Είναι βέβαιο πως ο μεγάλος ηττημένος του χθεσινού αντισυνταγματικού δημοψηφίσματος στην Καταλονία είναι ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι. Τώρα καλείται να επιδείξει πολιτικές δεξιότητες πολύ άνω του μετρίου για να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο που προκάλεσε η απερίγραπτη βία που άσκησαν οι ισπανοί αστυνομικοί στους καταλανούς πολίτες για να τους εμποδίσουν να ψηφίσουν .
Ο Μαριάνο Ραχόι είναι αμετακίνητος στη θέση του ότι είναι καθήκον της κυβέρνησης του να υπερασπιστεί τη νομιμότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Ισπανίας με όλα τα μέσα που διαθέτει.
Ο τρόπος που επέλεξε να το κάνει όμως του δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα και βαθαίνει τη σύγκρουση Μαδρίτης – Βαρκελώνης κάνοντας αυτή τη στιγμή σχεδόν αδύνατο τον οποιοδήποτε συμβιβασμό .
Σε αυτό το δράμα που γυρνάει την Ισπανία δεκαετίες πίσω υπάρχουν και άλλοι πρωταγωνιστές . Τους οποίους , όπως γράφει ο Τόνι Μπάρμπερ στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς , ο Ραχόι φαίνεται πως αγνόησε.
Πρόκειται για τα φιλελεύθερα και κεντροαριστερά κόμματα της αντιπολίτευσης που στηρίζουν την κυβέρνηση μειοψηφίας του Ραχόι. Τόσο οι Σιουδαδάνος όσο και οι Σοσιαλιστές του PSOE τον έχουν μέχρι σήμερα στηρίξει απόλυτα στη διαμάχη του με την εθνικιστική , δεξιά καταλανική κυβέρνηση , μετά τα βίαια επεισόδια όμως την Κυριακή κανείς δεν γνωρίζει πως θα αντιδράσουν . Ήδη πέντε μέρες πριν το δημοψήφισμα ο Ραχόι αποφάσισε να αποσύρει τον προϋπολογισμό του 2018 από τη βουλή λέγοντας ότι δεν έχει τις απαραίτητες ψήφους για να εγκριθεί από την ολομέλεια.
Η Καταλονία με 7,5 εκ. κατοίκους απολαμβάνει ήδη σήμερα μεγαλύτερη αυτονομία από πολλές άλλες περιφέρειες της Ισπανίας, διαθέτοντας δική της αστυνομία και δικό της σύστημα Παιδείας. Όμως αυτό δεν αρκεί για πολλούς Καταλανούς, οι οποίοι θέλουν τα ίδια δικαιώματα αυτοδιάθεσης που έχουν και οι Σκωτσέζοι.
Τον περασμένο Μάρτιο πολλοί Καταλανοί έλεγαν ότι θέλουν να ακολουθήσουν τον δρόμο της Σκωτίας αλλά το χάος που επικράτησε χθες δημιουργεί μία νέα δραματική ρήξη.
Η Καταλονία είναι πλούσια περιοχή, που συμβάλλει με 20% στο ισπανικό ΑΕΠ. Όμως η Βαρκελώνη είναι αναγκασμένη να δίνει κάθε χρόνο ένα υψηλό ποσό στην κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη, η οποία με τη σειρά της το διαθέτει στις φτωχότερες περιφέρειες.
Πολλοί Καταλανοί θεωρούν ότι η περιοχή τους παίρνει από τη Μαδρίτη πολύ λιγότερα χρήματα από όσα θα δικαιούνταν για έργα υποδομής, όπως σιδηροδρομικές γραμμές και αεροδρόμια. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που τόσο η Μπαρτσελόνα όσο και ο καταλανός πρώην προπονητής της Μπάγερν Μονάχου Πεπ Γκουαρντιόλα τάχθηκαν υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.
Η τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας αποτελείται από ακροδεξιούς εθνικιστές που εξελέγησαν με το σύνθημα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας . Πολίτες της μεσαίας τάξης , ακροδεξιοί , κεντροδεξιοί εθνικιστές ακόμα και αριστεροί επαναστάτες συνθέτουν αυτή την περίεργη συμμαχία των ανθρώπων που αποζητούν με κάθε θυσία την ανεξαρτησία της Καταλονίας.
Ο Άλμπερτ Ριβέρα των Σιουδαδάνος έχει γεννηθεί στη Βαρκελώνη και κυρίαρχο σύνθημα του είναι “ η Καταλονία είναι η πατρίδα μου , η Ισπανία το σπίτι μου και η Ευρώπη το μέλλον μας” . Αυτό τα λέει όλα για τους Καταλανούς που αντιτίθενται σθεναρά ακόμα και στη σκέψη της ανεξαρτησίας.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις πάνω από το 50% των Καταλανών έχει την ίδια άποψη με τον Ριβέρα και αυτό έπρεπε να το έχει “εκμεταλλευτεί “ ο Ραχόι για να βρει μια συμβιβαστική λύση.
Τώρα τα πράγματα θα χειροτερέψουν και αναμένονται μεγάλες απεργίες αλλά και διαδηλώσεις στην Καταλονία .
Πως θα τα αντιμετωπίσει αυτά ο Ραχόι ; Κανείς δεν γνωρίζει , πολλοί βέβαια λένε πως δεν του μένει άλλος δρόμος παρά μόνο η παραίτηση.