Ο Κυριάκος και οι άλλοι

Αγγελική Σπανού 12 Ιαν 2016

Το πολιτικό σύστημα έπεσε και πάλι από τα σύννεφα αφού το φαβορί (Ευ. Μεϊμαράκης) έχασε και έτσι κάηκαν όλα τα σενάρια που είχαν προετοιμαστεί για την επόμενη μέρα. Το σημαντικότερο αφορά το ενδεχόμενο συγκρότησης οικουμενικής κυβέρνησης ή μεγάλου συνασπισμού εφόσον διαρραγεί η συνοχή της συμπολίτευσης υπό το βάρος του τρίτου μνημονίου.

Ο Κ. Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συνεργαστεί με την κυβέρνηση αλλά θα επιδιώξει να κερδίσει τον ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, όποτε γίνουν. Δεν έχει λόγο να βιάζεται, αφού υπάρχουν πολλές μνημονιακές εκκρεμότητες με βέβαιο πολιτικό κόστος για όποιον τις αναλάβει, ενώ έχει ακόμη χιλιόμετρα να διανύσει για να εκσυγχρονίσει τη ΝΔ, εφόσον τηρήσει τις υποσχέσεις του και δεν υποχωρήσει στην πίεση των μηχανισμών.

Θα κριθεί για την ποιότητα της αντιπολίτευσης που θα ασκήσει, θα κριθεί και για την αποτελεσματικότητα της προσπάθειάς του να ανασυγκροτήσει το φθαρμένο, χρεοκοπημένο και αναχρονιστικό κόμμα του το οποίο έχει φεουδαρχικά χαρακτηριστικά στον τρόπο λειτουργίας του και χαμηλό επίπεδο πολιτικής σκέψης, συχνά με αντιευρωπαϊκό περιεχόμενο.

Στο επιτελείο του αισιοδοξούν ότι σύντομα οι δημοσκοπήσεις θα δείξουν δυναμική υπέρ της ΝΔ και αυτό θα διευκολύνει την επιβολή των δικών του κανόνων στην παράταξή του (που αποκαραμανλοποιείται) και στο πολιτικό παιχνίδι συνολικά.

Όλα από την αρχή για τον ΣΥΡΙΖΑ

Η κυβέρνηση υποχρεώνεται να να επανεξετάσει τη στρατηγική της, ενώ ανοίγει ένας κύκλος σκληρού διπολισμού που θα φέρει σε δύσκολη θέση τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν παραδέχθηκαν ποτέ επίσημα ότι θα προτιμούσαν ως αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον Ευ. Μεϊμαράκη αλλά είναι περισσότερο από γνωστό ότι επένδυαν σε μια άτυπη συμμαχία με τη σφραγίδα του καραμανλικού συστήματος ώστε να μην διακινδυνευθεί η κυβερνητική σταθερότητα.

Αυτό που κυρίως ενδιαφέρει το επιτελείο του πρωθυπουργού είναι τι θα κάνει η ΚΟ της ΝΔ στις κρίσιμες ψηφοφορίες του επόμενου διαστήματος και ειδικά στο ασφαλιστικό. Ο Κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει ήδη τη διαφωνία του με την κυβερνητική πρόταση για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, έχει καταστήσει σαφές ότι θα κάνει αυστηρή αντιπολίτευση, ενώ δεν είναι συμβατός με το προφίλ του ο δογματικός αρνητισμός, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει στην πράξη.

Μέσα στην εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση Τσίπρα- Μητσοτάκη και θα βγουν τα πρώτα συμπεράσματα.

Η βασική “γραμμή” του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ με τη νέα της ηγεσία αναπροσαρμόζεται και συνοψίζεται στην κατασκευή του σχήματος “εμείς με το λαό, εσείς με το Κολωνάκι” ή αλλιώς “εμείς στα αλώνια και εσείς στα σαλόνια” και στην καταγγελία του θατσερισμού-νεοφιλελευθερισμού τον οποίο προσδιορίζουν ως ιδεολογική αναφορά του Κ. Μητσοτάκη.

Είναι, άλλωστε, εύλογο να προσβλέπει η κυβέρνηση στην άσκηση πίεσης από το ΕΛΚ στη ΝΔ για να στηρίξει τα μέτρα που συνδέονται με το πρόγραμμα προσαρμογής, αλλά είναι επίσης εύλογη η εκτίμηση ότι οι εταίροι θα εγκαταλείψουν τη θεωρία ότι στη χώρα μας υπάρχει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ ως πρωταγωνιστική πολιτική δύναμη αν οι δημοσκοπήσεις το επόμενο διάστημα δείξουν κάτι διαφορετικό.

Από την πλευρά τους οι ΑΝΕλ βλέπουν ευκαιρία να διεισδύσουν στον καραμανλικό χώρο όπως προκύπτει από τη δήλωση της εκπροσώπου Τύπου Μ. Χρυσοβελώνη ότι «η Νέα Δημοκρατία θα γίνει πλέον ένα σκληρό νεοφιλελεύθερο κόμμα που θα εξυπηρετεί μόνο τους σκοπούς της ολιγαρχίας, χάνοντας κάθε λαϊκό έρεισμα” ενώ “οι ΑΝΕΛ με τις αρχές τους αποτελούν το μόνο συνεχιστή της πορείας που χάραξε και εφάρμοσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής”.

Υπό πίεση ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι

Η αμηχανία στο εσωτερικό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι αυτονόητη δεδομένου ότι πολλά στελέχη της εκσυγχρονιστικής κεντροαριστεράς με τις παρεμβάσεις τους στα socail media εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την ανάληψη της ηγεσίας της ΝΔ από τον Κ. Μητσοτάκη.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά γνωρίζει ότι θα δεχθεί πίεση και από δεξιά (λόγω του ανοίγματος της ΝΔ στο κέντρο) και από αριστερά (λόγω της προσπάθειας του ΣΥΡΙΖΑ να “πατήσει” στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας). Η βασική εισήγηση που δέχθηκε είναι να ακολουθήσει τακτική διμέτωπου αγώνα, δηλαδή και έναντι της ΝΔ και έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να συσπειρώσει δυνάμεις και να προλάβει διαρροές. Ομως όλα αυτά θα κριθούν ξανά και ξανά όσο θα επαναδιαμορφώνεται το νέο πολιτικό σκηνικό.

Η πρώτη της δήλωση για τις εξελίξεις στη ΝΔ ήταν επιθετική, αφού μίλησε για «άβυσσο» που χωρίζει τις θέσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με τις “νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις” του νέου προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Για τον Σταύρο Θεοδωράκη τα πράγματα γίνονται πια πολύ δύσκολα. Ενα σημαντικό κομμάτι των στελεχών του κόμματός του έχει ενθουσιαστεί με την εκλογική νίκη Μητσοτάκη και δεν το κρύβει. Σε σύσκεψη στελεχών συμφωνήθηκε ότι τα δεδομένα αλλάζουν και πρέπει να επαναχαραχθεί η στρατηγική, όμως δεν τέθηκε ανοιχτά θέμα συνεργασίας με τη ΝΔ, παρόλο που αυτό συζητιέται στο παρασκήνιο χωρίς να αποκλείονται μεμονωμένες κινήσεις αν δεν αναληφθεί κάποια κεντρική πρωτοβουλία.

«Μας κλέβουν τα ρούχα», ήταν μια χαρακτηριστική φράση του Σταύρου Θεοδωράκη που “σε όλους αυτούς – αριστερά και δεξιά – που καλούν σε μέτωπα” απάντησε ότι “πράγματι ο τόπος έχει ανάγκη από μεγάλες συνεργασίες. Συνεργασίες όμως για να συγκρουσθούμε με τις παθογένειες που μας οδήγησαν στην κρίση και όχι για να αισθανθούμε ασφαλείς κάτω από ευκαιριακές πολιτικές ομπρέλες”.

Συμπερασματικά: Ακόμη είναι νωρίς για να αποκαλυφθεί ολόκληρο το παζλ που άρχισε να φτιάχνεται την Κυριακή το βράδυ, με την αλλαγή ηγεσίας στη ΝΔ, αλλά είναι αργά για την επιτυχή έκβαση των σχεδιασμών (κομμάτων και αρχηγών) που έγιναν χωρίς να ληφθεί υπόψιν ότι θα μπορούσε ένας Μητσοτάκης να κερδίσει την ηγεσία της καραμανλικής ΝΔ με το μικρό του όνομα.