Ο Μάρτιν Σουλτς αντίπαλος της Μέρκελ – Ο πονοκέφαλος της Τ. Μέι- Η Ευρώπη απέναντι στις νέες προκλήσεις

Οντίν Λιναρδάτου 24 Ιαν 2017

—Ο Μάρτιν Σουλτς  θα είναι τελικά ο υποψήφιος των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία και νέος ηγέτης του κόμματος. Οι εξελίξεις στους γερμανούς σοσιαλδημοκράτες είναι ραγδαίες σύμφωνα με το Σπήγκελ.
Ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ανακοίνωσε ότι βλέπει το μέλλον του  στο υπουργείο των εξωτερικών ,  το οποίο εγκαταλείπει ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ γιατί το δικό του βλέμμα στρέφεται στο αξίωμα του προέδρου .
Η παραίτηση Γκάμπριελ   έπεσε σαν βόμβα στη γερμανική πολιτική σκηνή μια που οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ γνωρίζουν τις φιλοδοξίες που έχει  ο  αντικαγκελάριος και δεν περίμεναν ποτέ ότι θα έφευγε τώρα δίνοντας το προβάδισμα στον πρώην πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
Στελέχη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος( SPD ) είπαν    ότι ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ  τους εξήγησε  ότι πήρε αυτή την απόφαση γιατί   ο κόσμος τον ταυτίζει με τον μεγάλο συνασπισμό και οι δημοσκοπήσεις  δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι δεν το θέλουν. Σε προδημοσίευση  συνέντευξης του στο  περιοδικό Στερν  ο ίδιος ο Γκάμπριελ λέει  ότι αν έβαζε  υποψηφιότητα θα αποτύγχανε και μαζί του και όλο το κόμμα.

—-Πονοκέφαλο , που μπορεί να εξελιχθεί σε ημικρανία , για τη βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι  χαρακτήρισαν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας , η οποία λέει  ότι η ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας  θα πρέπει πρώτα να συζητηθεί και να ψηφιστεί  από το βρετανικό κοινοβούλιο (Βουλή των Κοινοτήτων και των Λόρδων) και αφού εγκριθεί να τεθεί σε ισχύ .
Πρόκειται για ήττα της κυβέρνησης αλλά και προσωπικά της  πρωθυπουργού Μέι μια που το Ανώτατο Δικαστήριο  της έδεσε  τα χέρια και τώρα καλείται να καταθέσει το σχέδιο της για το Μπρέξιτ , με λεπτομέρειες μάλιστα ,  στη Βουλή .
Αναλυτές εκτιμούν ότι οι βουλευτές δεν θα τολμήσουν να καταψηφίσουν το Μπρέξιτ  γιατί δεν θα διακινδυνεύσουν να εξοργίσουν τον λαό παίρνοντας μια τέτοια απόφαση.
Όμως μπορούν να θέσουν όρους  στην κυβέρνηση για το πως θα γίνει το Μπρέξιτ.
Ήδη ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει μόνο αν υπάρξουν τροποποιήσεις στο λεγόμενο σκληρό Μπρέξιτ. Ο Κόρμπιν θέλει η Βρετανία να συνεχίσει να συμμετέχει στην κοινή αγορά και να προστατευτούν τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων.
Οι Φιλελεύθεροι και το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσουν το νόμο ενώ και αρκετοί βουλευτές του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος θέλουν αλλαγές για να υπερψηφίσουν.
Η Τερέζα Μέι δεν αναμένεται  πάντως να βάλει νερό στο κρασί της και αν δει ότι η ενεργοποίηση του άρθρου 50 δεν περνάει από τη βουλή στο χρονοδιάγραμμα που η ίδια έχει θέσει ,  δηλαδή μέσα στις επόμενες 5 εβδομάδες , τότε  είναι πιθανό να προκηρύξει εκλογές.
Στην αιτιολογία της απόφασης του δικαστηρίου  τονίζεται,  ότι με την ένταξη της  Βρετανίας στην ΕΟΚ το  1973, το ευρωπαϊκό δίκαιο ενσωματώθηκε , μετά από ψηφοφορία στη βουλή ,  στο βρετανικό δίκαιο μέσω του Νόμου για τις Ευρωπαϊκές Κοινότητες (European Communities Act). Η ενεργοποίηση  του άρθρου 50 σημαίνει την κατάργηση του νόμου του 1973  και αυτό δεν μπορεί να γίνει από  την κυβέρνηση αλλά μόνο από το βρετανικό κοινοβούλιο, το οποίο ψήφισε  και τον αρχικό νόμο.
—Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με δύο από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει μετά τον Δεύτερο Πόλεμο, το Μπρέξιτ αλλά και  την πολιτική απομονωτισμού που φαίνεται ότι θα ακολουθήσει ο Ντόναλντ Τράμπ . Χάνει δύο από τους πιο σημαντικούς και στενούς εταίρους της τη Βρετανία και τις ΗΠΑ και επιδιώκει να υπάρξει κοινός βηματισμός στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.
Τη σημερινή  πραγματικότητα αποτυπώνει με πολύ καθαρό τρόπο το γεγονός ότι η βρετανίδα πρωθυπουργός θα είναι η πρώτη ηγέτης της Ευρώπης  που θα συναντηθεί με τον αμερικανό πρόεδρο  , η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή , ενώ η γερμανίδα καγκελάριος δυσκολεύεται να επικοινωνήσει με τον Λευκό Οίκο.
Μόλις χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ  είπε ότι “ έχει πλέον επαφές με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση οι οποίες αναπτύσσονται και σταθεροποιούνται” . Μέχρι πρόσφατα  δήλωνε το αντίθετο. Πρόσθεσε όμως  ότι τίποτα νεότερο δεν υπάρχει αναφορικά με το θέμα μιας συνάντησης του νέου αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τράμπ και της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ.
Η κ. Μέρκελ έχει πολλές φορές επισημάνει τη σημασία της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας για τους Ευρωπαίους και τις ΗΠΑ όπως επίσης και την αναγκαιότητα κοινής δράσης σε θέματα οικονομικής και εμπορικής πολιτικής.
Όλα αυτά βέβαια αποτελούν κενό γράμμα για τον Ντόναλντ Τράμπ. Για αυτό και η γερμανίδα καγκελάριος επιμένει ότι θα πρέπει η Ευρώπη να κρατήσει  κοινή  στάση απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις.
Την Παρασκευή όταν η Τερέζα Μέι θα μπαίνει στο Λευκό Οίκο , η Ανγκελα Μέρκελ θα υποδέχεται στο Βερολίνο τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ για να καταστρώσουν τα δικά τους σχέδια ενόψει της Συνόδου Κορυφής . Όπως άλλωστε είπε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου εξωτερικών χωρίς να μασάει τα λόγια του “ οι Ευρωπαίοι θα   θα πρέπει  ενωμένοι να δείξουν στη νέα αμερικανική  κυβέρνηση τις αξίες τους , τα συμφέροντα τους και τα πιστεύω τους . Και να μην κάνουν βήμα πίσω.”
Όπως γράφει βέβαια ο Γκιντεόν Ράχμαν στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς τα ψέματα δεν μπορούν να αποτελούν τη βάση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής .
Ο Μάρτιν Σουλτς  θα είναι τελικά ο υποψήφιος των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία και νέος ηγέτης του κόμματος. Οι εξελίξεις στους γερμανούς σοσιαλδημοκράτες είναι ραγδαίες σύμφωνα με το Σπήγκελ.