Οκτώ τούρκοι αξιωματικοί ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα. Υπάρχει ένας έστω νοήμων άνθρωπος σε αυτή τη χώρα που να μην ξέρει ότι αν παραδοθούν στη γείτονα,, θα υποστούν όλα όσα περιέγραψε η Εισαγγελέας κ. Ευσταθία Καπαγιάννη; Κτηνώδη βασανιστήρια, εξευτελισμούς, και ενδεχομένως εκτέλεση, αν αύριο ψηφιστεί η θανατική ποινή στην Τουρκία; Υπάρχει έστω και ένα παλαιό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που να μην αναλογίζεται αυτομάτως τις όχι και τόσο μακρινές περιπέτειες της δικής μας Αριστεράς;
Και όμως η Ελλάδα, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, όπως δείχνουν οι δικαστικές εξελίξεις, ετοιμάζεται να παραδώσει τους ανθρώπους αυτούς στην κόλαση.
Μα είναι πραξικοπηματίες μπορεί να πει κάποιος. Αυτό το επιχείρημα θα είχε νόημα αν η έκδοση γινόταν τις μέρες που είχε εκδηλωθεί το αντι-Ερντογκάν πραξικόπημα, ή εκείνη η παρωδία πραξικοπήματος. Αμέσως μετά όμως ξεκίνησε ένα αντιπραξικόπημα του καθεστώτος Ερντογκάν το οποίο φαίνεται να ήταν έτοιμο από καιρό, και έκτοτε βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Με τα γνωστά που διαβάζουμε καθημερινά: συλλήψεις, απολύσεις, λογοκρισία, βασανιστήρια, φόνους, διώξεις αντιπάλων.
Χρειάζεται σωφροσύνη είναι το δεύτερο και πιο ουσιαστικό επιχείρημα. Δεν πρέπει να δίνουμε λαβές στην Τουρκία σε αυτή την κρίσιμη και περίπλοκη φάση των διμερών σχέσεων. Είμαι φανατικά υπέρ αυτής της σωφροσύνης. Και αισθάνομαι ιδιαίτερη ανασφάλεια, όπως πολλοί έλληνες και ελληνίδες, όταν βλέπω ποιοι χειρίζονται τα εθνικά θέματα και το κυπριακό. Χρειαζόμαστε πράγματι σωφροσύνη και όχι καραγκιοζιλίκια σαν εκείνα στη νήσο Ρω.
Αλλά η σωφροσύνη δεν συνεπάγεται αδιαφορία για τα στοιχειώδη δικαιώματα, την ακεραιότητα και τη ζωή οκτώ ανθρώπων, που κατέφυγαν στη χώρα μας. Ούτε αυτό είναι το πεδίο άσκησης μιας κακώς εννοούμενης real politique, και μάλιστα από πολιτικούς με επιδόσεις στη φανφάρα και στη γελοιότητα.
Η Ελλάδα έχει περάσει δικτατορία, έχει ακόμα τραγικές μνήμες από τις περιόδους ανωμαλίας, κι όλα αυτά την έκαναν πιο ώριμη. Θα έπρεπε να την είχαν κάνει και πιο ανθεκτική σε πιέσεις που της ασκούνται σε αυτά τα θέματα. Στο κάτω-κάτω δεν απειλείται η τουρκική κυβέρνηση από το σεβασμό του δικαιώματος πολιτικού ασύλου σε οκτώ ανθρώπους.