Ο Αρης, το τζαμί και η Νέα Υόρκη

Ξένια Κουναλάκη 17 Απρ 2014

Οταν μιλάει για το τζαμί ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Αρης Σπηλιωτόπουλος επιλέγει προσεκτικά τις λέξεις που χρησιμοποιεί. Το μουσουλμανικό τέμενος δεν κατασκευάζεται, «φυτεύεται». Το κτίριο, το οποίο σημειωτέον είχε προσφερθεί να σχεδιάσει χωρίς αμοιβή η παγκοσμίου φήμης αρχιτεκτόνισσα Ζάχα Χαντίντ, είναι βέβαιο ότι θα είναι άλλο ένα «τσιμεντούργημα». Τέλος, ο κ. Σπηλιωτόπουλος ξέρει ότι τζαμί σημαίνει νέος «πόλος λαθρομετανάστευσης», «τσαντίρια» και «τριτοκοσμικά παζάρια».

Αν αυτό που τον ενοχλεί είναι απλώς το αισθητικό κομμάτι, μάλλον δεν έχει μπει εσχάτως σε νεόδμητη εκκλησία ούτε έχει περάσει από συνοικιακό πανηγύρι, ανήμερα τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου ή της Αγίας Παρασκευής. Αν πάλι, που είναι και το πιθανότερο, θεωρεί ότι μπορεί να διεμβολήσει την ακροδεξιά ψήφο στην Αθήνα δημιουργώντας εμμέσως και αμέσως επικίνδυνους συνειρμούς πως όλοι οι μουσουλμάνοι δεν έχουν άδειες παραμονής και είναι δυνάμει εγκληματίες, τότε το φλερτ του με τη Χρυσή Αυγή λαμβάνει «μπαλτάκειες» διαστάσεις.

«…μετά το 1990 και καθώς μπαίνουμε στον 21ο αιώνα, η άκρα δεξιά θεωρεί πια ότι το μεταναστευτικό στην ολότητά του δεν είναι ένα θέμα που μπορεί να κινητοποιήσει πάρα πολύ. Σε γενικές γραμμές, ο μετανάστης δεν αποτελεί ένα καθαυτό διακύβευμα. Τα κράτη ώς ένα σημείο ρυθμίζουν τις σχέσεις τους με τους μετανάστες. Και έτσι στρέφεται η προσοχή στον μουσουλμάνο. Και βοηθάει και η 11η Σεπτεμβρίου σε αυτό, καθώς και όλη αυτή η ταύτιση του Ισλάμ με την τρομοκρατία», εξηγεί η αναπληρώτρια καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Βασιλική Γεωργιάδου, σε συνέντευξή της στη Lifo, που δημοσιεύτηκε χθες στην ιστοσελίδα του αθηναϊκού free press.

Aυτή τη συνταγή της διασποράς της ισλαμοφοβίας μοιάζει να ακολουθεί ο Αρης Σπηλιωτόπουλος και μάλιστα με μια χρονοκαθυστέρηση, που καθιστά την εξοργιστική στάση του ελαφρώς κωμική. Ενας νέος άνθρωπος, που μάλιστα μοιάζει να ενδιαφέρεται αρκετά για τις επιταγές της μόδας, αποδεινύεται απελπιστικά out of fashion.

Xθες η αστυνομία της Νέας Υόρκης διέλυσε τη μονάδα παρακολούθησης επιχειρήσεων που ανήκουν σε μουσουλμάνους και τζαμιών, η οποία είχε συστηθεί μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001. Η απόφαση ελήφθη έπειτα από προσφυγή δύο οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που κατατέθηκε το 2012. Η χρονική συγκυρία δεν είναι τυχαία. Απηχεί την αλλαγή πολιτικής του νέου δημάρχου της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο. Αντί να ξεπατικώνει τις παρωχημένες (και ανέφικτες στην Ελλάδα) ιδέες του πρώην δημάρχου της πόλης Ρούντολφ Τζουλιάνι για τη συγκρότηση μητροπολιτικής αστυνομίας 1.200 ανδρών, ο κ. Σπηλιωτόπουλος καλά θα έκανε να μιμηθεί τον Ντε Μπλάζιο. Το Μεγάλο Μήλο έχει πολύ πιο ενδιαφέροντα «αξιοθέατα» από τις βιτρίνες της Πέμπτης Λεωφόρου.