Με τον Τίλερσον εκτός αμερικανικής κυβέρνησης όλο το παιχνίδι βρίσκεται στα χέρια του Ντόναλντ Τράμπ και των γερακιών της Ουάσινγκτον γράφει σήμερα η Ουάσινγκτον Ποστ .
Ο Ρεξ Τίλλερσον είναι ο πρώτος αμερικανός υπουργός των εξωτερικών που απολύεται μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Και ο μοναδικός στην παγκόσμια ιστορία που μαθαίνει για την απόλυση του από ένα τουίτ του αμερικανού προέδρου και ενώ βρίσκεται σε επίσημη περιοδεία στην Αφρική .
Φυσικά τίποτα δεν μας προκαλεί έκπληξη όταν πρόκειται για τη συμπεριφορά του Ντόναλντ Τραμπ και η απομάκρυνση Τίλλερσον ήταν κάτι που το περίμεναν στην Ουάσινγκτον.
Άλλωστε μόλις πριν από περίπου ένα χρόνο ο τότε διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ είχε μάθει ότι απολύεται από την τηλεόραση που μετέδιδε ομιλία του Τράμπ . Εκεί ο αμερικανός πρόεδρος είχε πει ότι τον απέλυσε! Ως πρόεδρος, σχολιάζει ο Γκάρντιαν, ο Τράμπ επιλέγει να μην απολύει τα στελέχη της κυβέρνησης του ευθέως και κοιτώντας τους στα μάτια αλλά με έμμεσο τρόπο . Αντίθετα όσο ήταν τηλεοπτική περσόνα απολάμβανε να φωνάζει κατάμουτρα σε όσους συμμετείχαν στο σόου του “ Απολύεστεεεεε”.
Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Exxon Mobil Ρεξ Τίλλερσον είχε συγκρουστεί επανειλημμένα με τον Ντόναλντ Τράμπ τόσο για το θέμα της Βόρειας Κορέας όσο και για το Ιράν.
Ο Τίλλερσον υποστήριζε ότι οι ΗΠΑ έπρεπε να τηρήσουν όλες τις συμφωνίες που έχουν υπογράψει και τη συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά αλλά τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.
Αυτό έκανε έξαλλο τον Τράμπ. Ο Τίλλερσον , που επισήμως αποχωρεί στο τέλος του μήνα από το Υπουργείο Εξωτερικών, είχε διαφωνήσει έντονα με τον Τράμπ και στο θέμα της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν αλλά στο ζήτημα της μετακίνησης της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.
Μπορεί ο Τίλλερσον να αποτελούσε ανάχωμα στην πολιτική του αμερικανού προέδρου , ο οποίος τώρα θα δρα ανεξέλεγκτος , αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ήταν και ένας καλός υπουργός των εξωτερικών.
Ξένοι διπλωμάτες , κυρίως Βρετανοί και Γάλλοι, υποστηρίζουν πως η συμπεριφορά του κ. Τίλλερσον δεν ταίριαζε ούτε με υπουργό εξωτερικών αλλά ούτε καν με πρώην μάνατζερ. Δεν καλούσε ποτέ πίσω όσους του είχαν τηλεφωνήσει ούτε κανόνιζε συναντήσεις με τους ομολόγους του.
Στρατηγικής σημασίας επαφές με πυρηνικές δυνάμεις όπως είναι το Πακιστάν τελείωναν ξαφνικά χωρίς να δοθεί καμία εξήγηση.
Παρόλα αυτά οι σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών ανησυχούν πολύ με την απομάκρυνση του Ρεξ Τίλλερσον παρά τις μεγάλες αδυναμίες του στη διαχείριση των σημαντικών θεμάτων της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.
Πολλοί συμφωνούσαν με την άποψη που είχε εκφράσει ο γερουσιαστής Μπομπ Κόρκερ τον Οκτώβριο, ότι ο υπουργός των εξωτερικών Ρεξ Τίλλερσον είναι ένας από τους ελάχιστους αξιωματούχους που “ εμποδίζουν τη χώρα μας από το να βυθιστεί στο χάος”.
Η απόλυση του Τίλλερσον έρχεται σε μία κρίσιμη χρονική συγκυρία και για τις βρετανορωσικές σχέσεις. Το Λονδίνο αποζητούσε την στήριξη της Ουάσινγκτον στην κρίση που έχει ξεσπάσει με τη Μόσχα μετά τη δολοφονία του ρώσου κατασκόπου στη νότια Αγγλία . Ο απερχόμενος υπουργός των εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον θα στεκόταν τώρα στο πλευρό της Βρετανίας , μια που αντίθετα από τον Τράμπ , δεν δίσταζε να ασκεί σκληρή κριτική στη Μόσχα και να τηρεί τις δεσμεύσεις της χώρας του απέναντι στους παραδοσιακούς της συμμάχους.
Η Ευρώπη ανησυχεί πως τώρα οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ θα χειροτερέψουν.
Ο νέος υπουργός των εξωτερικών και διευθυντής ακόμα της CIA Μάικ Πομπέο είναι από τα γεράκια της Ουάσινγκτον και γνωστός για τις ακραία ισλαμοφοβικές απόψεις του. Φανατικός εχθρός του Ιράν , ηγετική φυσιογνωμία του ακροδεξιού κινήματος Πάρτι του Τσαγιού που δρα στα πλαίσια του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος , έχει άριστη χημεία με τον αμερικανό πρόεδρο και δεν αναμένεται να του φέρει αντιρρήσεις στην σκληρή πολιτική που θέλει να ακολουθήσει.
Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον Ποστ η διεθνής κοινότητα καλά θα κάνει να προετοιμάζεται για μία νέα μεγάλη κρίση στον Περσικό κόλπο .
Είναι βέβαιο πια ότι ο Τραμπ θα χαράξει την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν του . Και όσοι τον γνωρίζουν καλά λένε πως μετά την απόλυση του Τίλλερσον , την παραίτηση του οικονομικού του συμβούλου Γκάρι Κον και την φημολογούμενη αντικατάσταση του συμβούλου του σε θέματα εθνικής ασφάλειας H.R Mακ Μάστερ από το αρχιγεράκι Τζον Μπόλτον ( έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι οι ΗΠΑ πρέπει να κηρύξουν τον πόλεμο στη Βόρεια Κορέα και στο Ιράν και είναι γνωστός για την άθλια συμπεριφορά του προς τους υπαλλήλους του) κανείς δεν θα μπορέσει να τον σταματήσει να κάνει πράξη το σύνθημα του “Η Αμερική έρχεται πρώτη”.