Ο Πούτιν δοκιμάζει τον “φίλο “ του Ντόναλντ Τραμπ στο ουκρανικό μέτωπο.
Σύμφωνα με τον Economist μόλις μία μέρα μετά την θερμή τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο αμερικανός πρόεδρος με τον ρώσο ομόλογο του το ουκρανικό μέτωπο πήρε και πάλι φωτιά με εντολή Πούτιν.
Ρωσικοί πύραυλοι Grad έπεφταν σαν βροχή στη μικρή ουκρανική πόλη Avdiivka και στους δρόμους ουκρανοί στρατιώτες έδιναν μάχη σώμα με σώμα με τους αυτονομιστές αντάρτες που υποστηρίζονται από τις ρωσικές δυνάμεις.
Επτά ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και η κεντρική πλατεία Μεϊντάν του Κιέβου πλημμύρισε πάλι από κόσμο θυμίζοντας τις διαδηλώσεις του 2014.
Η στιγμή που άρχισαν οι εχθροπραξίες είναι σύμφωνα με το έγκυρο περιοδικό μέρος ενός μακιαβελικού σχεδίου που έχει εκπονήσει ο ίδιος ο πρόεδρος Πούτιν για να δοκιμάσει τη σχέση του με τον Τραμπ.
Ο αμερικανός πρόεδρος έχει δηλώσει από την πρώτη στιγμή ότι επιθυμεί στενότερες σχέσεις με τη Μόσχα και ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποφάσισε να δοκιμάσει αν ο Τραμπ πραγματικά το εννοεί .
Η Ουκρανία αποτελούσε από την πρώτη στιγμή πεδίο σκληρής αντιπαράθεσης Μόσχας και Ουάσινγκτον . Ιδιαίτερα μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία οι ΗΠΑ (επί Ομπάμα ) στήριξαν ανοιχτά την ανεξαρτησία της Ουκρανίας και κατηγόρησαν τη Μόσχα για την επιθετική συμπεριφορά ενώ πίεζαν και την ΕΕ να επιβάλει ακόμα πιο αυστηρές κυρώσεις.
Τώρα η αλλαγή στην αμερικανική πολιτική είναι ολοφάνερη.
Τα μέτωπα πήραν φωτιά στην Ουκρανία και το Στέιτ Ντηπάρτμεντ χρειάστηκε δύο μέρες για να βγάλει μία χλιαρή ανακοίνωση του τύπου “ είμαστε ανήσυχοι για τις εξελίξεις “ και το σημαντικότερο δεν κάνει καμία αναφορά στη Ρωσία και στη ρωσική επιθετικότητα.
Το Κρεμλίνο φυσικά κατάλαβε αμέσως τη διαφορά και όπως σχολιάζουν διπλωματικοί κύκλοι στη Μόσχα , η Ουάσινγκτον ρίχνει την ευθύνη για τις εχθροπραξίες στους αυτονομιστές αντάρτες , δεν εκφράζει τη στήριξη της στο Κίεβο και δεν κάνει καμία αναφορά στο ρόλο της Ρωσίας.
Σύμφωνα με τον Economist το Κρεμλίνο πρόσεξε ακόμα ότι η Ουάσινγκτον απέφυγε να σχολιάσει το γεγονός ότι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι δικάζεται λίγο μετά την ανακοίνωση του ότι σκέφτεται να κατέβει στις προεδρικές εκλογές απέναντι στον Πούτιν. Το πιθανότερο είναι να παρακολουθήσει τις εκλογές από το κελί της φυλακής σχολιάζουν αναλυτές . Άλλες εποχές η Ουάσινγκτον θα έβγαζε πολύ σκληρές ανακοινώσεις εναντίον του Κρεμλίνου για αυτή τη δίκη .
Θα είναι ο Μάρτιν Σουλτς ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας;
Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να το πούμε αυτό , σίγουρα όμως η τάση στη Γερμανία αλλάζει όπως αποτυπώνει η τελευταία δημοσκόπηση της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD.
Το σημαντικότερο στοιχείο που προκύπτει ωστόσο από την δημοσκόπηση είναι ότι αν ο καγκελάριος εκλέγονταν απευθείας από το λαό, τότε το 50% των γερμανών ψηφοφόρων θα ψήφιζαν τον Μάρτιν Σουλτς και μόλις το 34% την Άγκελα Μέρκελ.
Επίσης σύμφωνα με τη δημοσκόπηση καταγράφεται ξεκάθαρα η επιθυμία των ψηφοφόρων να υπάρξει αλλαγή σκυτάλης και το 50% δηλώνει ότι θέλει να ηγείται της νέας κυβέρνησης το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών και μόλις το 39% το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών /Χριστιανοκοινωνιστών.
Όσον αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών την πρώτη θέση καταλαμβάνει ο πρώην υπουργός εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ , τη δεύτερη ο υπουργός των οικονομικών Βόλφαγκανγκ Σόιμπλε και την τρίτη ο Μάρτιν Σουλτς μαζί με την Ανγκελα Μέρκελ σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που έκανε η Infratest Dimap.
Παρόμοιες τάσεις καταγράφει και η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Insa για λογαριασμό του περιοδικού Στερν (Stern) και του ιδιωτικού τηλεοπτικού προγράμματος RTL. Στην πρόθεση ψήφου οι Σοσιαλδημοκράτες φθάνουν το 27%, μια ποσοστιαία μονάδα περισσότερο από ότι τον Ιανουάριο.
Αξιοσημείωτο είναι ακόμα το γεγονός ότι το 68% των ψηφοφόρων θεωρεί σημαντικές τις λύσεις που θα προτείνουν οι Σοσιαλδημοκράτες, ενώ μόλις το 17% δίνει μεγάλη σημασία στον υποψήφιο καγκελάριο του κόμματος.
Βέβαια το θέμα είναι αν οι σοσιαλδημοκράτες μπορέσουν να αξιοποιήσουν αυτό το θετικό κλίμα υπέρ τους . Ας μη ξεχνάμε ότι οι εκλογές στη Γερμανία θα γίνουν τον Σεπτέμβριο.
Και αυτό που επισημαίνουν ήδη οι Χριστιανοδημοκράτες είναι ότι αντίστοιχη δυναμική είχε το SPD και στις εκλογές του 2009 και του 2013 αλλά τελικά έχασε .