Ο Αϊνστάιν και τα hoaxes του Τσίπρα…

Γιώργος Καρελιάς 20 Δεκ 2017

Κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ένα λάθος. Επικαλέστηκε μια αποδιδόμενη στον Αϊνστάιν ρήση («Ο ορισμός της παράνοιας είναι να κάνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά και να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα»), ενώ δεν είναι ρήση του γερμανού επιστήμονα. Του το επισήμανε εύστοχα ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να μην υιοθετεί ό,τι του δίνουν οι συνεργάτες του χωρίς να το ελέγχει. Αλλά το λάθος του είναι ήσσονος σημασίας και οπωσδήποτε συγγνωστό. Ακόμα κι αν η ρήση αυτή εντάσσεται στα συνήθη hoaxes (απάτες ή φάρσες) του Διαδικτύου, είναι μια αθώα ρήση μπροστά στο πλήθος των (αληθινών) hoaxes που έχει αραδιάσει κατά καιρούς και συνεχίζει να αραδιάζει ο Αλέξης Τσίπρας. Και επειδή ο ίδιος και οι συνεργάτες του έχουν μεγάλη ειδίκευση στα (δικά τους) hoaxes, εντόπισαν αμέσως το hoax του Αϊνστάιν.

Δεν χρειάζεται να μπούμε στον πειρασμό να υπενθυμίσουμε τα θηριώδη ψέματα και την εξαπάτηση, στα οποία επιδόθηκαν ο κ. Τσίπρας και οι συν αυτώ επί χρόνια, πρώτα για να καταλάβουν την εξουσία και μετά για να την διατηρήσουν. Είναι κοινό κτήμα πλέον. Το χειρότερο είναι ότι τα συνεχίζουν απτόητοι. Μόλις χθες, στην ομιλία του για τον Προϋπολογισμό, ο κ. Τσίπρας αράδιασε πλήθος ψεμάτων.

Ψέμα πρώτον: «Αφήνουμε πίσω την εποχή της σκληρής λιτότητας». Αυτό σημαίνει ότι από την 21η Αυγούστου του 2018 οι Ελληνες θα δουν τους μισθούς και τις συντάξεις τους να αυξάνονται. Ή μήπως όχι; Μήπως οι μισθοί, όπου καταβάλλονται, έχουν πάρει την κατηφόρα και οι συντάξεις θα μειωθούν ξανά από 1-1-2019, μέτρο που ψήφισε πέρυσι η δική του κυβέρνηση; Ποιο «τέλος της λιτότητας» τολμά να αναγγέλλει;

Ψέμα δεύτερον: «Αφήνουμε πίσω την εποχή της αποεπένδυσης». Πράγματι, οι επενδυτές κάνουν ουρά έξω από το αρμόδιο υπουργείο, σταμάτησαν να κλείνουν επιχειρήσεις, καμία δεν φεύγει για άλλες χώρες. Η πλήρης διαστροφή της πραγματικότητας.

Ψέμα τρίτον: « Αφήνουμε πίσω μας μια εποχή ταπείνωσης και αναξιοπρέπειας». Πράγματι, αν ταπείνωση και αναξιοπρέπεια είναι να λες «go back, κυρία Μέρκελ» και μετά να λες ότι είχες αυταπάτες, αυτή η εποχή πέρασε. Με οδυνηρό, όμως, τρόπο για όσους σε άκουγαν και σε ψήφιζαν.

Ψέμα τέταρτον: «Ανακτούμε την οικονομική μας αυτοδυναμία». Πράγματι, μια χώρα που χρωστάει 300 δισεκατομμύρια θα είναι οικονομικά αυτοδύναμη, επειδή ο κ. Τσίπρας και οι συν αυτώ θα κηρύξουν αυτήν την αυτοδυναμία. Οσοι θέλουν τους πιστεύουν.

Ψέμα πέμπτον: «Είμαστε στο τέλος της περιπέτειας που ζήσαμε όλα αυτά τα χρόνια». Το επιχείρημα είναι ανάλογης ποιότητας και σοβαρότητας με εκείνο το παλιό «αυτή η κυβέρνηση και αυτή η Βουλή δεν θα ψηφίσει νέο Μνημόνιο» (εδώ).

Χρειάζεται θηριώδες θράσος για να (συνεχίζεις να) παραμυθιάζεις τους πολίτες ότι «τελειώνει η λιτότητα και η περιπέτεια». Και τέτοιο θράσος έχει αποδείξει ότι διαθέτει άφθονο ο Τσίπρας.

Ισως να νομίζει ότι βρισκόμαστε στην εποχή που ο Λένιν έλεγε ότι «ένα επαναλαμβανόμενο ψέμα γίνεται αλήθεια». Το βέβαιο είναι ότι ισχύει η ρήση του Πέρση ποιητή του Μεσαίωνα Σααντί: «Δύο πράγματα είναι αχώριστα από το ψέμα, οι πολλές υποσχέσεις και οι πολλές δικαιολογίες».

protagon.gr