Η διοίκηση της Χρύσας Αράπογλου και οι παρατάξεις, ακόμη και εκείνη του πρώην δημάρχου, δεν έκαναν το ίδιο λάθος με την προηγούμενη γνωμάτευση πριν 3 περίπου χρόνια, όπου είπαν ναι στην ανάπλαση, αλλά με σημαντικές τροποποιήσεις, την οποία το ΤΑΙΠΕΔ και η κυβέρνηση την εξέλαβαν ουσιαστικά, ως συμφωνία με το σχέδιό τους
Τώρα, ενώ η πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ είναι ίδια, πολύ σωστά είπαν όχι επί της αρχής και έθεσαν τους λόγους που λένε όχι, πού ήταν σχεδόν ίδιοι με τους προηγούμενους.
Η θετική έκπληξη ήρθε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Τόσο στην διαβούλευση του δημοτικού συμβουλίου Καλαμαριάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης κ. Γιουτίκας είπε: Έχουμε δομική διαφορά με το ΤΑΙΠΕΔ, για να επαναλάβει στην συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, ότι ο ίδιος και ο Περιφερειάρχης, έχουν άλλη αντίληψη από το ΤΑΙΠΕΔ, και έτσι ομόφωνα η Περιφερειακή Επιτροπή Θεσσαλονίκης, ψήφισε κατά της πρότασης του ΤΑΙΠΕΔ.
Δηλαδή ο Περιφερειάρχης και η πλειοψηφία υποστήριξαν στην ουσία, το ακριβώς αντίθετο με αυτό που είχαν υποστηρίξει πριν τρία χρόνια.
Η νίκη της Καλαμαριάς είναι μεγάλη, παρ' ότι η κυβέρνηση έχει φροντίσει να νομοθετήσει την μη δεσμευτικότητα, για το ΤΑΙΠΕΔ και την ίδια, αυτών των γνωμοδοτήσεων.
Που οφείλεται όμως αυτή η αλλαγή θέσης της διοίκησης της Περιφέρειας;
Οφείλεται κυρίως:
α. Στην σαφή και αποφασιστική στάση της διοίκησης του Δήμου Καλαμαριάς και όλων των παρατάξεων.
β. Στην συμφωνία του Πρωθυπουργού με τον Περιφερειάρχη, να τον προτείνει για Επίτροπο στην Κομισιόν. Αυτό σημαίνει ότι ο Περιφερειάρχης δεν μπορεί να πάει στην αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με μια αντιπεριβαλλοντική
απόφαση και κόντρα σε μια ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.
γ. Στην μάχη διαδοχής στην ηγεσία της Περιφέρειας.
δ. Στο ότι, η επένδυση του ιδιώτη θα είναι επισφαλής, λόγω της καθολικής άρνησης της Καλαμαριάς και του μεγάλου πολιτικού κόστους, για την κυβέρνηση και την διοίκηση της Περιφέρειας.
Στην ιδιωτικοποίηση του εμβληματικού κτιρίου, του λεγόμενου "Παλατάκι", λόγω του μεγάλου κόστους της αποκατάστασης του κτιρίου και των περιορισμένων δυνατοτήτων εκμετάλλευσης για την απόσβεση της επένδυσης και του εύλογου κέρδους του επενδυτή, τρία και πλέον χρόνια, δεν βρέθηκε το ανάλογο ενδιαφέρον. Έτσι προεκλογικά επινόησαν την φόρμουλα του μνημονίου με την ΕΤΑΔ, το Υπερταμείο και της βουλής, για να διερευνηθεί η δυνατότητα της δημόσιας χρηματοδότησης.
Το σημαντικό είναι η δήλωση του Πρωθυπουργού, τρεις ημέρες πριν τις εκλογές: Ενίοτε δεν χρειάζεται ο ιδιώτης επενδυτής για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, σπάζοντας τον μύθο που οι ίδιοι δημιούργησαν ότι, πρέπει οπωσδήποτε κάθε περιουσιακό στοιχείο του δημοσίου που έχει περάσει στο Υπερταμείο να ιδιωτικοποιηθεί. Βέβαια, είχε προηγηθεί η ακύρωση του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, αυτό για εθνικούς λόγους, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, δηλαδή για την χρήση του ΝΑΤΟ
Ενδιαφέρον έχει η ανεπίσημη απάντηση του ΤΑΙΠΕΔ, που διαβάσαμε στα ενημερωτικά site, όπου τονίζει, ότι: Διαφωνεί με την απόφαση του Δήμου Καλαμαριάς και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, γιατί ο συντελεστής δόμησης που είχε νομοθετηθεί τον Ιούλιο του 1993, δηλαδή από την κυβέρνηση του πατέρα Μητσοτάκη, ήταν 0,4%, ενώ η πρόταση της σημερινής κυβέρνησης, του υιού Μητσοτάκη, είναι 0,2%, δηλαδή, μόλις διπλάσιος του συντελεστή δόμησης που προτείνει ο δήμος.
Βέβαια ο διπλάσιος συντελεστής για την συγκεκριμένη περιοχή είναι καταστροφικός, φυσικά πολύ περισσότερο ήταν ο τετραπλάσιος συντελεστής του 1993.
Και τώρα γεννιέται το ερώτημα, πως οι ίδιοι φορείς, δηλαδή η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το ΤΕΕ/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας και τα Επιμελητήρια της πόλης, υποστηρίζουν το πολλαπλό έγκλημα του Real Estate στο χώρο της ΔΕΘ, όπου ο συντελεστής δόμησης θα είναι 0,6%.
Δηλαδή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην πιο πυκνοδομημένη περιοχή της Θεσσαλονίκης, με το πολύ λιγότερο πράσινο ανά κάτοικο, από κάθε ελληνική και ευρωπαϊκή πόλη, για το οποίο καταδικάστηκε η χώρα μας πέρσι, από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, μετά από προσφυγή της Κομισιόν, λόγω της αέριας ρύπανσης από τοξικά αιωρούμενα σωματίδια.
Το ενδιαφέρον τώρα εστιάζεται στην στάση της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και φυσικά της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας: Θα αποδεχθεί ο δήμος Θεσσαλονίκης το σχέδιο της κυβέρνησης, θα συνεχίσει να το υποστηρίζει η διοίκηση της Περιφέρειας ή για πολύ περισσότερους λόγους θα σταθούν απέναντι, όπως έκανε ο δήμος Καλαμαριάς και τώρα και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για την Μαρίνα;
Ο Σεπτέμβριος έρχεται, μαζί και η διοργάνωση της ΔΕΘ.
Τι θα πουν στον Πρωθυπουργό και κυρίως στους Θεσσαλονικείς;