Πηγή ΤΑ ΝΕΑ
.
Σε ένα ντοκιμαντέρ που πρόβαλε το Γαλλογερμανικό κανάλι ??ARTE??, ένας Γάλλος αρθρογράφος της Monde, ο Sébastien Le Belzic, εγκατεστημένος στο Πεκίνο, περιγράφει τις εμπειρίες του στην διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού στην Βουχάν. Το ντοκιμαντέρ σε μορφή ημερολογίου αποθανατίζει την ζωή των ανθρώπων και τον έλεγχό τους από το κράτος μετά την επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορία στην πρωτεύουσα : τον ρόλο των ελεγχόμενων από το κόμμα ??επιτροπών της γειτονιάς??, της πανταχού παρούσης αστυνομίας και του στρατού, στον απόηχο της τραγωδίας που έπληξε την Βουχάν, σε απόσταση 1000 χιλιομέτρων!
Δεν θα μιλήσουμε για την ταχύτητα και αποτελεσματικότητα αντίδρασης της κυβέρνησης, την αρχική καθυστέρηση να λάβει μέτρα που δημιούργησε έναν λαϊκό ήρωα, τον γιατρό Λι στο Βουχάν που πρώτος ενημέρωσε για τον θανάσιμο κίνδυνο, και να κατηγορηθεί για εχθρός του λαού, και στην συνέχεια να πεθάνει ο ίδιος από τον ιό. Θα επικεντρωθούμε σε μερικά μέτρα που αποδεικνύουν ότι η Κίνα προηγείται στην ψηφιακή τεχνολογία διεθνώς.
Ο καλός δημοσιογράφος περιγράφει στο φιλμ του μερικές απλές πτυχές που φωτίζουν το ανατρεπτικό παρόν της ψηφιακής εποχής στην καθημερινότητα.
*Στις εισόδους και εξόδους των τρένων και των σταθμών του μετρό-όσων λειτουργούν- έχουν εγκατασταθεί θερμικές κάμερες που θερμομετρούν από απόσταση τους επιβάτες και εμφανίζουν τον πυρετό σε σημείο που να μπορούν οι άλλοι επιβάτες να δουν όποιον έχει πυρετό πάνω από 37.3, ενώ ένα ηχητικό σήμα ειδοποιεί την αστυνομία, που καταφτάνει και τον οδηγεί στην απομόνωση.
* Στην απέραντη πόλη, κάθε 300 μέτρα υπάρχουν μπλόκα που ελέγχουν την θερμοκρασία και τα έγγραφα που επιτρέπουν την μετακίνηση.
* Με εφαρμογές γεωεντοπισμου στο κινητό μπορεί κάθε κάτοικος να δει αν υπάρχουν μολυσμένοι στο κτίριο που κατοικεί, σε ποιες γειτονιές έχουν εντοπιστεί και πόσοι φορείς.
* Γίνεται σε ευρεία κλίματα αναγνώριση προσώπου με ψηφιακά μέσα, μια και όλοι είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκες.
Όσο και αν είναι εφιαλτική η εικόνα του ??νέου θαυμαστού κόσμου??, οι άνθρωποι την αποδέχονται. Πρώτα η υγεία, και μετά τα η προστασία των προσωπικών δεδομένων. Αυτά τα μικρά δείγματα τεχνολογικής υπεροχής της Κίνας προκαλούν ρίγη στον υπόλοιπο κόσμο.
Αυτές τις ημέρες κατά διαβολική σύμπτωση, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης παρουσίασε την δικτυακή πύλη Gov.gr, που μπορεί σταδιακά να χρησιμοποιούν πρόσωπα ή επιχειρήσεις για να εξυπηρετηθούν χωρίς να τρέχουν στις ουρές από υπηρεσία σε υπηρεσία, κάτι που ούτως ή άλλως απαγορεύτηκε λόγω κορωνοιού.
Υπεύθυνες δηλώσεις , εξουσιοδοτήσεις, θα γίνονται πλέον ψηφιακά. Από τα μαιευτήρια πραγματοποιείται η απόκτηση ΑΜΚΑ του νεογνού, η καταγραφή στα δημοτολόγια, στο ταμείο υγείας του γονέως και στην αυτόματη πίστωση της οικονομικής ενίσχυσης για όσους την δικαιούνται κλ.π.
Εκατοντάδες άλλες διοικητικές πράξεις για ιδιώτες και επιχειρήσεις θα προστεθούν σταδιακά στην πλατφόρμα, με χρονικό ορίζονται την επόμενη τριετία.
Το ερώτημα είναι γιατί ο Πιερρακάκης ήρθε με πέντε χρόνια καθυστέρηση. Γιατί οι Κυβερνήσεις από το ΕΣΥΠ του Ανδρέα, μέχρι και τις μέρες του ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν θέλησαν να αξιοποιήσουν σε κρίσιμες πολιτικές θέσεις Πιερρακάκηδες. Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα πιστεύω προϋποθέτει την ιχνηλάτηση των αιτιών της κακοδαιμονίας μας, της πτώχευσής μας και της ταλαιπωρίας μας, της έλλειψης επενδύσεων και της εκπαιδευτικής μας καθυστέρησης: Η αδυναμία κατανόησης της σημασίας της ψηφιοποίησης από τις πολιτικές ηγεσίες. Οι καλές προθέσεις δεν αρκούν.
Είχαμε την τύχη να αποκτήσουμε έναν Πρωθυπουργό που άλλαξε το παιχνίδι στα θέματα άμυνας-μετανάστευσης και ψηφιοποίησης. Ας τον ??εκμεταλλευτούμε?? κι ας μην ανήκουμε στην παράταξή του.
Αντώνης Τριφύλλης