Ο Ντόναλντ Τράμπ συχνά παρουσιάζει την εικόνα του ηγέτη μιας παντοδύναμης Αμερικής που μπορεί εύκολα να λυγίσει τους αντιπάλους της . Το όνειρο του είναι οι ΗΠΑ να έχουν ένα ισχυρό στρατό που θα προστατεύει την πατρίδα.
Όμως, και αυτό είναι το σημαντικό , όλη η προσέγγιση του έχει να κάνει με τις Ηνωμένες Πολιτείες και φυσικά τον εαυτό του.
Ο Τράμπ δεν ενδιαφέρεται διόλου να επωμιστεί τα βάρη που συνοδεύουν τη θέση του παγκόσμιου ηγεμόνα.
Δεν αναφέρεται ποτέ σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων , δημοκρατίας ούτε στο κράτους δικαίου .
Ο Λευκός Οίκος έχει δώσει εντολή να γίνουν μεγάλες περικοπές στον προϋπολογισμό του Στέιτ Ντηπάρτμεντ και στα προγράμματα για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στις χώρες που έχουν ανάγκη. Και μπορεί σπάνια αξιωματούχοι της κυβέρνησης να μιλούν για το δράμα που ζουν οι πρόσφυγες από τη Συρία , στην πράξη όμως κάνουν τα πάντα για να τους στιγματίσουν και να τους τιμωρήσουν.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου των εξωτερικών οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεχτεί στο έδαφος τους από τον περασμένο Οκτώβριο μέχρι σήμερα μόλις 44 σύρους πρόσφυγες . Το 2017 δέχτηκαν 3.024 ενώ είχαν δεσμευτεί να φιλοξενούν κάθε χρόνο 45.000 πρόσφυγες. Το 2016 , τελευταία χρονιά του Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία , 15.479 πρόσφυγες είχαν βρει καταφύγιο στις Ηνωμένες Πολιτείες . Και τότε είχε ασκηθεί σκληρή κριτική στον κ. Ομπάμα γιατί δεν δεχόταν περισσότερους πρόσφυγες. Τώρα εκείνη η εποχή χαρακτηρίζεται από όλους χρυσή .
Η κυβέρνηση Τραμπ χαρακτηρίζει τους πρόσφυγες από τη Συρία απειλή για τη δημόσια ασφάλεια με αποτέλεσμα να τους περνάει από εξονυχιστικό έλεγχο και να απορρίπτει τους περισσότερους από αυτούς.
Έχει μεγάλο ενδιαφέρον η ανάλυση για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι Αμερικανοί από τους σύρους πρόσφυγες που έκανε το Ινστιτούτο Cato.
Από την 11 Σεπτeμβρίου και μετά η πιθανότητα να χάσει τη ζωή του ένας αμερικανός πολίτης από επίθεση που θα προκαλέσει ένας πρόσφυγας , ο οποίος έχει περάσει τον έλεγχο , είναι μόλις μία στα 328 εκατομμύρια ετησίως.
Αντίθετα η πιθανότητα να δολοφονηθεί ένας Αμερικανός σε μία επίθεση κοινού ποινικού δικαίου είναι μία στις 20.000.
Η πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χάλεϊ προσπαθεί να δικαιολογήσει τη στάση της κυβέρνησης της λέγοντας συχνά πως ούτε οι Σύροι θέλουν να πάνε στην Αμερική και να ταξιδέψουν τόσο μακριά από τη χώρα τους . Προτιμούν υποστηρίζει η αμερικανίδα πρέσβης να μένουν σε χώρες κοντά στη Συρία με την ελπίδα ότι θα επιστρέψουν σύντομα και υπενθυμίζει πως ήδη οι ΗΠΑ έχουν διαθέσει περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανακούφιση των εκατομμυρίων αμάχων της Συρίας που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Δυστυχώς όμως ο πόλεμος στη Συρία δεν πρόκειται να τελειώσει στο εγγύς μέλλον . Εκατομμύρια Σύροι ζουν μέσα στην αβεβαιότητα και κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες σε πόλεις και στρατόπεδα στην Τουρκία , στο Λίβανο και την Ιορδανία.
Οι χώρες αυτές δεν αντέχουν πια άλλους πρόσφυγες και οι τοπικοί πληθυσμοί έχουν αρχίσει να επιδεικνύουν εχθρική συμπεριφορά προς τους Σύρους .
Στην αρχή του πολέμου ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε φλερτάρει με την ιδέα να δώσει την τουρκική υπηκοότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες Σύρους. Τώρα εκείνος και η κυβέρνηση του το μόνο που επιθυμούν είναι οι πρόσφυγες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους .
Αν αυτό καταστεί αδύνατον, η τουρκική κυβέρνηση μελετάει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην μετεγκατάσταση 350.000 σύρων προσφύγων στην Αφρική .
Οι περισσότεροι Σύροι δεν θέλουν να μετακινηθούν και πάλι γιατί έχουν φτιάξει μία νέα ζωή στις τουρκικές πόλεις και συνεισφέρουν στην οικονομία της χώρας. Στην Τουρκία ξεπετιέται και μία νέα γενιά Σύρων που είτε ήρθαν σε μικρή ηλικία ως πρόσφυγες στη χώρα είτε γεννήθηκαν σε αυτή. Για αυτούς η Συρία ίσως δεν γίνει ποτέ ξανά το σπίτι τους.
Ο καταστροφικός πόλεμος στη Συρία έχει διαλύσει τον κοινωνικό ιστό της χώρας και θα είναι πολύ δύσκολο αυτό να διορθωθεί .
Ξένες δυνάμεις όπως το Ιράν και η Ρωσία έχουν διεισδύσει για τα καλά στη Συρία . Έχουν σχηματίσει μία νέα Λεγεώνα των Ξένων με σιίτες μαχητές από το Αφγναιστάν και το Πακιστάν και ρώσους μισθοφόρους.
Τη ίδια στιγμή αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τις άλλες σουνιτικές αραβικές χώρες της Μέσης Ανατολής να πάρουν τη θέση των ΗΠΑ στη Συρία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Γουώλ Στρητ Τζέρναλ ο Λευκός Οίκος επιχειρεί να φτιάξει ένα νέο στρατιωτικό σώμα αποτελούμενο από Άραβες που θα αντικαταστήσει τον αμερικανικό στρατό στη Συρία και θα βοηθήσει να σταθεροποιηθούν οι βορειοανατολικές περιοχές της μετά την ήττα του ισλαμικού κράτους.
Η Ουάσιγκτον έχει ήδη προσεγγίσει τη Σαουδική Αραβία , το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ενώ και η Αίγυπτος σκέφτεται να στείλει τον δικό της στρατό.
Αυτό το σχέδιο βέβαια ενέχει τεράστιους κινδύνους για τους ίδιους τους Σύρους που θα εξακολουθήσουν να πληρώνουν το βαρύ τίμημα ενός πολέμου που δεν έχει τελειωμό.