Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι αποφασισμένος το επόμενο χρονικό διάστημα να προωθήσει δύσκολες μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις, στην αγορά εργασίας και στα επιδόματα αδιαφορώντας για τη ραγδαία υποχώρηση της δημοτικότητα του( έχει φτάσει στο 30%).
Ο υπουργός του των οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ τον στηρίζει απόλυτα και δήλωσε πως αν η κυβέρνηση εγκαταλείψει τις πολιτικές στήριξης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας τότε η χώρα θα οδηγηθεί μία ακόμα φορά σε αδιέξοδο.
Ο γάλλος πρόεδρος έχει υποσχεθεί να μειώσει δραστικά την ανεργία . Δεν τα έχει καταφέρει όμως ακόμα. Μπορεί τους πρώτους μήνες της προεδρίας του να έπεσε από το 10,1% στο 9,3% , παραμένει όμως σε διπλάσια από την ανεργία στη Γερμανία. Και αυτό είναι σημαντικό γιατί ας μην το ξεχνάμε η Γαλλία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.
Οι δείκτες της γαλλικής οικονομίας δεν είναι όσο καλοί θα ήθελε ο Μακρόν. Η δείκτης εμπιστοσύνης των καταναλωτών πέφτει , η ανάπτυξη παραμένει καθηλωμένη στο 1,7% , όπως και στις άλλες χώρες της ευρωζώνης και το κλίμα βαραίνουν και οι συνεχιζόμενες παραιτήσεις των υπουργών της κυβέρνησης του.
Για να το αντιστρέψει αυτό , ο Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που θα ευνοήσουν τον ιδιωτικό τομέα και τις επιχειρήσεις αλλά παράλληλα να δείξει και ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο προχωρώντας σε μειώσεις του φόρου στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.
Μέχρι τώρα οι επικριτές υποστηρίζουν πως ο πρώην τραπεζίτης έχει ευνοήσει μόνο τους πολύ πλούσιους .
Οι φορολογικές ελαφρύνσεις στους ανθρώπους που ανήκουν στην εργατική τάξη θα αγγίξουν τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ και αυτό είναι το θετικό.
Ο Μακρόν όμως θα συνδυάσει την κοινωνική του πολιτική , αύξηση των επιδομάτων στους φτωχούς και επιδότηση για μετεκπαίδευση των χρόνια ανέργων κ.λ.π , με μέτρα αξίας 18,8 δισεκατομμυρίων , μείωση της μισθοδοσίας και των φόρων στις επιχειρήσεις , που στόχο θα έχουν να ενθαρρύνουν τις επενδύσεις αλλά και τις προσλήψεις εργατικού δυναμικού.
Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει έναν πολύ δύσκολο και ανηφορικό δρόμο μπροστά του στην προσπάθεια του να πείσει το γαλλικό λαό πως αυτό το μείγμα πολιτικής θα φέρει την πολυπόθητη ανάπτυξη , τη μείωση της ανεργίας αλλά και της φτώχειας στη Γαλλία.
Είναι γεγονός βέβαια πως η πολιτική Μακρόν είναι αυτή που έπεισε πολυεθνικές όπως το Facebook και τη Fujitsu να προχωρήσουν σε μεγάλες επενδύσεις στη Γαλλία.
Η εικόνα όμως που βγάζει προς τα έξω ο γάλλος πρόεδρος τον αποξενώνει από την εργατική τάξη και τους ηλικιωμένους πολίτες που θεωρούν ότι ευνοεί τους πλούσιους .
Η Γαλλία έχει περίπου 15 εκατομμύρια συνταξιούχους και οι τρεις στους τέσσερις ψήφισαν τον Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Τώρα φαίνεται πως αν δεν κάνει κάτι δραστικό είναι πιθανό να τους χάσει .
Τα μέτρα του γάλλου προέδρου στοχεύουν στη σαρωτική μεταρρύθμιση του εργασιακού τομέα και στη μετεκπαίδευση των ανέργων . Να επισημάνω πως ενώ η ανεργία βρίσκεται σε σχετικά υψηλά επίπεδα , υπάρχουν 330.000 κενές θέσεις εργασίας επειδή οι εργοδότες αδυνατούν να βρουν το εξειδικευμένο προσωπικό που ζητούν , δηλαδή προγραμματιστές , οδηγούς και εργατικό δυναμικό με ειδικές δεξιότητες.
Η γαλλική κυβέρνηση προχωρά και στη λήψη μέτρων που θα επιτρέψουν την αύξηση αλλά και ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη Γαλλία , που μέχρι σήμερα αγωνίζονται να επιβιώσουν σε ένα εχθρικό περιβάλλον για αυτές .
Στα μέτρα περιλαμβάνεται η μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και των προδιαγραφών που πρέπει να έχει μία μικρομεσαία επιχείρηση για να έχει συνδικαλιστικό εκπρόσωπο.
Ο διευθυντής του Γαλλικού Οικονομικού Παρατηρητηρίου Ερικ Χέιερ υποστηρίζει πως ο Μακρόν ρισκάρει πολύ μειώνοντας τους φόρους της μεσαίας τάξης . Και εκτιμά πως αυτά τα μέτρα ή θα βαθύνουν τις ανισότητες ή θα φέρουν ανάπτυξη .
Είναι πολύ νωρίς να προβλέψει κανείς αν ο γάλλος πρόεδρος θα χάσει ή θα κερδίσει το στοίχημα που έβαλε.