O πλανήτης φλέγεται. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν τον πιο ζεστό Μάιο στην ιστορία τους , η Ιαπωνία παλεύει, πρώτη φορά , με θερμοκρασίες ρεκόρ , που ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου ( 106 Φαρενάιτ ) και διαρκούν επί μέρες , εξοντώνοντας τους πολίτες , Σαχάρα και Αρκτική ζουν πρωτοφανείς καύσωνες.
Η ραγδαία άνοδος της θερμοκρασίας προκαλεί χάος στις 4 Ηπείρους.
Όλα αυτά οφείλονται στην αλλαγή του κλίματος ; Ναι λένε με κατηγορηματικό τρόπο οι επιστήμονες του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού αλλά και εκείνοι που συμμετείχαν στην έρευνα του World Weather Attribution .
Υποστηρίζουν πως οι πιθανότητες να υπάρχουν κύματα καύσωνα στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης αυξήθηκαν περισσότερο από δύο φορές εξαιτίας της ανθρώπινης παρέμβασης .
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία προσθέτουν, πως τα αέρια του θερμοκηπίου έχουν συμβάλλει καθοριστικά στη συχνότητα και ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων που πλήττουν τις 4 ηπείρους.
“Δεν είναι ένα υποθετικό σενάριο η αύξηση της θερμοκρασίας , είναι πραγματικότητα πια “ υποστηρίζει η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού και εξηγεί πως το 2018 αναμένεται να είναι μια από τις θερμότερες χρονιές που έχουν ποτέ καταγραφεί στον πλανήτη.
Στην Αλγερία στις 5 Ιουλίου η θερμοκρασία έφτασε στους 51 βαθμούς Κελσίου . Ο Αμπντελμαλεκ Σάλι λέει πως ήταν αδύνατον να δουλέψει κανείς , ήταν αδύνατον να σταθεί οπουδήποτε , ακόμα και στους κοιτώνες των εργατών στα πετρέλαια, η ζέστη ήταν αφόρητη. Το ρεύμα είχε κοπεί , κλιματισμός δεν υπήρχε και το μόνο που μπορούσε να κάνει είναι να βρέχει συνεχώς με νερό το μπλε βαμβακερό μαντίλι του και να το βάζει στο κεφάλι του.
Στο Χόνγκ Κόνγκ επί 16 συνεχόμενες μέρες η θερμοκρασία τον Μάιο ήταν 33 βαθμοί Κελσίου . Από το 1884 , όταν άρχισε να καταγράφεται η θερμοκρασία στο Χόνγκ Κονγκ , δεν έχει υπάρξει τόσο ζεστός Μάιος. Οι πολίτες υπέφεραν από σφοδρούς πονοκεφάλους , πολλοί έκαναν εμετό στο δρόμο . Η κατάσταση ήταν δύσκολη.
Στο Πακιστάν στις 30 Απριλίου η θερμοκρασία έφτασε τους 50 βαθμούς , θερμοκρασία ρεκόρ ακόμα και για αυτή την πολύ ζεστή γωνιά του πλανήτη. Τα νοσοκομεία και οι κλινικές πλημμύρισαν από κόσμο , το ρεύμα κοβόταν συνεχώς και η θερμοκρασία δεν έπεσε ούτε μία μέρα κάτω από τους 45 βαθμούς.
Και στις βόρειες χώρες όμως η κατάσταση ήταν δραματική .
Το Όσλο 16 συνεχόμενες μέρες είχε 30 βαθμούς Κελσίου τον Ιούλιο. Αλλά και ο Μάιος ήταν ο θερμότερος των τελευταίων ετών ενώ και ο Ιούνιος ήταν ασυνήθιστα ζεστός.
Η κυβέρνηση προειδοποιούσε συνεχώς τους πολίτες πως απαγορεύεται να κάνουν μπάρμπεκιου και να ανάβουν φωτιές.
Η πυροσβεστική ήταν 24 ώρες το εικοσιτετράωρο σε επιφυλακή και μέχρι τις 19 Ιουλίου είχε ελέγξει 1,551 δασικές πυρκαγιές με τα 22 αεροπλάνα της, που πετούσαν ταυτόχρονα σε διαφορετικά μέτωπα.
Φωτιές είχαν ξεσπάσει και στη γειτονική Σουηδία . Ένα σουηδικό χωριό , το οποίο βρίσκεται πάνω από τον αρκτικό κύκλο , είχε πρώτη φορά στην ιστορία του 33 βαθμούς Κελσίου .
“ Αυτή η κατάσταση είναι πραγματικά τρομακτική αν πρόκειται για τη νέα κανονικότητα μας “ έγραψε σε ένα email η Θίνα Μαργκρέτε Σάλτβεντ η οποία είναι αναλύτρια στη βιομηχανία ενέργειας και εργάζεται στο Όσλο.
Στο Λος Αντζελες στις 6 Ιουλίου η θερμοκρασία έφτασε τους 43 βαθμούς και πρώτη φορά λένε οι κάτοικοι της περιοχής ήταν αδύνατον να φάει κάνεις έξω ακόμα και το βράδυ.
Τον απόλυτο εφιάλτη ζει όμως φέτος η Ιαπωνία που βρίσκεται στο έλεος της ζέστης . 23.000 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία με σοβαρά προβλήματα εξαιτίας του καύσωνα , η θερμοκρασία επί μέρες δεν έπεφτε κάτω από τους 43 βαθμούς , 86 πέθαναν .
Ακόμα και οι συνήθως πολύ στωικοί Ιάπωνες ξεπέρασαν τα όρια αντοχής τους με τον καύσωνα .
Στην Ιαπωνία ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι είναι εξαιρετικά ανθεκτικοί και στη ζέστη, γιατί έμαθαν να ζουν χωρίς κλιματισμό .
Τους αποκαλούν μάλιστα “gaman “ , που σημαίνει στα ιαπωνικά ανθεκτικότητα , αντοχή , ούτε και εκείνοι άντεξαν όμως το φετινό κύμα καύσωνα . Χιλιάδες ηλικιωμένοι Ιάπωνες , 65 χρονών και πάνω , πήγαν μαζικά στα νοσοκομεία.
Μετά το σεισμό στη Φουκουσίμα , το τσουνάμι και την καταστροφή στα πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας οι Ιάπωνες είναι πολύ ευαίσθητοι στο θέμα αυτό και πιστεύουν πως πρέπει να εξοικονομούν ενέργεια . Όμως φέτος δεν άντεξαν και αγόρασαν αιρ κοντίσιον . Οι πωλήσεις των κλιματιστικών στην Ιαπωνία αυξήθηκαν κατά 70%.
Ήδη η κυβέρνηση ανησυχεί για το πως θα αντιμετωπίσουν τη ζέστη οι αθλητές και οι θεατές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 μια που σύμφωνα με το Ερευνητικό Ινστιτούτο για την Ατμόσφαιρα και τους Ωκεανούς του Πανεπιστημίου του Τόκιο η μέση θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο τα επόμενα χρόνια.
Ήδη οι διοργανωτές των αγώνων ανακοίνωσαν πως κάποια αθλήματα που γίνονται έξω , όπως ο μαραθώνιος , θα πραγματοποιηθούν πάρα πολύ νωρίς το πρωί , θα αρχίζουν στις 7.00 ενώ θα τοποθετηθούν και πολλές τέντες για τους θεατές και ντους σε διάφορα σημεία για τους αθλητές.
Και στα σχολεία όπου παρατηρήθηκαν λιποθυμίες παιδιών οι προπονητές αντικατέστησαν το τρέξιμο με βουτιές στην πισίνα!