Άλλη μια δημοσκόπηση, αυτή της Κάπα Research δείχνει αυτό που πρέπει να είναι αυτονόητο. Πως ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας, ίσως το μεγαλύτερο, διαισθάνεται την ανάγκη εκπροσώπησης του χώρου της Αριστεράς, της Σοσιαλδημοκρατίας και του φιλελεύθερου κέντρου, από έναν νέο φορέα.
Ένα φορέα, που πρέπει να δημιουργηθεί με τη συμμετοχή των δύο κομμάτων που βρίσκονται σε αυτό το χώρο (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ), αλλά όχι μόνον. Η μεγάλη αυτή πλειοψηφία των πολιτών, ζητά να γίνει η αποφασιστική υπέρβαση και πιέζει προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός νέου φορέα στο χώρο της κεντροαριστεράς, απαλλαγμένο από βαρίδια και νοοτροπίες του παρελθόντος. Ένας τέτοιος κεντροαριστερός φορέας μπορεί να προκαλέσει μια δυναμική ικανή να επαναφέρει στην κοίτη της δημοκρατικής παράταξης ψηφοφόρους που μετακινήθηκαν σε άλλα κόμματα και να επαναθεμελιώσει σε μια καινούργια βάση την παραταξιακή συνείδηση.
Ένας φορέας που θα πρέπει να δώσει απαντήσεις στο ερώτημα «πώς θα βγούμε από την κρίση». Και όπως τόνισε ο Τάσος Γιαννίτσης στην ομιλία του, στην μεγάλη εκδήλωση των «58» στη Θεσσαλονίκη, «πρέπει να βρούμε τις απαντήσεις που θα πετύχουν τους μεγάλους πολιτικούς στόχους και τις μεγάλες κοινωνικές αξίες μας, μέσα στις δυνατότητες που πραγματικά έχουμε ή μπορούμε να δημιουργήσουμε. Αυτό που πλέον είναι απαγορευτικό, είναι να δώσουμε απαντήσεις φαντασμιακές, που θα εκφράζουν έναν ανέφικτο βολονταρισμό ή να δώσουμε δήθεν απαντήσεις, που απλώς θα δημιουργούν στον κόσμο την αίσθηση ότι θα ανέβουμε προς τα επάνω, ενώ λίγο αργότερα όλοι θα αναρωτιόνται πώς και πηγαίνουμε προς τα κάτω».
Η πρωτοβουλία- έκκληση των «58» φαίνεται πως τυγχάνει πλατιάς αποδοχής από μια κοινωνία που στενάζει κάτω από το βάρος της κρίσης, των μέτρων χωρίς διέξοδο, τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, και την διακυβέρνηση χωρίς σχέδιο και χωρίς πυξίδα. Φαίνεται πως δεν θέλει να εγκλωβιστεί και πάλι στις ανεύθυνες και φαντασιακές υποσχέσεις που προβάλλει μια λαϊκίστικη δήθεν αριστερά.
Είναι εντυπωσιακό το ποσοστό του 47% που απαντά «ναι» και «μάλλον ναι» στο ερώτημα εάν μέχρι τις εκλογές πρέπει ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και άλλες κινήσεις από τον χώρο της Κεντροαριστεράς να σχηματίσουν όλοι μαζί ένα νέο πολιτικό κόμμα.
Επίσης, εντυπωσιακό το ποσοστό του 28,1% αυτών που δηλώνουν πως θα ψήφιζαν ένα τέτοιο κόμμα στις ευρωεκλογές
Η κοινωνία απαντά πως θέλει να δημιουργηθεί ο τρίτος πόλος, που θα σπάσει τον αντιπαραγωγικό και «εμφυλιοπολεμικό» διπολισμό της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Να αποτελέσει μια εναλλακτική λύση συναίνεσης διαλόγου και ενότητας για έξοδο από την κρίση και όχι μόνον. Να συμβάλλει, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τον σχεδιασμό μια νέας Ελλάδας, σε νέες βάσεις, απαλλαγμένης από τις λογικές που μας οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο. Μιας Ελλάδας που δεν θα φοβάται τις μεταρρυθμίσεις, αλλά θα τις επιζητά ως εργαλείο εκσυγχρονισμού της και επιβίωσής της.
Και ακόμη. Η κοινωνία δεν επιθυμεί έναν οποιοδήποτε «τρίτο πόλο». Η ερώτηση ήταν σαφής και αφορούσε την συγκεκριμένη πρωτοβουλία των «58». Και τούτο πρέπει να αποτελέσει μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις- κυρίως προς την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ, η οποία θα πρέπει τουλάχιστον αυτή τη φορά να έχει την ικανότητα τα αφουγκραστεί την κοινωνία. Πρέπει να προβληματίσει τις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, άλλο ένα δείγμα της δημοσκόπησης αυτής. Στο ερώτημα «Ποιο από τα δύο κόμματα ευθύνεται περισσότερο για τη μη πραγματοποίηση κοινής συνεργασίας για την κεντροαριστερά», το 31,2% απαντά η ΔΗΜΑΡ, το 24,1% το ΠΑΣΟΚ και το 25,2% και οι δύο εξίσου.