Ο δικομματισμός πάει αντιπολίτευση…

Γιάννης Μεϊμάρογλου 11 Ιουν 2023

Δύο δηλώσεις που ακολούθησαν το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου οριοθέτησαν το πολιτικό σκηνικό του «δεύτερου γύρου» στην κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής. Η πρώτη ανήκει στον Νίκο Ανδρουλάκη: «δεν θα συνεργαστούμε με τη Νέα Δημοκρατία ακόμα κι αν έχει 148 βουλευτές». Η αλήθεια είναι ότι το έδαφος για τη θέση αυτή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είχε προλειάνει η προεκλογική δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη: «δεν έχω και πολλά να πω με το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη». Η δεύτερη δήλωση είναι αυτή που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στον Σκάι: «Το ΠΑΣΟΚ θέλει να γίνει ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ», ξεκαθαρίζοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και θα παραμείνει κόμμα εξουσίας».

Πλησιάζοντας στις εκλογές της 25ης Ιουνίου βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πολιτικό σκηνικό πρωτόγνωρο για τα μεταπολιτευτικά χρονικά. Τη διακυβέρνηση της χώρας διεκδικεί μόνο η Νέα Δημοκρατία τη στιγμή που τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην επόμενη Βουλή διεκδικούν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Τις όποιες φιλοδοξίες για μια «Δεύτερη φορά Αριστερά» ανέκοψε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το σύστημα της απλής αναλογικής («mea culpa» την χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας) οποία ταυτόχρονα αναπτέρωσε τις ελπίδες του Νίκου Ανδρουλάκη για την πρωτοκαθεδρία στο χώρο της κεντροαριστεράς. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν ημιτελικό αγώνα με τον νικητή να προκρίνεται στον τελικό της επόμενης τετραετίας.

Όσοι νεοδημοκράτες σπεύδουν να πανηγυρίσουν εκ των προτέρων για την επόμενη θητεία του κόμματός τους μάλλον προτρέχουν. Όχι τόσο για την κατάκτηση της αυτοδυναμίας με την ενισχυμένη αναλογική - που θα κατακτήσουν κάποια στιγμή ελλείψει άλλου διεκδικητή - όσο για την πορεία της δεύτερης κυβερνητικής θητείας της Νέας Δημοκρατίας που δεν αναμένεται ανέφελη. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει παραδεχθεί - άλλωστε πως αλλιώς θα μπορούσε να κάνει - τα «λάθη», τις ολιγωρίες και τις αδυναμίες της πρώτης τετραετίας που οφείλονται σε συμβιβασμούς με κάθε είδους οικογενειακά, συντεχνιακά και επιχειρηματικά «κεκτημένα». Οι μεταρρυθμίσεις απαιτούν συγκρούσεις που δεν μπορούν να μετατίθενται συνεχώς στο απώτερο μέλλον.

Διαβάστε τη συνέχεια

Πηγή: www.athensvoice.gr