Δυο δημόσιοι λειτουργοί που σφράγισαν με την παρουσία τους την δημόσια ζωή την εποχή της κρίσης. Δυο χαρακτήρες που οι πορείες τους διασταυρώθηκαν στην άνιση μάχη με την οικονομική κρίση. Δυο άνθρωποι που αγαπήθηκαν από πολλούς για την ευπρέπειά τους, την βαθιά γνώση του αντικειμένου τους, και την τρυφερότητά τους. Και δεν δίστασαν ποτέ να συγκρουστούν. Ακόμη και με ισχυρούς, ή με πρώην συντρόφους τους μια και οι δυο προέρχονταν από την ευρύτερη αριστερά, όταν οι οικονομικές γνώσεις του ενός και οι νομικές του άλλου συγκρούονταν σε τείχη άγνοιας, ή αυταπάτης.
Οι δρόμοι τους διασταυρώθηκαν όταν η Βάσω Παπανδρέου επέστρεψε στην Ελλάδα. Ο ένας σύμβουλος και ο άλλος εκπρόσωπος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στο Υπουργείο.
Ήταν και δυο σκληροί δουλευτές. Δεν πέρναγε τίποτε αν δεν είχε την υπογραφή του ενός και την σύμφωνη γνώμη ο άλλος.
Λίγα χρόνια μετά, οι δρόμοι τους διασταυρώθηκαν πάλι στην κρισιμότερη στιγμή της μεταπολίτευσης. Ήταν τότε που η χώρα αντιμετώπιζε την πτώχευση χωρίς να υπάρχει δυνατότητα να καλυφθούν οι ανάγκες λειτουργίας του Κράτους. Το ΔΝΤ, μόνος τελευταίος δανειστής κρατών, σήκωσε τα χέρια ψηλά. Οι δανειακές ανάγκες της σπάταλης χώρας δεν μπορούσαν να καλυφθούν από το ΔΝΤ στο σύνολό τους. Και η Ε.Ε. είχε απαγορευτικό από τις Συνθήκες στο να δανείσει σε Κράτος- μέλος που πτώχευσε.
Ο Μπάνος, νομικός Σύμβουλος του τότε Υπουργού Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου βυθισμένος στο άγχος, o Γλυνός, έμπειρος τεχνοκράτης της Ε. Επιτροπής και Σύμβουλος του Πρωθυπουργού πίστευε ότι ??Η Ένωση έτσι λειτουργεί πάντα στις μεγάλες κρίσεις. Κάτι βρίσκει και τις ξεπερνάει??, έλεγε εμψυχώνοντας τα επιτελεία. Και βγήκε αληθινός. Λίγες ημέρες πριν την ημέρα της κρίσεως, η Ένωση βρήκε την λύση και με ακροβασίες διάσωσε την παρτίδα.
Λίγους μήνες μετά ο Γλυνός έφυγε από την ίδια αρρώστια που χτύπησε πρόσφατα τον Τάσο. Ωστόσο η πρόβλεψή του επαληθεύτηκε και στην υγειονομική κρίση που τσάκισε την παγκόσμια οικονομία.
Ο Μπάνος, ψημένος πιά στα οικονομικά και στα της Ένωσης κράτησε το πόστο του Νομικού Συμβούλου στο Υπουργείο Οικονομίας με διαδοχικά υπουργούς τον Γιάννη Στουρνάρα και τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο ρόλος του ήταν να στηρίζει νομικά κρίσιμες πολιτικά και οικονομικά αποφάσεις.
Κορυφαία στιγμή ήταν η συμβολή του στην σταθερή νομική βάση που έδωσε στην απόφαση για το μεγαλύτερο κούρεμα χρέους στην παγκόσμια οικονομική Ιστορία.
Τα χρόνια της διακυβέρνησης Τσίπρα βρέθηκε στο στόχαστρο των βολονταριστών της οικονομίας. Κυρίως όμως πληγώθηκε από τους πολιτικούς διωγμούς που ταλανίζουν ακόμη την Ελλάδα.
Ζήτησε να βρεθούμε λίγο μετά την ορκωμοσία Μητσοτάκη. Σχεδόν ενοχικά μου είπε ότι αποδέχτηκε να αναλάβει νομικός σύμβουλος σε υπουργείο. Λίγες ημέρες μετά τον συνάντησα τυχαία και γελαστός τον ρώτησα πώς τα πάει με τους καινούργιους. Με κοίταξε σκοτεινά και μου είπε ότι αποχώρησε γιατί τον βρήκε το κακό.
Η μάχη με τον καρκίνο τον νίκησε. Ήταν η πρώτη και τελευταία ήττα του.