Ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Τριαντόπουλος με επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο της Προανακριτικής Επιτροπής Παναγή Καππάτο εκφράζει την επιθυμία-αίτημα να προχωρήσει η διαδικασία απευθείας παραπομπής του στην Δικαιοσύνη, κατά τα προβλεπόμενα στο Σύνταγμα και στη νομοθεσία περί ευθύνης υπουργών.
Στην επιστολή του ο Χρήστος Τριαντόπουλος τονίζει ότι, είναι απολύτως αθώος σε σχέση με τα όσα του αποδίδονται ενώ κάνει λόγο για μία «περίοδο ακραίας πολιτικής πόλωσης». Ο ίδιος κατηγορεί την αντιπολίτευση για «εργαλειοποίηση» του δυστυχήματος των Τεμπών και υπογραμμίζει πως, οι πολιτικοί, θα πρέπει μέσω της στάσης, της πορείας και των επιλογών τους, να αποτελούν παράδειγμα. «Δεν έχω τίποτα να κρύψω, ούτε να φοβηθώ. Έχω απόλυτη πίστη στην αθωότητά μου και τυφλή εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, η οποία και επιθυμώ να με κρίνει απευθείας», καταλήγει ο Χρήστος Τριαντόπουλος.
Το αίτημα, θα εξεταστεί και θα κριθεί από την Προανακριτική Επιτροπή, που είναι το μοναδικό κυρίαρχο όργανο για τη λήψη της σχετικής απόφασης.
Εφόσον εγκριθεί τότε η υπόθεση θα παραπεμφθεί στο πενταμελές Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, που αποτελείται από ανώτατους δικαστές και οι οποίοι θα ορίσουν έναν Αρεοπαγίτη μέλος του προκειμένου να διενεργήσει το ανακριτικό έργο, ώστε βάσει του πορίσματός του, το Συμβούλιο να καταλήξει σε βούλευμα για παραπομπή ή μη του πρώην υφυπουργού στο Ειδικό Δικαστήριο.
Μητσοτάκης: Γεναία απόφαση
«Η πρωτοβουλία του Χρήστου Τριαντόπουλου να ζητήσει από την Προανακριτική Επιτροπή την παραπομπή του στη Δικαιοσύνη αποτελεί ένα γενναίο βήμα που δεν έχει σύγχρονο προηγούμενο. Ένα βήμα που του επιτρέπει να κριθεί από τακτικούς δικαστές, οι οποίοι απολαμβάνουν των συνταγματικών εγγυήσεων λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας. Και μία ενέργεια που απεγκλωβίζει την αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων από τις τοξικές μικροκομματικές διαμάχες. Αυτές στις οποίες εξακολουθούν να επιδίδονται, δυστυχώς, τα άλλα κόμματα», αναφέρει σε ανάρτησή του ο Κυριάκος
Κυβερνητικά στελέχη σχολίαζαν πως, «H απόφαση του κ. Χρήστου Τριαντόπουλου να καταθέσει αίτημα στην Προανακριτική Επιτροπή προκειμένου να κριθεί απευθείας από τον φυσικό δικαστή, συνάδει με το αίτημα της κοινωνίας αλλά και συγγενών των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών για απόδοση δικαιοσύνης από την Δικαιοσύνη.
ΠΑΣΟΚ: Ο κ. Τριαντόπουλος πρέπει να παραπεμφθεί σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους και όχι όπως βολεύει τη Νέα Δημοκρατία
Το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του αναφέρει:
Έτσι και αλλιώς ο κ. Τριαντόπουλος θα παραπεμφθεί ενώπιον του φυσικού του δικαστή ως αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, η οποία θυμίζουμε ότι λοιδορήθηκε από την κυβέρνηση ως δήθεν εργαλειοποίηση.
Πρέπει να παραπεμφθεί, όμως, με βάση τα όσα προβλέπουν το Σύνταγμα και οι νόμοι και όχι όπως βολεύει τη Νέα Δημοκρατία, τους πολιτικούς της σχεδιασμούς και την επικοινωνιακή διαχείριση του πολιτικού κόστους.
Ας μην κάνουν τους τιμητές και τους γενναίους, εκείνοι που ύψωσαν τείχος προστασίας στον Κώστα Καραμανλή απορρίπτοντας το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής στη βάση του πορίσματος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.
Τι άλλαξε από τότε μέχρι σήμερα, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας;
ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ Θέλει να αποφύγει την προανάκριση – Πρώτα έλεγχος από τη Βουλή
Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στην υπόθεση των Τεμπών και την προανακριτική επιτροπή εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή αναφέρει ότι «ο ενορχηστρωτής της συγκάλυψης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει προανακριτική της μιας μέρας για να αποφύγει να εμφανιστεί ως μάρτυρας καθώς ήξερε ότι θα τον καλέσει ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. να απολογηθεί. Όπως και στο μπάζωμα ο Τριαντόπουλος εκτελεί τις εντολές του». «Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει την ολοκληρωμένη διεξαγωγή της προανακριτικής επιτροπής προκειμένου να αποκαλυφθούν όλες οι πτυχές των διαπραχθέντων εγκλημάτων» αναφέρεται σε άλλο σημείο.
|