Όσοι πολίτες του ευρύτερου δημοκρατικού χώρου παρακολουθούν με κάποιο ενδιαφέρον την προεκλογική συζήτηση στο Κίνημα Αλλαγής, περιμένουν με ενδιαφέρον το σημερινό τηλεοπτικό ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων για την ηγεσία, ίσως και για να καταλήξουν αν αξίζει τον κόπο να πάνε την Κυριακή στην κάλπη. Οι πέντε από τους έξι διεκδικητές της προεδρίας θα κληθούν να απαντήσουν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων και να αναπτύξουν τη δική τους πρόταση για την επόμενη μέρα, μακριά από τους μονολόγους που εκφωνούν στις προσωπικές εκδηλώσεις στήριξης της υποψηφιότητάς τους.
Ήρθε η στιγμή να μάθουμε, από πρώτο χέρι αν, όσοι μιλάνε για «ανανέωση», εννοούν μια απλή ηλικιακή εναλλαγή φρουράς, να ακούσουμε πως αντιλαμβάνονται την «επιστροφή στο όνομα και τα σύμβολα του ΠΑΣΟΚ» όσοι την διακηρύσσουν, ποια ακριβώς είναι τα όρια της «προοδευτικής διακυβέρνησης» που ευαγγελίζονται κάποιοι και, κυρίως, ποιο είναι το πολιτικό τους σχέδιο για το ρόλο της δημοκρατικής παράταξης την επόμενη μέρα. Ας ελπίσουμε ότι θα δοθούν καθαρές απαντήσεις από όλους, ώστε οι πολίτες να διαμορφώσουν γνώμη, και ότι κανένας δεν θα παραπέμψει την δημοσιοποίηση της άποψής του σε μεταγενέστερο χρόνο, για να μην δυσαρεστήσει κάποιους, ψαρεύοντας σε θολά νερά.
Η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να μην συμμετάσχει στο ντιμπέιτ συνιστά καθαρή φυγομαχία. Το επιχείρημα ότι το Γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα κατρακύλησε στο 5% εξ αιτίας της έντασης στο αντίστοιχο εσωκομματικό ντιμπέιτ που έγινε, είναι εντελώς προσχηματικό. Να του θυμίσουμε ότι και το ΠΑΣΟΚ κατρακύλησε κάτω από το 5%, όχι εξ αιτίας κάποιου ντιμπέιτ αλλά για λόγους που βαρύνουν και τη δική του προσωπική στάση στο πρόσφατο παρελθόν. Κανείς, όπως και να ονομάζεται, δεν έχει το δικαίωμα να θεωρεί τον εαυτό του υπεράνω των διαδικασιών που αποφασίζονται δημοκρατικά από τα αρμόδια όργανα.