Έξι μήνες έχουν περάσει με τον Εμανουέλ Μακρόν στην εξουσία και ο γάλλος πρόεδρος κατάφερε να περάσει τρεις δύσκολες μεταρρυθμίσεις χωρίς να καμφθεί από τις μαζικές κινητοποιήσεις , που στο παρελθόν οδήγησαν σε αδιέξοδο τις προσπάθειες των προκατόχων του .
“ Στη Γαλλία δεν μπορείς να κάνεις μεταρρυθμίσεις και να παραμείνεις δημοφιλής” , εκτιμά ο αναλυτής Φιλίπ Μορό Ντεφάρζ από το γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Παρισιού και προσθέτει πως ο κ. Μακρόν γνωρίζει πως αν δεν δράσει γρήγορα θα βγει χαμένος.
Και έδρασε εξαιρετικά γρήγορα περνώντας τη μεταρρύθμιση “ εξαγνισμού “ της πολιτικής ζωής της Γαλλίας που απαγορεύει πλέον στους πολιτικούς να προσλαμβάνουν τους συγγενείς τους , που τους υποχρεώνει να έχουν λεπτομερείς αποδείξεις για τα έξοδα τους διαφορετικά δεν θα τα πληρώνονται και που καταργεί το ειδικό δικαστήριο που υπήρχε για την εκδίκαση των υποθέσεων των βουλευτών. Τώρα και οι βουλευτές θα δικάζονται από δικαστές και όχι από κοινοβουλευτικούς .
Η δεύτερη σημαντική μεταρρύθμιση που ψηφίστηκε πολύ γρήγορα ήταν η αλλαγή του εργατικού κώδικα , που ανάμεσα στα άλλα δίνει τη δυνατότητα στις μικρές επιχειρήσεις των 11 ατόμων και κάτω να διαπραγματεύονται απευθείας με τους εργαζόμενους τους τους όρους εργασίας τους χωρίς να χρειάζονται έγκριση από τα εργατικά συνδικάτα. Ο νέος εργατικός κώδικας προβλέπει επίσης ότι και οι μεγάλες βιομηχανίες θα μπορούν να διαπραγματεύονται απευθείας με τους εργαζόμενους τους θέματα όπως ο 13ος μισθός , τα μπόνους , τις μέρες αδείας που δικαιούνται όταν αρρωστήσει το παιδί τους ή τις επιπλέον μέρες της άδειας εγκυμοσύνης .
Ο Μακρόν προχώρησε και στη θεσμοθέτηση ενός αμφιλεγόμενου αντιτρομοκρατικού νόμου που μονιμοποιεί ουσιαστικά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία βρίσκεται η Γαλλία μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα.
Ο νέος νόμος προβλέπει ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα μπορούν να διατάζουν το κλείσιμο τζαμιών , εκκλησιών και άλλων τόπων λατρείας για έξι μήνες αν εκτιμήσουν ότι οι ιεροκήρυκες υποκινούν με το λόγο τους επιθέσεις ή εκθειάζουν την τρομοκρατία. Οι αξιωματούχοι δεν θα πρέπει να παρουσιάσουν απτά στοιχεία πριν δώσουν την εντολή. Θα διατάζουν το κλείσιμο μόνο με βάση “ τις ιδέες και το αφήγημα “ που διακινούνται ανάμεσα στους πιστούς λέει ο νέος νόμος.
Είναι σαφές πως με όλα αυτά τα ποσοστά της δημοτικότητας του πέφτουν με ραγδαίους ρυθμούς.
Αυτό όμως ήταν κάτι που το ήξερε ο γάλλος πρόεδρος αλλά έχει το βλέμμα του στραμμένο στο απώτερο μέλλον και όχι στο σήμερα.
Σε πρόσφατη συνέντευξη του στο αμερικανικό περιοδικό Time ο Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε αναγκαίο κακό την πτώση της δημοτικότητάς του και εξήγησε πως “ το χειρότερο είναι να μειωθεί η δημοτικότητά σου χωρίς να δρας και χωρίς να αποδίδεις” . Κατά την άποψη του γάλλου προέδρου το μόνο που κάνει είναι να πραγματοποιεί τις προεκλογικές του υποσχέσεις και να εφαρμόζει στην αρχή της θητείας του , και αυτό είναι το κλειδί , δύσκολες μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε να υπάρχει ο χρόνος να αποδώσουν καρπούς. Και έτσι η δημοτικότητα του θα αρχίσει να ανεβαίνει και πάλι όταν θα το χρειάζεται.
Ο Εμανουέλ Μακρόν δεν αφήνει τίποτα στην τύχη . Όλα τα έχει σχεδιάσει με μαθηματική ακρίβεια .
Επόμενος στόχος του η δραστική μείωση και της φορολογίας και του ελλείμματος έτσι ώστε να κερδίσει και την αξιοπιστία που χρειάζεται στην Ευρώπη για να προχωρήσει στις φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το επόμενο βήμα στη φρενήρη ατζέντα του Μακρόν είναι οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν στην ασφάλιση των ανέργων , στην επαγγελματική κατάρτιση , στην πολιτική στέγασης και στην ακαδημαϊκή επιλογή.
Στα σχέδια του βρίσκεται η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση αλλά και η μείωση του αριθμού των βουλευτών ( 577) και των γερουσιαστών (348).
Ο Μακρόν έχει ως κύριο μακροπρόθεσμο στόχο του να κάνει τις αλλαγές που πρέπει για να ωφεληθεί η μεσαία τάξη αλλά και η πιο αδύναμοι οικονομικά πολίτες. Ξέρει ότι οι εκλογές είναι ακόμα πολύ μακριά και ελπίζει ότι με αυτές τις αλλαγές οι πολίτες θα καταλάβουν ότι είχε δίκιο.
Ο χρόνος λειτουργεί υπέρ του Εμανουέλ Μακρόν λένε οι πολιτικοί επιστήμονες και εκτιμούν ότι μόνο με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα μπορέσει να έχει τα αποτελέσματα που θέλει.
Τους τελευταίους έξι μήνες ο Εμμανουέλ Μακρόν κινείται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και στην εξωτερική πολιτική. Μόνο την τελευταία εβδομάδα επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά τη Σαουδική Αραβία, για να ενημερωθεί για την τύχη του πρωθυπουργού του Λιβάνου Χαφίκ Χαρίρι, εγκαινίασε στο Άμπου Ντάμπι το παράρτημα του Μουσείου του Λούβρου. Μετά επέστρεψε στη Γαλλία όπου εγκαινίασε στην Αλσατία μαζί με τον γερμανό πρόεδρο Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ το πρώτο γαλλογερμανικό μουσείο για τους νεκρούς του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Σύμφωνα πάντως με τον Μανουέλ Λαφόν Ραπνούιγ από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων παρά την παθιασμένη ρητορική του Εμανουέλ Μακρόν υπέρ της Ευρώπης, το Παρίσι ακολουθεί πρωτίστως μια κλασική εξωτερική πολιτική, η οποία θέλει τη Γαλλία να κάθεται στο ίδιο τραπέζι με τις υπερδυνάμεις Ρωσία και ΗΠΑ.