Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου απέπεμψε σήμερα τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, με τον οποίο οι σχέσεις είχαν γίνει τεταμένες κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα και διόρισε στη θέση του τον νυν επικεφαλής της διπλωματίας Ισραέλ Κατς. Ο Νετανιάχου διόρισε τον Γκίντεον Σάαρ υπουργό Εξωτερικών.
"Εν μέσω πολέμου, η εμπιστοσύνη είναι πιο απαραίτητη από ποτέ μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Άμυνας" αλλά "τους τελευταίους μήνες, αυτή η εμπιστοσύνη χάθηκε", δήλωσε ο Νετανιάχου σε επιστολή που απηύθυνε στον Γκάλαντ, προσθέτοντας ότι "επέλεξε να διορίσει τον υπουργό Ισραέλ Κατς για να τον αντικαταστήσει".
"Προέκυψαν μεγάλες διαφορές μεταξύ του Γιοάβ Γκάλαντ και εμού στη διεξαγωγή της (στρατιωτικής) εκστρατείας, η οποία συνοδευόταν από δηλώσεις και πράξεις που έρχονταν σε αντίθεση με τις αποφάσεις της κυβέρνησης και του υπουργικού συμβουλίου", πρόσθεσε.
Ο Γιοάβ Γκάλαντ απάντησε ότι η "ασφάλεια του Ισραήλ ήταν και θα είναι πάντα σκοπός της ζωής του", σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.
Ο νυν επικεφαλής της διπλωματίας Ισραέλ Κατς "έχει ήδη αποδείξει τις ικανότητές του και τη συνεισφορά του στην εθνική ασφάλεια", έγραψε ο Νετανιαχου για να εξηγήσει την επιλογή του.
Ο Κατς διετέλεσε υπουργός Οικονομικών, υπουργός Πληροφοριών και είναι μέλος "εδώ και πολύ καιρό" του συμβουλίου ασφαλείας του Ισραήλ, δήλωσε ο Νετανιάχου.
Με τον υποκοριστικό "μπουλντόζα" ο Κατς "συνδυάζει την υπευθυνότητα και το χαρακτηριστικό γνώρισμα της επίλυσης προβλημάτων με ηρεμία που είναι απαραίτητο για να ηγηθεί αυτής της εκστρατείας".
Απόστρατος στρατηγός που έγινε πολιτικός, ο Γκάλαντ θεωρείτο ωστόσο "γεράκι" στους κόλπους της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη διεξαγωγή των επιχειρήσεων μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 στο νότιο Ισραήλ, η οποία πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα.
Έπειτα από έναν και πλέον χρόνο πολέμου σε αρκετά μέτωπα, οι δυνάμεις του στρατού βρίσκονται υπό πίεση και τους τελευταίους μήνες, ο Γκάλαντ είχε προκαλέσει την οργή των υπερορθόδοξων κομμάτων, βασικών συμμάχων του συνασπισμού του πρωθυπουργού, διατάσσοντας τη στράτευση 10.000 ανδρών, μελών αυτής της θρησκευτικής κοινότητας.
Αυτοί αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 14% του εβραϊκού πληθυσμού του Ισραήλ, δηλαδή αριθμούν 1,3 εκατομμύριο άτομα. Και περίπου 66.000 άνδρες που είναι σε ηλικία στράτευσης, επωφελούνται από μια εξαίρεση από την υποχρέωση στράτευσης λόγω του ότι αφοσιώνονται στη μελέτη των ιερών κειμένων του Ιουδαϊσμού, βάσει κανονισμού που χρονολογείται από την ίδρυση του κράτους το 1948.
Το 2018, το θέμα της στράτευσής τους είχε δημιουργήσει τέτοια κρίση που είχε οδηγήσει τη χώρα στη διενέργεια αρκετών βουλευτικών εκλογών μέσα σε διάστημα τεσσάρων ετών, χωρίς το θέμα αυτό να κλείσει.
Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Τελ Αβίβ χθες Τρίτη το βράδυ για να διαδηλώσεων εναντίον της αποπομπής του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ και να απαιτήσουν ο διάδοχός του Ισραέλ Κατς να δώσει προτεραιότητα στη σύναψη συμφωνίας για την επιστροφή των ομήρων που συνεχίζουν να κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Λίμπερμαν κατηγορεί τον Νετανιάχου ότι μετατρέπει τη χώρα σε μπανανία
Ο ηγέτης του κόμματος Yisrael Beiteinu Αβίγκντορ Λίμπερμαν - ο οποίος έχει διατελέσει μεταξύ άλλων υπουργός Εξωτερικών (2009-2012, 2013-2015) και Άμυνας (2016-2018) - επέκρινε έντονα απόψε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατηγορώντας τον ότι μετατρέπει τη χώρα σε «μπανανία».
«Αντί να μεριμνά πρωτίστως για την ασφάλεια της χώρας και να θέτει σε προτεραιότητα την ευημερία πολιτών και στρατιωτών, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να αποπέμψει τον υπουργό Άμυνας και να ξεκινήσει ένα νέο γύρο διορισμών εν καιρώ πολέμου, προκειμένου να εξυπηρετήσει επαίσχυντες πολιτικές ανάγκες», σχολίασε ο Λίμπερμαν για να υπογραμμίσει με νόημα στη συνέχεια πως «εάν μπορεί ένας υπουργός Άμυνας να αντικατασταθεί εν καιρώ πολέμου, μπορεί επίσης να αντικατασταθεί κι ένας πρωθυπουργός».