Home
—της Μαργαρίτας Ζαχαριάδου—
Ήταν ίσως το συγκλονιστικότερο επίτευγμα στην ιστορία της ανθρωπότητας – η μέρα, πριν από 46 χρόνια ακριβώς, που ο άνθρωπος έκανε το άλμα από τον πλανήτη όπου είχε περάσει όλη του τη ζωή, χιλιάδες επί χιλιάδων χρόνια, και πάτησε για πρώτη φορά με τα δυο του πόδια σε ένα άλλο ουράνιο σώμα: η πρώτη επίσκεψη στη Σελήνη. 20 Ιουλίου του 1969. Κι αυτό –για σκεφτείτε!– ενώ δεν είχαν καλά-καλά περάσει ούτε εξήντα χρόνια από τότε που ολοκλήρωσε, ουσιαστικά, την εξερεύνηση της μεγάλης του πατρίδας, της Γης, με την κατάκτηση της Ανταρκτικής, το 1911. Βέβαια, είχαν μεσολαβήσει από τότε, ούτε λίγο ούτε πολύ, δύο παγκόσμιοι πόλεμοι, πατέρες πάντων.
Τεράστια πορεία. Εκατομμύρια, κυριολεκτικά, ώρες μελέτης, μέχρι την τελευταία απίθανη λεπτομέρεια, άλλες τόσες προσπάθειες θεωρητικών και πρακτικών επαληθεύσεων, αποτυχίες, θάνατοι, πολιτικές, τρικλοποδιές, κατασκοπεία, πακτωλοί χρημάτων. Η προσελήνωση δεν ήρθε από το πουθενά. Μέχρι να φτάσουν ο Άρμστρονγκ και ο Όλντριν να πατήσουν στο φεγγάρι, είχαν προηγηθεί 61 μη επανδρωμένες απόπειρες, από την ΕΣΣΔ και τις ΗΠΑ, να στείλουν αντικείμενα μέχρι τη Σελήνη – οι περισσότερες αποτυχημένες. Έτσι όμως λειτουργεί η επιστήμη, με στόχους, φαντασία και ανυποχώρητη πειθαρχία. Έτσι συνέβαινε σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας, έτσι συνέβη κι αυτή τη φορά. Απλώς, στην προκειμένη περίπτωση, η επιστήμη δεν έγραψε μόνο μια νέα σελίδα? η εξερεύνηση του διαστήματος συνιστά ολόκληρο νέο βιβλίο. Περίπλοκο, δυσνόητο και λίγο τρομακτικό.
Ήταν, λοιπόν, σχεδόν αναπόφευκτο (ανθρώπινο, πολύ ανθρώπινο, θα έλεγε κανείς) να υπάρξουν και εκείνοι που, παρά τις αποδείξεις, αποφάσισαν ότι αυτή η ιστορία, ο άνθρωπος στο φεγγάρι, απλώς δεν μπορεί να συνέβη, ότι είναι ένα ψέμα που κατασκευάστηκε είτε για λόγους πολιτικούς (για να πουλήσουν μούρη οι Αμερικάνοι στους Ρώσους) είτε για οικονομικούς (για να τσεπώσουν «κάποιοι» τα θηριώδη κονδύλια που απαίτησε αυτό το project). Και ότι, πολύ συγκεκριμένα, όλο το οπτικό υλικό της περιπέτειας του Απόλλων 11 κινηματογραφήθηκε σε στούντιο της Disney, πάνω σε σενάριο του Άρθουρ Κλαρκ και σκηνοθεσία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ. Στο διαδίκτυο, οι σελίδες που είναι αφιερωμένες στην «απόδειξη της απάτης» ίσως και να υπερβαίνουν σε αριθμό αυτές που αναφέρονται στο επίτευγμα της 20ής Ιουλίου 1969 ως ιστορικό γεγονός. (Στην Ελλάδα δε, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή, το 27% των συμπατριωτών μας θεωρεί επίσης ότι οι Αμερικάνοι μάς δουλεύουν.)
Διαβάστε την συνέχεια στο dim/art