Το 2018 είναι η χρονιά που πρέπει να ανησυχούμε πολύ για την Ιταλία . Στις 4 Μαρτίου οι Ιταλοί πάνε στις κάλπες για να ψηφίσουν για την νέα κυβέρνηση τους και οι δημοσκοπήσεις προκαλούν μεγάλο πονοκέφαλο στον Ματέο Ρέντσι αλλά και στις μετριοπαθείς δυνάμεις της Ευρώπης.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι συνεχίζει να ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις αν και δεν φαίνεται να συγκεντρώνει το 40% που είναι απαραίτητο για να σχηματίσει κυβέρνηση. Ούτε όμως οι άλλοι δύο δυνατοί σχηματισμοί , το Δημοκρατικό Κόμμα του Ματέο Ρέντσι και το Κίνημα των 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο συγκεντρώνουν ποσοστό ικανό να τους οδηγήσει στο Κιρινάλιο.
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις του Ινστιτούτου Demopolis το κίνημα των Πέντε Αστέρων παίρνει το 29,2% της πρόθεσης ψήφου και είναι το πρώτο κόμμα στις προτιμήσεις των πολιτών . Ακολουθεί το Δημοκρατικό Κόμμα του Ματέο Ρέντσι με το 23,5% και η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι με 15,6%.
Όλη η κεντροδεξιά συμμαχία συγκεντρώνει το 36,3% ενώ η κεντροαριστερά δεν ξεπερνά το 27%. Όπως και νάχει , σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις , καμία παράταξη και κανένα κόμμα δεν εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
Άλλο ένα αρνητικό στοιχείο που καταδεικνύουν οι μετρήσεις είναι ότι μόνο το 62% των ψηφοφόρων θα πάει να ψηφίσει . Το 78% πιστεύει ότι τα κόμματα δεν πρόκειται να σεβαστούν ούτε μία προεκλογική τους υπόσχεση
Οι Ιταλοί δείχνουν να έχουν ήδη κουραστεί από την προεκλογική εκστρατεία αν και αυτή μόλις άρχισε .
Σύμφωνα με το Πολίτικο μπορεί οι Ιταλοί να έχουν συνηθίσει την πολιτική αβεβαιότητα και την αδυναμία σχηματισμού κυβερνήσεων μακράς πνοής , αυτή τη φορά πρέπει όμως να ανησυχούν για τέσσερις πολύ συγκεκριμένους λόγους .
Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας είναι 130% του ΑΕΠ της . Μόνο η Ελλάδα έχει μεγαλύτερο (180%ΑΕΠ). Η Ιταλία χρωστάει αυτή τη στιγμή 2,3 τρισεκατομμύρια ευρώ και κάθε Ιταλός , ακόμα και τα νεογέννητα , χρωστά 35.000 ευρώ, αντίστοιχα ο κάθε Έλληνας χρωστά 29.000 ευρώ. Το μέγεθος είναι τεράστιο αν σκεφτεί κανείς ότι η Ιταλία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε ένας Ιταλός πολιτικός που να μιλά για τον περιορισμό του δημόσιου χρέους της χώρας. Όλοι υπόσχονται αύξηση των δημοσίων δαπανών – παροχών κατά 200 δισεκατομμύρια ευρώ και αυτό αντιστοιχεί στο 12% του ΑΕΠ της χώρας.
Η προσφυγική κρίση επίσης αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για την Ιταλία και την ΕΕ. Η Ρώμη κατάφερε βέβαια να μειώσει τον αριθμό των προσφύγων που φτάνουν στις ακτές της από 181.000 το 2016 σε 120.000 το 2017 . Οι πολιτικές όμως που ακολουθεί ο υπουργός εσωτερικών Μάρκο Μινίτι για να το πετύχει αυτό είναι , σύμφωνα με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις , το λιγότερο αμφιλεγόμενες.
Ο Μινίτι χρησιμοποιεί τη στρατηγική των συμφωνιών με τις επίσημες και ανεπίσημες αρχές της Λιβύης με στόχο αυτές να χρησιμοποιούν κάθε μέσο για να εμποδίζουν τους πρόσφυγες να φεύγουν προς την Ιταλία.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούν πως αυτή η στρατηγική θα έχει βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα εξαιτίας της χαοτικής κατάστασης που επικρατεί σε αυτή χώρα της Βόρειας Αφρικής.
Η προσφυγική κρίση του 2015 τάραξε τα νερά τόσο στη Γερμανία όσο και στην Αυστρία . Kαι οι δύο αυτές χώρες είδαν τους πολίτες τους να στρέφονται στις εκλογές στα ακροδεξιά κόμματα. Η ΕΕ φοβάται πως αν υπάρξει νέα αύξηση στις αφίξεις των προσφύγων αυτό θα επηρεάσει αρνητικά τις εκλογές στην Ιταλία αλλά και τις ευρωεκλογές το 2019 και θα στρέψει τους ευρωπαίους ψηφοφόρους μαζικά στην άκρα δεξιά .
Οι δημοσκοπήσεις στην Ιταλία δεν είναι καλές ούτε για τους υποστηρικτές της ΕΕ. Το κόμμα που έρχεται πρώτο σε όλες σχεδόν τις δημοσκοπήσεις είναι το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα του Μπέπε Γκρίλο , το οποίο έχει ήδη προαναγγείλει πως αν κερδίσει στις εκλογές θα προκηρύξει δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Ιταλίας στο ευρώ.
Βέβαια ο κεντροδεξιός συνασπισμός κομμάτων του Σίλβιο Μπερλουσκόνι αναμένεται να πάρει μεγαλύτερα ποσοστά από το Κίνημα των 5 Αστέρων αλλά αυτό δεν παρηγορεί διόλου την Ευρώπη. Στον κεντροδεξιό συνασπισμό συμμετέχει η ακροδεξιά Λέγκα του Βορά , ένα ακόμα κόμμα ευρωσκεπτικιστών.
Γεγονός είναι πάντως πως και η Λέγκα και το Κίνημα του Γκρίλο έχουν χαμηλώσει τους τόνους σχετικά με την ΕΕ . Ο ηγέτης των 5 Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε πως δεν είναι “ η σωστή στιγμή “ για να φύγει η Ιταλία από το ευρώ ενώ και ο αρχηγός της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι έκανε ένα βήμα πίσω στην αντιευρωπαϊκή ρητορική του.
Αναλυτές εκτιμούν πως είναι απίθανο η Ιταλία να κάνει δημοψήφισμα για την παραμονή της ή όχι στην ευρωζώνη.
Όπως και νάχει μία κυβέρνηση στην Ιταλία στην οποία θα συμμετέχει η ακροδεξιά Λέγκα του Βορά προκαλεί ανησυχία .
Ήδη η Αυστρία κινείται ακροδεξιά αν το ίδιο συμβεί και με την Ιταλία οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την ΕΕ θα είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσουν.
Ένας άλλος παράγοντας που προκαλεί ανησυχία είναι ο ρόλος που θα παίξει και σε αυτές τις εκλογές η Μόσχα.
Η Ρωσία θα χαμογελάει πλατιά όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών γιατί όλα τα μεγάλα κόμματα της Ιταλίας της έχουν αδυναμία .
Το 2015 ο Ματέο Ρέντσι είχε απειλήσει να μπλοκάρει τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είναι γνωστό ότι είναι πολύ στενός φίλος του Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Οκτώβριο χάρισε στον Πούτιν για τα γενέθλια του ένα πάπλωμα με μία τεράστια φωτογραφία της πιο θερμής χειραψίας των δύο αντρών .
Ο Σαλβίνι της Λέγκας , όπως άλλωστε και όλη η ευρωπαϊκή ακροδεξιά , δεν έκρυψε ποτέ το θαυμασμό του για το Κρεμλίνο .
Και το Κίνημα των 5 Αστέρων έχει επανειλημμένα πει ότι η Ιταλία πρέπει να περιορίσει την παρουσία της στο ΝΑΤΟ και να ζητήσει την άμεση κατάργηση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Ας ελπίσουμε πως μέχρι τις εκλογές στην Ιταλία η Γερμανία θα καταφέρει να έχει ισχυρή κυβέρνηση , γιατί προκαλεί τρόμο το ενδεχόμενο να πάει η χώρα σε νέες εκλογές , σε αυτή τη χρονική συγκυρία.