Ο δεύτερος γύρος των γαλλικών προεδρικών εκλογών

Οντίν Λιναρδάτου 24 Απρ 2017

Ο δεύτερος γύρος των γαλλικών προεδρικών εκλογών θα σημαδευτεί από τη βαθιά διαίρεση της κοινωνίας που είναι πολύ θυμωμένη με τους πολιτικούς της και παλεύει με την ανεργία και την οικονομική ανασφάλεια .
Μετά την χαρά αλλά και ανακούφιση που προκάλεσαν τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου δεν μπορεί κανείς να μην αναλογιστεί ότι σε μία χώρα όπως  η Γαλλία το 40% ψήφισε τους ευρωσκεπτικιστές , λαϊκιστές  υποψηφίους  δηλαδή τη Μαρίν Λεπέν , τον ακροαριστερό Μελανσόν και τους άλλους υποψήφιους.
Και μπορεί  όλες οι δημοσκοπήσεις να φέρουν τον Μακρόν με διαφορά να εκλέγεται πρόεδρος  , μπροστά μας όμως έχουμε 12 μέρες σκληρής αναμέτρησης , όπου όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά.
Άλλωστε όπως γράφει η Λιμπερασιόν ο κίνδυνος Μαριν Λεπέν εξακολουθεί να υπάρχει μια που οι ψηφοφόροι τόσο του δεξιού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος του Φιγιόν όσο και του Σοσιαλιστή Αμόν αλλά και του ακροαριστερού Μελανσόν δεν θα είναι πολύ πρόθυμοι να τρέξουν για να ψηφίσουν έναν υποψήφιο που δεν είναι δικός τους . Αντίθετα η Μαρίν Λεπέν θα συσπειρώσει  γύρω της όλες τις αντιευρωπαϊκές , εθνικιστικές δυνάμεις. Και ήδη ξεκίνησε την σκληρή αντεπίθεση λέγοντας πως θα μιλήσει στους Γάλλους για τα σημαντικά θέματα όπως είναι η ισλαμική τρομοκρατία , θέματα στα οποία όπως είπε ο κ. Μακρόν είναι τουλάχιστον “αδύναμος”.
“Ο κ. Μακρόν δεν έχει σχέδιο για να προστατεύσει τους πολίτες της χώρας από τους εξτρεμιστές του Ισλάμ “ είπε σήμερα το πρωί η ακροδεξιά υποψήφια και πρόσθεσε ότι ο δεύτερος γύρος των εκλογών θα είναι ουσιαστικά  “ ένα δημοψήφισμα για την ασύδοτη παγκοσμιοποίηση”. Η Μαρίν Λεπέν έδωσε το στίγμα της και το που θα κινηθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες . Το θέμα της ασφάλειας και των ανοιχτών ή κλειστών συνόρων είναι το προνομιακό της πεδίο.
Και ο Μακρόν δέχτηκε ήδη φίλια πυρά από στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που τον κατηγόρησαν γιατί γιόρτασε τη νίκη του στον πρώτο γύρο με στενούς φίλους  , συνεργάτες και την οικογένεια του σε μια παρισινή Μπρασερί .” Δεν υπάρχει λόγος να γιορτάζει κανείς όταν η ακροδεξιά πέρασε στον δεύτερο γύρο “ είπαν ειρωνικά. Και ο επικεφαλής του κόμματος των οικολόγων τουίταρε ότι “ Αυτό το πάρτι στη La Rotunde  είναι ντροπή σε μία χώρα που η ακροδεξιά ψηφίζεται από τόσους πολλούς και συμμετέχει στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών “.
Ο Εμανουέλ Μακρόν όμως απάντησε χωρίς να μασήσει τα λόγια του  ότι  “ αν δεν έχετε καταλάβει πόση χαρά μου δίνει να έχω καλεσμένες απόψε τις γραμματείς μου και τους φρουρούς μου , τότε δεν έχετε καταλάβει τίποτα από τη ζωή.”
Μετά το Μπρέξιτ και τις εκλογές στις ΗΠΑ που έφεραν στον Λευκό Οίκο τον Τραμπ , οι γαλλικές προεδρικές εκλογές σηματοδοτούν άλλη  μια επανάσταση στο κατεστημένο μια που στον δεύτερο γύρο δεν βρίσκεται κανείς υποψήφιος των παραδοσιακών κομμάτων που κυβερνούσαν τη Γαλλία επί 60 χρόνια.
Οι Ευρωπαίοι πανηγύρισαν τη νίκη Μακρόν και ο Γιούνκερ σπάζοντας το πρωτόκολλο ευχήθηκε στον Εμανουέλ Μακρόν να είναι ο νικητής της 7ης Μαίου .
Και ο Μισέλ Μπαρνιέ , επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του Μπρέξιτ χαρακτήρισε τον Μακρόν “πατριώτη και Ευρωπαίο “ προσθέτοντας ότι η Γαλλία πρέπει να παραμείνει Ευρωπαϊκή “ .
Πολλοί μιλούν για έναν νέο Τζων Φιτζέραλντ Κένεντι . Αλλοι για τον γάλλο Ομπάμα ενώ πολλοί τον παρομοιάζουν με τον νεαρό Τριντό του Καναδά.
Κρίσιμες θα είναι και οι βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου γιατί ο πρόεδρος θα χρειαστεί την πλειοψηφία της βουλής  να στηρίζει τις αποφάσεις του ( αν και το σύστημα τους δίνει σχετική παντοδυναμία στον πρόεδρο) .
Και τα παραδοσιακά κόμματα θα δώσουν μάχη για να αποκτήσουν  αυτή την πλειοψηφία στη βουλή . Όποιο κόμμα την έχει θα μπορεί να ασκεί επιρροή στον πρόεδρο και να συγκυβερνά μαζί του.
Τώρα τα παραδοσιακά κόμματα έχουν τεθεί εκτός πολιτικού παιχνιδιού . Και η μεν Λεπέν έχει το δικό της κόμμα , ο Μακρόν όμως είναι ανεξάρτητος χωρίς κόμμα να τον στηρίζει.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η Μαρίν Λεπέν θα προσπαθήσει  να παρουσιάσει τον Εμανουέλ Μακρόν ως μέρος μίας ελίτ που ζει και κινείται πολύ μακριά από τους απλούς γάλλους πολίτες. Αυτό είναι και το μοναδικό όπλο που διαθέτει άλλωστε μια που όλοι οι υποψήφιοι ,εκτός από τον συνοδοιπόρο της Ζωής Κωνσταντοπούλου του Τσάβες και του ΣΥΡΙΖΑ  Ζαν Λυκ Μελανσόν , κάλεσαν τους ψηφοφόρους τους να ψηφίσουν τον Εμανουέλ Μακρόν.
Όπως γράφει σήμερα το Πολίτικο η δυναμική στη Γαλλία αλλά και το εκλογικό  σύστημα κάνουν σχεδόν αδύνατη την εκλογή της Μαρίν Λεπέν. Αντίθετα με το τι συνέβη στο δημοψήφισμα του Μπρέξιτ και στην περίπτωση του Ντόναλντ Τραμπ ,  που μας αιφνιδίασαν , για να κερδίσει τώρα η ακροδεξιά υποψήφια θα πρέπει όχι μόνο  να “ξυπνήσει” τον θυμό που έχουν οι Γάλλοι για το πολιτικό τους σύστημα αλλά και να μετατρέψει αυτό τον θυμό σε ψήφους υπέρ της. Και να κερδίσει ιδιαίτερα τους δεξιούς ψηφοφόρους του Φιγιόν. Οι χθεσινές  εκλογές όμως και το γεγονός ότι ο Μακρόν δεν ανήκει σε κανένα κόμμα δεν της αφήνουν πολλά περιθώρια για κάτι τέτοιο.
Επίσης στην περίπτωση της Γαλλίας οι δημοσκοπήσεις δίνουν καθαρό προβάδισμα του Μακρόν 24 μονάδες , πολύ πέρα από τον κίνδυνο του στατιστικού λάθους . Στην περίπτωση του Τραμπ και του Μπρέξιτ οι διαφορές ήταν μηδαμινές και για αυτό εύκολα ανατρέψιμες.
Στις 3 Μαϊου πάντως οι δύο υποψήφιοι θα έχουν την πρώτη τους τηλεμαχία η οποία θα είναι ενδεικτική το κλίματος που θα επικρατεί 9 μέρες μετά.