Με τίτλο «ο κόσμος πρέπει να δώσει προσοχή στην κρίση για το όνομα της Μακεδονίας» ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας Καρλ Μπίλντ αναλύει με άρθρο του στην Ουάσινγκτον Ποστ γιατί το Παρίσι, το Βερολίνο, η Ουάσινγκτον, το Λονδίνο και πολλοί άλλοι θα πρέπει να κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να επιτευχθεί συμφωνία για το όνομα.
Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ έλεγε ότι τα Βαλκάνια έχουν γράψει περισσότερη ιστορία από όση μπορούν να αντέξουν.
Το ζήτημα και σήμερα, γράφει ο Καρλ Μπίλντ, είναι η κληρονομιά του Μεγάλου Αλέξανδρου, που πέθανε κάπου στη Βαβυλώνα πριν από 2.300 και το δικαίωμα να χρησιμοποιεί κάποιος τον «όρο» Μακεδονία .
Πάνω από 50 χρόνια και μόνο η ύπαρξη της Δημοκρατίας της Μακεδονίας εξόργιζε τους Έλληνες που ισχυρίζονται ότι το όνομα είναι κλεμμένο από την ελληνική επαρχία Μακεδονία που συνορεύει με την νότια «Μακεδονία».
Η Ελλάδα ( κυρίως οι βόρειες περιοχές της από όπου κατάγεται ο Μέγας Αλέξανδρος) έχει κάνει τα πάντα για να μπλοκάρει την διεθνή αναγνώριση αυτού του μικρού κράτους με αυτό το όνομα.
Τον Απρίλιο του 2008, λέει ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας, η Ελλάδα εμπόδισε την ένταξη της «Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ. Επίσης μπλόκαρε και την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την «Μακεδονία».
Την Κυριακή περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στην Αθήνα για να διαμαρτυρηθούν για τη χρήση του ονόματος Μακεδονία. Μεγάλες διαδηλώσεις έχουν ήδη γίνει στη Θεσσαλονίκη και η Ελληονορθόδοξη Εκκλησία έχει πάρει τα άρματα και πολεμάει με κάθε τρόπο την οποιαδήποτε λύση και κάθε συμβιβασμό που θα «κλέβει» από τους Έλληνες το μονοπώλιο του ονόματος Μακεδονία.
Η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί είναι πολύ παράξενη γράφει ο Μπίλντ και περιγράφει τί συνέβη στα Ηνωμένα Εθνη όταν τα Σκόπια έγιναν δεκτά με την προσωρινή ονομασία πΓΔΜ.
Δημιουργήθηκε μείζον πρόβλημα με τη θέση τους. Οι χώρες κάθονται με αλφαβητική σειρά. Όμως η Ελλάδα μπλόκαρε με μεγάλη επιμονή να είναι η θέση της «Μακεδονίας» στο γράμμα Μ. Η «Μακεδονία» δεν δεχόταν με τίποτα να ενταχθεί στο γράμμα π (πρώην, F former). Υπήρξε και εκεί συμβιβασμός και τελικά η θέση του κράτους αυτού είναι στο γράμμα Τ ( THE, η ).
Όλα αυτά όμως αποτελούν παρελθόν . Τώρα παρουσιάζεται μία χρυσή, μια μοναδική ευκαιρία για να υπάρξει λύση, για να υπάρξει ένας έντιμος συμβιβασμός.
Μία νέα μετριοπαθής κυβέρνηση στα Σκόπια βελτίωσε ήδη τις σχέσεις της χώρας με τη Βουλγαρία επιλύοντας χρόνια προβλήματα. Η ΕΕ βγαίνει από τη χειμερία νάρκη, ασχολείται με τα Βαλκάνια και συζητά πρώτη φορά σοβαρά την ένταξη τους στην Ένωση.
Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Η χρονική συγκυρία πιεστική.
Κανείς δεν δικαιούται να αποτύχει. Γιατί αν και αυτή τη φορά το ΝΑΤΟ και η ΕΕ κλείσουν την πόρτα τότε θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για νέα αποσταθεροποίηση της περιοχής λέει ο Καρλ Μπίλντ.
Υπάρχουν πολλές κοινά αποδεκτές εναλλακτικές για το όνομα.
Το Ανω Μακεδονία είναι από τις πολλές. Αλλά όλες οι λύσεις χρειάζονται ισχυρή πολιτική θέληση, αποφασιστικότητα και πολιτικό θάρρος για να υπάρξει ο απαραίτητος συμβιβασμός.
Βοήθεια από τη Μόσχα προς αυτή την κατεύθυνση δεν θα υπάρξει.
Το αντίθετο μάλιστα. Υπάρχουν πολλές δυνάμεις στη Ρωσία που είναι έτοιμες να βοηθήσουν στην αναζωπύρωση των εθνικισμών
στα Βαλκάνια για να μην ενταχθεί καμία από αυτές τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων ούτε στο ΝΑΤΟ ούτε στην ΕΕ.
«Οι Ρώσοι ξέρουν τι διακυβεύεται. Καλά θα κάνουμε να το καταλάβουμε και εμείς», γράφει ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας στην Ουάσινγκτον Ποστ.