Νo man’s land

Νίκος Μηλαπίδης 16 Μαρ 2016

O παραπόταμος του Αξιού αποτελεί το φυσικό σύνορο μεταξύ FYROM και Ελλάδας.

Μέχρι και την προηγούμενη Σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 6 Μαρτίου, ο παραπόταμος αυτός «χώριζε» επίσης την ευρωπαϊκή επικράτεια από τα Βαλκάνια. Η κοινή απόφαση και των 28 κρατών-μελών για κλείσιμο των βαλκανικών οδών προς την Κεντρική Ευρώπη μετατόπισε τα ευρωπαϊκά σύνορα. Για την ακρίβεια τα αντέστρεψε.

Έγινε η FYROM  οδός προς την «ευρωπαϊκή επαγγελία» και η Ελλάδα no man’s land.

Η ελληνική κυβέρνηση έδωσε τη συγκατάθεσή της, για να εκπέσει από το αξίωμα του ευρωπαϊκού κεκτημένου της ταύτισης ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων. Το tweet του κ. Τούσκ, που ευχαρίστησε τα Δυτικά Βαλκάνια, επειδή έκλεισαν τα σύνορα, μαρτυρά αφενός την ανυποληψία, στην οποία κάθε μέρα που περνά «βυθίζεται η χώρα», η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός κι αφετέρου το μικρό μέγεθος των σημερινών Ευρωπαίων ηγετών.

Η «διαπραγμάτευση Τσίπρα», που οδήγησε σε νέο μνημόνιο και κλείσιμο τραπεζών και Χρηματιστηρίου, κατέκτησε την κορυφή με τις χειρότερες διαπραγματευτικές τακτικές του 2015.

Το φιάσκο της διαχείρισης του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος έκλεισε τα σύνορα με την ευρωπαϊκή επικράτεια και σίγουρα βάζει υποψηφιότητα για την χείριστη επίδοση μέσα στο 2016. Κουτοπονηριά, ψέματα, επιχειρησιακή προχειρότητα, καπήλευση ανθρωπισμού, «διπλωματικά εγκλήματα», συνθέτουν το πορτρέτο μιας «βαλτωμένης» κυβέρνησης.

Οι ελλείψεις στον κρατικό μηχανισμό και ο κυνισμός των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ  δεν απαλλάσσουν την κυβέρνηση από τις βαρύτατες ευθύνες για την προκλητική απουσία από την Ειδομένη και την παράδοση χιλιάδων μεταναστών στην λασπωμένη απελπισία.

Η Ειδομένη έγινε σύμβολο απανθρωπιάς και ανθρωπιστικής κρίσης, που εκδηλώθηκε σε χώρα της σύγχρονης Ευρώπης. Η ελληνική κυβέρνηση δεν ασκεί κυριαρχία στην περιοχή. Δεν εξέδωσε ούτε μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την αντιμετώπιση μιας έκτακτης κατάστασης. Για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έκτακτη κατάσταση είναι μόνο τα «παράλληλα» ρουσφέτια.

Η εκτελεστική εξουσία παραμένει θεατής στα δελτία των 8, που βρήκαν  δωρεάν τηλεοπτικό προϊόν με την ιδανική μίξη: Πόνος, δράμα, θάνατοι, απελπισία. Οι συγκινητικές προσπάθειες της κοινωνίας των πολιτών και των ΜΚΟ δεν μπορούν να καλύψουν το κραυγαλέο κενό της κρατικής απουσίας.

Τριαντάφυλλα στο μνημείο των εκτελεσθέντων στην Καισαριανή, τριαντάφυλλα για την ημέρα της Γυναίκας στην Τουρκία, στη χώρα όπου φιμώνονται εφημερίδες και περιστέλλονται ανθρώπινα δικαιώματα.

Μην καταθέσετε τριαντάφυλλα και για τους νεκρούς της Ειδομένης. «Χορτάσαμε» από  άστοχους και παλιοκαιρίστικους συμβολισμούς.

Ντροπή νιώθετε ποτέ;