Τελικά εάν το γάλα έχει διάρκεια ζωής περισσότερο από πέντε μέρες παραμένει φρέσκο; Το ερώτημα μπορεί να δείχνει πολύ εξειδικευμένο, όμως η απάντησή του αποτελεί εμβληματικό ζήτημα για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. Στις Βρυξέλλες ορισμένοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα είναι η τελευταία σοβιετικού τύπου οικονομία στην Ευρώπη και στην Αθήνα ορισμένοι κάνουν ό,τι μπορούν για να τους επιβεβαιώσουν…
Η διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος είναι ένα από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στην περίφημη «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ. Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις που απελευθερωθούν την αγορά μπορούν, σύμφωνα πάντα με τον ΟΟΣΑ, να αποφέρουν όφελος στους Έλληνες καταναλωτές έως 5,2 δισ. ευρώ ετησίως. Δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό στην Ελλάδα της κρίσης όπου, όσοι ακόμη έχουν εισόδημα, το είδαν την τελευταία εξαετία να μειώνεται κατά 40%. Η παράταση στη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος θα αποφέρει μείωση της τιμής κατά 5εως 10 λεπτά ημερησίως, όπως παραδέχθηκε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος. Ωστόσο ο ίδιος υπουργός είπε ότι δεν μπορούμε για μια τέτοιας τάξεως μείωση να καταστρέψουμε έναν ολόκληρο κλάδο, τους γαλακτοπαραγωγούς… Και εκεί άρχισε το πάρτι.
Προφανώς στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μεταμφιέστηκαν, λίγο πρόωρα, σε αγροτοσυνδικαλιστές. υπουργός και αναπληρωτής μπορεί να «σκοτώνονται» δυο χρόνια τώρα, ομονοούν, όμως, ότι μετά το πενθήμερο, ανεξάρτητα από τη μέθοδο παστερίωσης, δεν υπάρχει φρέσκο γάλα. Τι και αν στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, η πρακτική είναι εντελώς διαφορετική και φυσικά οι τιμές του γάλακτος στο ράφι πολύ χαμηλότερες. Οι… Φράγκοι δεν ξέρουν να προστατεύουν τη δημόσια υγεία και κυρίως είναι έτοιμοι να καταστρέψουν τον Έλληνα γαλακτοπαραγωγό. Εν τω μεταξύ το γεγονός ότι μια οικογένεια θα μπορεί να εξοικονομήσει μερικές δεκάδες ευρώ τον χρόνο από ένα προϊόν πρώτης ανάγκης σαφώς δεν απασχολεί την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Το δυσάρεστο σε αυτή την περίπτωση είναι ότι αυτή η επιχειρηματολογία εξελίσσεται σε κυβερνητική θέση, βοηθούντως και των βουλευτών της συμπολίτευσης από την περιφέρεια, που εδώ και καιρό διαδέχθηκαν τον περίφημο Μπούτα των μπλοκ της Εθνικής οδού…
Στον δρόμο που χάραξε το φρέσκο γάλα ενδεχομένως θα χαθούν και άλλα μέτρα που προωθεί ο ΟΟΣΑ, από τη διάθεση των μη συνταγογραφούμενων εκτός φαρμακείου, μέχρι την επιβολή του ανταγωνισμού στα ξενόγλωσσα βιβλία που τώρα έχουν τιμές… κοσμημάτων. Θα μπορέσει η κυβέρνηση να κάνει ένα σημαντικό βήμα και να συγκρουστεί με τις συντεχνίες που χρόνια τώρα κερδίζουν το παντεσπάνι τους από τις στρεβλώσεις ή και την παντελή έλλειψη του ανταγωνισμού. Οι εκτιμήσεις λένε, για παράδειγμα, ότι οι φαρμακοποιοί κερδίζουν περίπου 10% από το εισόδημά τους μόνο από τη διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, σωρηδόν, όπως όλοι ξέρουμε. Επιστρέφοντας στο γάλα, ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται αντιμέτωπος με μια υψηλού συμβολισμού κίνηση. Την ώρα που ετοιμάζεται να διαπραγματευθεί το χρέος με βασικό όπλο του τις θυσίες του ελληνικού λαού, έχει την ευκαιρία να προσθέσει στο οπλοστάσιό του τις επιβεβλημένες μεταρρυθμίσεις που θα ελαφρύνουν το κόστος της κρίσης στα χειμαζόμενα νοικοκυριά. Θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική του θέση προς όφελος των πολιτών, ακόμη και αν ορισμένοι προτιμήσουν να μην πίνουν γάλα πέντε ημερών…