Αγνοεί τις επανειλημμένες εκκλήσεις του ΟΗΕ για αποχή ξένων παρεμβάσεων στην εμφύλια σύρραξη στη Λιβύη ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, τόσο χθες Δευτέρα, όσο και το Σάββατο απηύθυνε έκκληση στην Άγκυρα να μην παρέμβει στη Λιβύη. Η εν λόγω κίνηση του ΟΗΕ έρχεται μετά το πράσινο φως της τουρκικής Βουλής για την αποστολή στρατού στη Λιβύη.
Συγκεκριμένα, σε ομιλία του τη Δευτέρα στην Άγκυρα σε εκδήλωση για τις νέες εγκαταστάσεις της ΜΙΤ, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών «κάνει το καθήκον της στη Λιβύη».
«Πιστεύω ότι θα συνεχίσετε να προστατεύετε τα συμφέροντα της χωράς μας, χωρίς να σας εμποδίζουν σύνορα αποστάσεις και εμπόδια» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Οι μυστικές υπηρεσίες μας κάνουν αυτό που πρέπει στη Λιβύη… Οι περιφερειακές συμμαχίες που έχουν δημιουργηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο κατά της χώρας μας και ο ανταγωνισμός δυνάμεων που συνεχίζεται για εμάς έχουν ζωτική σημασία. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια όταν υπάρχει ο ανταγωνισμός τοπικών και διεθνών δυνάμεων στην περιοχή μας και αλλάζει και μπερδεύεται η εικόνα της περιοχής μας» υποστήριξε ο Ερντογάν.
Εξάλλου επιβεβαίωσε επισήμως τη μετάβαση τούρκων στρατιωτικών στην Τρίπολη μιλώντας σε τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο. Δεν έδωσε όμως σαφή εικόνα για το ποιες δυνάμεις και με ποιο τρόπο έχουν φθάσει ήδη εκεί, ενώ περιορίστηκε να δηλώσει ότι ο αρχικός ρόλος τους θα είναι ο συντονισμός των δυνάμεων που μάχονται για την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση Σαράτς.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι για την εμπλοκή στις συγκρούσεις θα βρίσκονται εκεί άλλες μονάδες εκτός του τουρκικού στρατού. Δήλωση που εμμέσως πλην σαφώς οδήγησε στο συμπέρασμα της επιβεβαίωσης των πληροφοριών πως στη Λιβύη βρίσκονται μαχητές από την Συρία.
Η ασάφεια για το θέμα αυτό πάντως συνεχίζεται και σήμερα καθώς ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Τσαβούσογλου όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για το αν έχουν μεταβεί εκεί στελέχη του Ελευθέρου Συριακού Στρατού, όπως υποστηρίζουν τις τελευταίες μέρες πηγές από την Λιβύη, είπε ότι σύμφωνα με πληροφορίες της τουρκικής πλευράς δεν έχουν μεταβεί στη Λιβύη.
Η Τουρκία θέλει βάσεις σε Αλγερία και Τυνησία
Ασαφές παραμένει επίσης ο τρόπος μετάβασης των τουρκικών δυνάμεων στην Τρίπολη. Όπως είναι γνωστό η κυβέρνηση Ερντογάν επιθυμεί την χρήση βάσεων σε Τυνησία και Αλγερία. Μέχρι στιγμής όμως οι δύο αυτές χώρες δεν έχουν ανταποκριθεί στο τουρκικό αίτημα. Τις προσεχείς μέρες ο κ. Τσαβούσογλου αναμένεται να επισκεφθεί την Αλγερία για συνομιλίες σχετικά με το εν λόγω αίτημα.
Στο μεταξύ η νέα, κρίσιμη για την Μέση Ανατολή, φάση στην οποία εισήλθαν οι σχέσεις ΗΠΑ και Ιράν μετά την δολοφονία του στρατηγού Σουλεϊμαινί ανησυχεί έντονα την Άγκυρα. Οι ραγδαίες εξελίξεις που πυροδότησε επηρεάζουν άμεσα τη Τουρκία που διατηρεί καλές σχέσεις με το Ιράν. Η χθεσινή απόφαση της ιρακινής Βουλής να αποχωρήσουν όλα τα ξένα στρατεύματα από την χώρα, όσο και να στοχεύει τις αμερικάνικές δυνάμεις, αποτελεί δυσάρεστη εξέλιξη και για την Τουρκία που επιχειρεί στο Βόρειο Ιράκ κατά του των Κούρδων του PKK.
Η κατάσταση στην Μέση Ανατολή γίνεται όλο και πιο περίπλοκη, αλλά και εύθραυστη, μετά την χθεσινοβραδινή απόφαση του Ιράν που δήλωσε ότι πλέον δεν θα τηρήσει την συμφωνία για περιορισμό του εμπλουτισμού ουρανίου. Εκτιμάται ότι η επιβολή νέων κυρώσεων από τις ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν, αλλά και του Ιράκ θα δυσχεράνουν περεταίρω την θέση της Τουρκίας.
Άμεσο τερματισμό ξένων επεμβάσεων απαιτεί ο ΟΗΕ
Το βράδυ της Δευτέρας ο ΟΗΕ είχε στείλει σαφές μήνυμα κατά της Τουρκίας για την εμπλοκή της στον εμφύλιο της Λιβύης, λίγες ώρες αφότου ο στρατάρχης Χαφτάρ ανακοίνωσε πως ο στρατός του εισήλθε τη Δευτέρα στην πόλη Σύρτη.
Συγκεκριμένα, δια στόματος του ειδικού επιτετραμμένου για την αφρικανική χώρα, Γασάν Σαλάμε, ο ΟΗΕ εξέφρασε την «οργή» του και απαίτησε τον άμεσο τερματισμό των ξένων επεμβάσεων στην εμφύλια σύρραξη.
«Είμαι αληθινά εξοργισμένος διότι βλέπω πως οι πάντες θέλουν να μιλήσουν για τη Λιβύη, αλλά όχι για τους Λίβυους» φέρεται να δήλωσε, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.
«Φτάνει πια, οι Λίβυοι υπέφεραν αρκετά» έσπευσε να προσθέσει ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.
«Η χώρα έχει υποφέρει πάρα πολύ από την ξένη ανάμιξη με διάφορες μορφές. Αυτό που ζητάω από όλες αυτές τις χώρες είναι πολύ καθαρό: Μακριά από τη Λιβύη» είπε στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία.
«Υπάρχουν αρκετά όπλα στη Λιβύη, κανένας δεν έχει ανάγκη γι? άλλα. Υπάρχουν αρκετοί μισθοφόροι στη Λιβύη. Λοιπόν σταματήστε να στέλνετε κι άλλους, όπως συμβαίνει σήμερα» κατέληξε.
Κατέλαβε τη Σύρτη ο Χαφτάρ
Την ίδια στιγμή, ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) εισήλθε χθες, Δευτέρα, στην πόλη Σύρτη, αναλαμβάνοντας τον έλεγχο του θαλάσσιου λιμένα.
«Ο LNA έχει πάρει τον έλεγχο της στρατιωτικής βάσης ασ-Σάαντι, μερικές περιοχές της πόλης και τώρα κατευθύνεται προς το κέντρο» πρόσθεσε ανώνυμη πηγή, η οποία πρόσκειται στην ηγεσία του LNA.
πληροφορίες dw.com/απε-μπε