Η ελαφρά ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2014 κατά κύριο λόγο οφείλεται στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης γύρω στο +1.3% ,σύμφωνα με τις τελευταίες επισημάνσεις του έγκριτου ΙΟΒΕ. Σε αυτό βέβαια συνέδραμε και η επιτάχυνση κατά 9% περίπου των εξαγωγών.Για το πρώτο τρίμηνο του 2015 καταγράφηκε αύξηση τος ΑΕΠ κατά 0,3% σε ετήσια βάση, ωστόσο σε σύγκριση με το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2014 συρρικνώθηκ κατά 0,2% του ΑΕΠ.
Η άλλη τώρα δυναμική παράμετρος ,πέραν της κατανάλωσης και των εξαγωγών ,που λείπει από την εξίσωση των τριών (3) πυλώνων που συμμετέχουν στην αύξηση του ΑΕΠ είναι οι επενδύσεις.
Όσον αφορά τις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου παραμένουν αναιμικές με χαμηλή ποσόστωση στο 11% του ΑΕΠ, συμμετοχή που είναι η χαμηλότερη της δεκαετίας 1995-2014. Σημειωτέον ότι το 1998 έτρεχαν με 50 δις ετησίως και σήμερα μετά βίας αγγίζουν τα 20 δις ευρώ. Αυτό δείχνει βέβαια και την αδυναμία της χώρας να στηρίξει την ύπαρξη ενός νέου παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας , που πέραν της άρσης πολιτικών αβεβαιοτήτων και προώθησης μεταρρυθμίσεων στο φορολογικό κυρίως σύστημα θα προϋπέθετε και δυναμικά κίνητρα ενίσχυσης της Νέας επιχειρηματικότητας νεοφυών επιχειρήσεων(startuppers) και την αποδέσμευση πόρων που εγκλωβίζονται σήμερα στη χρηματοδότηση κρατικοδίαιτων επιχειρήσεων- “ κουφάρια ” ,τόσο από την παρούσα όσο και από την προηγούμενη κυβέρνηση, και που δεν έχουν απολύτως καμία προοπτική, απλώς εξυπηρετούν τα πελατειακά- κομματικά συμφέροντα αγοραπωλησίας συνειδήσεων μέσω εξασφάλισης ψηφοδοσίας.
Αντίθετα οι πόροι αυτοί θα μπορούσαν να ενισχύσουν νέες επιχειρηματικές, έξυπνες πρωτοβουλίες που έχουν να κάνουν με την ψηφιακή τεχνολογία, τις εξαγωγές λογισμικού κ.ά , που βάσει επισήμων στοιχείων αυξήθηκαν, μέσα στο 2014, γύρω στο 20%.
Όσον αφορά τώρα τις ξένες άμεσες επενδύσεις– συνολικές ακαθάριστες εισροές ξένων επενδυτικών κεφαλαίων, που αντανακλούν τις επιδόσεις της χώρας στην προσέλκυση επενδύσεων, παρατηρείται για το 2014 μείωση κατά 24,4% σε σχέση με το 2013 (από 3,4δις σε 2,6σις ευρώ).
Σημειωτέον ότι η βασική συγκέντρωση των ΞΑΕ στον τομέα των υπηρεσιών προέκυψε εξαιτίας της ανάπτυξης των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και του κλάδου των τηλεπικοινωνιών στη χώρα μας.
Ωστόσο, η ανάπτυξη συνιστά μεγάλο ζήτημα για την Εθνική μας οικονομία που πρέπει να τη δει με την αντίστοιχη σοβαρότητα και το πολιτικό προσωπικό της χώρας. Προϋπόθεση αυτού όμως είναι να διαχωρίσει την αναγκαστική διαχειριστική διεκπεραίωση των δημοσιονομικών- ταμειακών ζητημάτων και σχέσεων με τους πιστωτές από το όραμα και το Στρατηγικό Σχέδιο που πρέπει να « χτίσει » για την επόμενη μέρα για τις επόμενες γενιές Ελλήνων (που ποτέ κανείς δεν ενδιαφέρθηκε σοβαρά μέχρι σήμερα).