Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ο θριαμβευτής των εσωκομματικών εκλογών στο Κίνημα Αλλαγής. Αξιοποίησε με τον καλύτερο τρόπο τα δύο ισχυρά «πλεονεκτήματά» του, τον έλεγχο του κομματικού μηχανισμού και το σύνθημα της ηλικιακής και στελεχικής ανανέωσης που αποδείχτηκε αίτημα της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών που πήγαν στις κάλπες.
Για να φτάσει στη νίκη του αυτή, ο Νίκος Ανδρουλάκης απέφυγε ουσιαστικά να πάρει θέση σε κρίσιμα για την παράταξη και τη χώρα ζητήματα ώστε να μην γίνει δυσάρεστος. Ωστόσο, ο κατά πάσα πιθανότητα επόμενος ηγέτης της δημοκρατικής παράταξης θα πρέπει να παρουσιάσει άμεσα το πολιτικό του σχέδιο.
Ο Γιώργος Παπανδρέου ηττήθηκε, επιβεβαιώνοντας όλους αυτούς που αντέδρασαν εξ αρχής σε μια υποψηφιότητα με στόχο την εκ των υστέρων δικαίωση της προσωπικής του διαδρομής. Η απαίτησή του να επιστρέψει «στον τόπο του εγκλήματος» ως ηγέτης, προσέβαλε τη μνήμη των μελών του ΠΑΣΟΚ και των κεντροαριστερών πολιτών. Η καθαρή αποδοκιμασία του Γιώργου Παπανδρέου έκλεισε οριστικά έναν κύκλο στην πολιτική ιστορία της χώρας.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν κατάφερε να μετατρέψει την απήχησή του σε ένα διευρυμένο ακροατήριο, γεγονός που εκφράστηκε και με την επικράτησή του στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, σε εκλογική δύναμη στην κάλπη. Η επικοινωνιακή αντίφαση ανάμεσα στην ευρύτερη αποδοχή του και στην επικοινωνιακή του επιμονή στην επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ αποδείχτηκε καθοριστική. Ταυτόχρονα, οι θέσεις που πήρε σε μια σειρά «ευαίσθητων» για το χώρο θεμάτων, ενόχλησαν ένα κρίσιμο για την εκλογή του κοινό.
Τα αποτελέσματα του πρώτου και καθοριστικού για το τελικό αποτέλεσμα γύρου, εκτός από τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ, σηματοδοτούν και γενικότερες εξελίξεις στο πολιτικό σύστημα. Η ηγεσία της ΝΔ αισθάνεται ασφαλώς πιο άνετα σε ότι αφορά τους ψηφοφόρους του κεντρώου χώρου ενώ η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνεται ότι η πρότασή της για «προοδευτική διακυβέρνηση» μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να αποκτήσει νόημα. Η επόμενη μέρα θα είναι κρίσιμη για τον κεντρώο και κεντροαριστερό χώρο και όχι μόνο.