Γιατί ο Πούτιν δεν θέλει τη λύση του Κυπριακού; Ο Λεονίντ Μπερσίντσκι γράφει στο Μπλούμπεργκ πως αν και η Ρωσία επίσημα υποστηρίζει τη λύση , ουσιαστικά δεν την επιθυμεί γιατί η λύση θα πλήξει τα συμφέροντα της στην ευρύτερη περιοχή.
Η Ρωσία είχε εκφράσει την έντονη επιθυμία της να συμμετάσχει στις συνομιλίες της Γενεύης , παρόλα αυτά δεν προσκλήθηκε και η λύση δεν είναι κάτι που επιθυμεί αυτή τη στιγμή.
Η Κύπρος είναι για τους Ρώσους χώρα – κλειδί για τις επενδύσεις τους και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας το πρώτο τετράμηνο του 2016 οι επενδύσεις άγγιξαν τα 2.8 δισεκατομμύρια δολάρια. Στο νησί των 800.000 κατοίκων υπάρχουν πολλές εταιρείες Real Estate αλλά και άλλες επιχειρήσεις ρωσικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται και στις δύο πλευρές .
Με λίγα λόγια η Κύπρος είναι εξαιρετικά σημαντική για τη Ρωσία και τους Ρώσους και η επανένωση του νησιού θα τους ωφελούσε μόνο κάτω από πολύ συγκεκριμένες συνθήκες.
Η Ρωσία επιθυμεί να αποδυναμώσει το ΝΑΤΟ και η επανένωση της Κύπρου θα έφερνε το αντίθετο αποτέλεσμα μια που η λύση θα οδηγούσε στη σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας.
Επίσης θα έχανε την στρατιωτική πρόσβαση που απέκτησε το 2015 στο νησί , όταν η Λευκωσία άνοιξε τα λιμάνια της στα ρωσικά πολεμικά πλοία στο πλαίσιο του πολέμου εναντίον των πειρατών και της τρομοκρατίας. Ενέργεια που δεν άρεσε καθόλου στη Βρετανία .
Ένα άλλο στρατηγικής σημασίας ζήτημα είναι η προσπάθεια που καταβάλει ο Πούτιν να σφυρηλατήσει έναν ενεργειακό συνεταιρισμό με την Τουρκία για να πουλά το ρωσικό φυσικό αέριο στη νότια Ευρώπη. Ενδεχόμενη επανένωση τορπιλίζει αυτό το σχέδιο μια που η Τουρκία θα γίνει ανταγωνίστρια δύναμη προς τη Ρωσία γιατί θα γίνει εφικτή η μεταφορά αερίου από το Ισραήλ στη νότια Ευρώπη μέσω Τουρκίας.
Όλα αυτά καταστούν ύποπτο τον ρόλο που παίζει η Ρωσία στο κυπριακό . Ο πρεσβευτής της μάλιστα στη Λευκωσία Στανισλάφ Osadchiy παρακολούθησε πρόσφατα πολιτική συγκέντρωση που ήταν εναντίον της λύσης δίνοντας το στίγμα της Μόσχας. Καταχειροκροτήθηκε δε από τους παρευρισκόμενους. Η Κυπριακή Δημοκρατία απαίτησε εξηγήσεις σύμφωνα με το Μπλούμπεργκ.
Ενδεχόμενη κατάρρευση των συνομιλιών θα βόλευε πολύ τον Βλαντιμίρ Πούτιν γιατί το ρήγμα Ελλάδας – Τουρκίας θα βάθαινε , η Ρωσία θα έπαιζε άνετα τα δικά της ενεργειακά παιχνίδια χωρίς να έχει αντίπαλο , οι ρώσοι επιχειρηματίες θα εξακολουθούσαν να έχουν άνετη πρόσβαση σε μία χώρα της ΕΕ και τα ρωσικά πλοία ένα ουδέτερο αλλά φιλικό λιμάνι για να τα φιλοξενεί.
—Όσο οι ανισότητες μεγαλώνουν τόσο θα θεριεύουν τα λαϊκιστικά κινήματα σε όλο τον κόσμο γιατί όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς Βολφγκανγκ Μίνχαου η φιλελεύθερη ελίτ δεν δίνει πειστικές απαντήσεις στους χαμένους της παγκοσμιοποίησης.
Μία ημέρα πριν από την έναρξη του ετήσιου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, η διεθνής οργάνωση Oxfam δίνει στη δημοσιότητα σοκαριστικά στοιχεία για την παγκόσμια κοινωνική ανισότητα. Σύμφωνα με την έκθεση της οκτώ άτομα έχουν περιουσία 426 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή ακριβώς τόσα όσο και το φτωχότερο 50% του παγκόσμιου πληθυσμού. Το πλουσιότερο 1% του πληθυσμού στον πλανήτη κατέχει το 50,8% του συνολικού πλούτου , έχει δηλαδή στην κατοχή του περισσότερα από ό,τι το 99% των ανθρώπων.
Είναι βέβαιο λοιπόν ότι κάτι δεν πάει καλά , όπως επίσης ότι τα φιλελεύθερα κόμματα που μιλούν τη φωνή της λογικής δεν έχουν μπορέσει να δώσουν πειστικές απαντήσεις στην εντεινόμενη ανησυχία των πολιτών σε παγκόσμιο επίπεδο .
Όπως εξηγεί ο γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί
ο λαϊκισμός δεν είναι τίποτα άλλο από μια συγκεχυμένη, αλλά θεμιτή, απάντηση στο αίσθημα εγκατάλειψης που νιώθουν εκατομμύρια πολίτες στις ανεπτυγμένες χώρες , μπροστά στην παγκοσμιοποίηση και την αύξηση των ανισοτήτων.
Αυτό δηλαδή που τους λέει ο Τράμπ ότι όποια αυτοκινητοβιομηχανία προσπαθήσει να αποφύγει τους φόρους στο αμερικανικό έδαφος θα τιμωρείται , είναι για τον φτωχό αμερικανό , που έχει χάσει κάθε ελπίδα, μια πειστική απάντηση.
Αναλυτές εκτιμούν ότι μόνο συγκεκριμένες απαντήσεις σε αυτές τις προκλήσεις θα μπορέσουν να βάλουν φρένο στην επικράτηση των εθνικιστών και των ξενόφοβων. Η διεθνής οργάνωση Oxfam επισημαίνει ότι παντού στον κόσμο η ανισότητα αυξήθηκε τις περασμένες δεκαετίες προκαλώντας κοινωνικά προβλήματα από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ μέχρι την Ινδία και την Ινδονησία.
Η οικονομία θα πρέπει να ωφελεί το 99% των πολιτών και όχι να κάνει μόνο πλουσιότερο το 1% τονίζει στην έκθεση της η διεθνής οργάνωση κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου .