Οι αλλαγές στη λειτουργία των Πανεπιστημίων- Παρατηρήσεις

Ιωακείμ Γρυσπολάκης 08 Ιουλ 2022

Σήμερα ολοκληρώθηκε η ανάγνωση του νομοσχεδίου για τη λειτουργία των πανεπιστημίων στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Ψηφίστηκε επί της αρχής από την ΝΔ, ενώ ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση επιφυλάχτηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια. Φυσική και αναμενόμενη η καταψήφισή του από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜΕΡΑ25.

Ιδιαίτερα αιχμηρή ήταν η τοποθέτηση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Φίλη, ο οποίος θύμισε ομιλία συνδικαλιστή της δεκαετίας 1980.

Θα σταθώ στην τοποθέτηση της Χαράς Κεφαλίδου, εισηγήτριας του ΠΑΣΟΚ. Με την κριτική της επί του νομοσχεδίου συμφωνώ απολύτως. Απάντηση, όμως, θα ήθελα να δώσω (ήδη το έπραξα κατ' ιδίαν) στη σωστή παρατήρησή της ότι το νομοσχέδιο έχει υπερβολικά πολλές λεπτομέρειες, οι οποίες θα έπρεπε να προβλεφθούν στους Εσωτερικούς Κανονισμούς των πανεπιστημίων. Ο νόμος 4009/2011 προέβλεπε ότι τα πανεπιστήμια, εντός τακτού χρονικού διαστήματος, θα πρέπει να καταρτίσουν εσωτερικούς κανονισμούς και να τους αποστείλουν στο Υπουργείο Παιδείας προς δημοσίευση. Το 2013 από τα 22 πανεπιστήμια μόνον τέσσερα (ΝΑΙ ΜΟΝΟΝ 4) κατήρτησαν εσωτερικούς κανονισμούς και τους απέστειλαν για δημοσίευση, ενώ ο Πρότυπος Εσωτερικός Κανονισμός, που προέβλεπε ο νόμος, ουδέποτε δημοσιεύθηκε.

Κατόπιν αυτού θεωρώ εύλογη την συμπερίληψη στο νομοσχέδιο όλων των λεπτομερειών, που θα έπρεπε να περιλαμβάνονται στους εσωτερικούς κανονισμούς των πανεπιστημίων, με διαφοροποιήσεις φυσικά από ίδρυμα σε ίδρυμα.

¨Οσον αφορά στην ουσία, επιμένω ότι από τα οκτώ σημεία του νόμου 4009/2011, που πιστεύω ότι έπρεπε να είναι εκ των ων ουκ άνευ στο νέο νομοσχέδιο, μόνον τα τέσσερα πρώτα έχουν ενσωματωθεί. Θέλω να ελπίζω ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια θα υπάρξουν δεύτερες σκέψεις και θα υποβληθούν τροπολογίες, που θα γίνουν αποδεκτές από την υπουργό παιδείας.

Τελειώνω με την παρατήρηση ότι το Συμβούλιο Διοίκησης δεν μπορεί να παραμείνει ως έχει στο νομοσχέδιο. Για δύο λόγους:

(α) ο ελεγχόμενος δεν μπορεί να προεδρεύει του ελέγχοντος οργάνου και

(β) η θέση του παντοδύναμου πρυτάνεως θέλει ισχυρές προσωπικότητες, με όραμα, εργατικότητα, αποφασιστικότητα και τόλμη για ρήξη με τις μετριότητες για να τις καταλάβουν. Υπάρχουν; Και αν υπάρχουν, ενδιαφέρονται για μία τόσο υπεύθυνη θέση;

Υ.Γ. Τον Σεπτέμβριο 2010 παρουσιάσθηκαν οι πυλώνες του νομοσχεδίου, που οδήγησε στο νόμο 4009/2011, στους Δελφούς από την τότε υπουργό παιδείας και το πρωθυπουργό. Σ΅την επιστροφή ταξίδεψα με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου του Δουβλίνου, ο οποίος είχε προσκληθεί από την υπουργό Α. Διαμαντοπούλου. Μου τόνισε ότι ο μισθός του πρύτανη είναι ο μισθός του καθηγητή + 5.000€, λόγω των ευθυνών που αυτός αναλαμβάνει. Στην Ελλάδα τότε ήταν ο μισθός του καθηγητή + 240€ προ φόρων.

https://www.liberal.gr/.../ta-thetika-kai-ta.../451576...