Ο «λαϊκός ήρωας» και ο «εχθρός του λαού»

Ορέστης Καλογήρου 01 Μαϊ 2014

Πριν από λίγες ημέρες ένας 13χρονος έχασε τη ζωή του με τραγικό τρόπο από την εγκληματική αμέλεια διαφόρων ανευθυνο-υπεύθυνων σε ένα λούνα παρκ. Η δικαιοσύνη και οι αρμόδιες υπηρεσίες της πολιτείας θα ερευνήσουν το τι συνέβη, θα αποδώσουν, ελπίζουμε, τις ευθύνες και θα καταλογίσουν την ανάλογη τιμωρία εκεί που πρέπει. Η ιστορία, όμως, αυτή δυστυχώς δεν είναι ούτε πρώτη, ούτε τελευταία.

.

Στην Ελλάδα η υποβάθμιση του δημόσιου χώρου εδώ και πολλές δεκαετίες έχει σαν αποτέλεσμα να χάνουν τη ζωή τους άνθρωποι, κυρίως σε τροχαία. Καθώς βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, αξίζει να αναφέρουμε ότι οι δήμοι και οι περιφέρειες είναι κατ’ εξοχήν αρμόδιοι φορείς για την ασφάλεια των δημόσιων υποδομών και των ιδιωτικών υποδομών δημόσιας χρήσης. Το τραγικό περιστατικό έδειξε ότι πιθανότατα ο αρμόδιος δήμος δεν είχε κάνει σωστά τη δουλειά που του έχουν αναθέσει οι δημότες του. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το λούνα παρκ στο Ελληνικό λειτουργούσε παράνομα, χωρίς άδεια λειτουργίας. Ο χώρος είχε εκμισθωθεί από τον δήμο, μάλιστα κάποια στιγμή έγινε και έκπτωση στο μίσθωμα, αλλά ούτε καν αίτηση δεν είχε υποβληθεί για να λειτουργήσει ως λούνα παρκ.

.

Ο δήμαρχος της περιοχής είναι γνωστός για τους αγώνες του «ενάντια στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο» που θέλει να εκμεταλλευτεί το Ελληνικό και για την απεργία πείνας μέχρι να πέσουν τα σύρματα που εμπόδιζαν το λαό να κολυμπήσει. «Πιασάρικα» θέματα, από αυτά που σε κάνουν «λαϊκό ήρωα» στα δελτία των 8.00, αλλά όχι η δουλειά που σου έχουν αναθέσει οι δημότες.

.

Πριν από έναν χρόνο ακριβώς, ένας άλλος δήμαρχος, ο Γιώργος Καμίνης προσπάθησε να κάνει τη δουλειά που του ανέθεσαν οι δημότες. Ανακοίνωσε πως από ελέγχους που πραγματοποίησε ο δήμος σε 89 χώρους θεάτρων και πολυχώρων πολιτισμού, οι 27 δεν διέθεταν άδεια λειτουργίας, ενώ συνολικά 50 χώροι όπου στεγάζονταν θεατρικές σκηνές παρουσίαζαν διάφορα προβλήματα που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή των θεατών. Και επιχείρησε να πάρει μέτρα για την προστασία της ζωής των θεατών, δηλαδή των δημοτών. Στα δελτία των 8.00 δεν παρουσιάστηκε η δουλειά του δημάρχου, αλλά η πύρινη αντίδραση κάθε είδους κομματικού ή συντεχνιακού οργανισμού.

.

Η πράξη του δημάρχου να προστατέψει τους δημότες εμφανίστηκε ως εχθρική απέναντι στους καλλιτέχνες και το λαό. Αν ο Καμίνης ήταν δήμαρχος Ελληνικού, πιθανότατα θα ζητούσε από το λούνα παρκ να εκδώσει άδεια λειτουργίας και να τηρεί όλα τα μέτρα ασφαλείας, βάζοντας λουκέτο μέχρι να λυθούν όλα αυτά, όπως έκανε και με τα θέατρα. Η αντίδραση θα ήταν και πάλι πύρινη και θα εμφανιζόταν ως εχθρική απέναντι στο λαό που θέλει να διασκεδάσει και τους εργαζόμενους που θα έχαναν το μεροκάματο. Όμως, το 13χρονο αγόρι θα ήταν σήμερα στο σχολείο και στην οικογένειά του να μεγαλώνει με τα ίδια όνειρα των συνομηλίκων του. Στους δήμους και τις περιφέρειες θέλουμε ανθρώπους που θα κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

.

* Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Μακεδονία», στις 30/4/2014