Ο Εμανουέλ Μακρόν ετοιμάζεται για την πρώτη μεγάλη σύγκρουση του με τις χώρες μέλη της ΕΕ που είναι φανατικά υπέρ του ελεύθερου εμπορίου. Αυτό αναμένεται να γίνει στην παρθενική του εμφάνιση μετά την εκλογή του στη Σύνοδο Κορυφής στις 22 Ιουνίου.
Ο Μακρόν υποστηρίζει εδώ και μήνες , και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας , ότι η Ευρώπη πρέπει να θεσπίσει κανόνες προστασίας συγκεκριμένων κλάδων και βιομηχανιών για να αποτρέψει την εξαγορά τους από ξένες εταιρείες( ιδιαίτερα κρατικές κινεζικές ).
Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας είναι υπέρ ενός είδους στοχευμένου προστατευτισμού σε τομείς που έχουν μεγάλη στρατηγική σημασία για την ΕΕ.
Ως γνήσιος ευρωπαϊστής επιθυμεί όλος ο σχεδιασμός να γίνει σε επίπεδο ΕΕ και κυρίως να αφορά στη δημιουργία μεγάλων εμποδίων όταν εταιρείες π.χ από την Κίνα προσπαθούν να εξαγοράσουν πολυβραβευμένες ευρωπαϊκές εταιρείες τεχνολογίας.
Αυτό που θα συζητήσουν λοιπόν την ερχόμενη εβδομάδα οι ηγέτες είναι αν θα πρέπει να μπλοκάρονται οι εξαγορές ευρωπαϊκών εταιρειών από ξένα κεφάλαια με την αιτιολογία της εθνικής ασφάλειας των κρατών – μελών της ΕΕ.
Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει ήδη διαμορφώσει ισχυρές συμμαχίες στο θέμα αυτό τόσο με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ όσο και με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι.
Σύμφωνα με το προσχέδιο αποτελεσμάτων της Συνόδου που “είδαν” οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς οι ευρωπαίοι ηγέτες δεσμεύονται να αναζητήσουν τρόπους και μέτρα με τα οποία θα μπορούν στο μέλλον να αποκλείουν ξένες επιθετικές εξαγορές προβάλλοντας ζητήματα εθνικής ασφάλειας.
Αυτό δεν είναι κάτι απλό γιατί οποιαδήποτε ευρωπαϊκή παρέμβαση σε θέματα ελεύθερου εμπορίου είναι πολιτικά αμφισβητήσιμη και η νομική στήριξη της εξαιρετικά δύσκολη.
Επίσης δεν συμφωνούν όλες οι χώρες στη θέσπιση αυτών των κανόνων ενός μίνι προστατευτισμού. Ήδη η Ολλανδία , οι Σκανδιναβικές χώρες και οι χώρες της Βαλτικής έχουν αντιδράσει και φέρνουν αντιρρήσεις . Φοβούνται ότι οποιαδήποτε προσπάθεια τους να ελέγξουν το ελεύθερο εμπόριο θα ευνοήσει τον προστατευτισμό και θα αποδυναμώσει την επιθετική πολιτική της Ένωσης κατά του οικονομικού προστατευτισμού που προσπαθεί να επιβάλλει ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Αξιωματούχοι τονίζουν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες σκοπεύουν να βγάλουν μία ξεκάθαρη ανακοίνωση με την οποία θα τονίζουν την ανάγκη να υπάρξει απόλυτη ισορροπία ανάμεσα στο ελεύθερο εμπόριο και το δίκαιο εμπόριο ( fair trade ).
Να επισημάνουμε ότι εδώ και δεκαετίες έχουν θεσπιστεί ανάλογοι κανόνες στις ΗΠΑ όπου η Αμερικανική Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων λαμβάνει υπόψη της το εθνικό συμφέρον και ζητήματα εθνικής ασφάλειας πριν δώσει το πράσινο φως για να προχωρήσουν επενδύσεις ξένων σε αμερικανικές εταιρείες.
Το θέμα έχει ανοίξει πάντως για τα καλά και θα απασχολήσει πολλές συνόδους κορυφής στο μέλλον.
Την ίδια ώρα , σύμφωνα με δημοσίευμα των FT, o βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Μπρέξιτ Ντέιβιντ Ντέιβις θα πάει τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες στις διαπραγματεύσεις με μία πολύ καλή πρόταση στον χαρτοφύλακα του . Ο Ντέιβις θα πει ότι το Λονδίνο είναι έτοιμο να διασφαλίσει το παρόν καθεστώς των περίπου τριών εκατομμυρίων ευρωπαίων μεταναστών.
H πρόταση προβλέπει τη χορήγηση άδειας μόνιμης παραμονής και διατήρηση ίσων προνομίων με τους Βρετανούς πολίτες. Ιδανικά, η κυβέρνηση θα ήθελε το μέτρο αυτό να περιλαμβάνει τους μετανάστες που ήλθαν στη Μεγάλη Βρετανία μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2017. Σύμφωνα πάντα με τους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς ο βρετανός διαπραγματευτής αναμένεται όμως να δεχτεί την απαίτηση της ΕΕ το θετικό αυτό μέτρο να ισχύσει ακόμα και μετά το τέλος της διετούς διαπραγμάτευσης το 2019.
Ήδη η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερίζα Μέι δέχεται τεράστια πίεση και από τους υπουργούς της να εγκαταλείψει τη σκληρή στάση που είχε υιοθετήσει μετά το δημοψήφισμα για το Μπρέξιτ . Αρκετοί υπουργοί της την καλούν να ταχθεί και δημοσίως υπέρ μιας συμφωνίας που θα διατηρεί τη χώρα και στην ενιαία αγορά και στην τελωνειακή ένωση.
Αχτίδα ελπίδας αποτελεί η τοποθέτηση του μετριοπαθούς Φίλιπ Χάμοντ στη θέση του υπουργού οικονομικών.