμανοτσολιάδες; Έλα ντε;