Ας ελπίσουμε ότι ο πρωθυπουργός θα (ξανα)διαψεύσει στη Θεσσαλονίκη τις προφητείες περί αλλαγής του εκλογικού νόμου που ο ίδιος και η αυτοδύναμη κοινοβουλευτική του πλειοψηφία ψήφισαν στην αρχή της θητείας του. Έτσι, θα παραμείνει αμετακίνητος στην προεκλογική του υπόσχεση ότι οι κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού θα πρέπει να γίνονται έγκαιρα γνωστοί και να μην προσαρμόζονται την τελευταία στιγμή στις «ανάγκες» του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος.
Η αιτιολογία που προβάλουν οι ένθερμοι εσωκομματικοί υποστηρικτές της νέας τροποποίησης του εκλογικού νόμου επί το πλειοψηφικότερον, ότι νέες, έκτακτες συνθήκες επιβάλλουν μια τέτοια αλλαγή, δεν ευσταθούν σε καμιά περίπτωση. Οι σχέσεις με την Τουρκία παραμένουν το ίδιο κρίσιμες όπως και τότε που η σημερινή κυβέρνηση ανέλαβε τα καθήκοντά της, αν θυμηθούμε ότι τότε ακριβώς έγιναν τα γεγονότα στον Έβρο. Αλλά ούτε και η ενεργειακή κρίση αποτελεί επαρκή δικαιολογία αφού το πρόβλημα παίρνει μακροχρόνια χαρακτηριστικά καθώς συνδέεται με την ενεργειακή μετάβαση εν μέσω γεωπολιτικών ανακατατάξεων, της κλιματικής αλλαγής κ.λπ.
Η ανάγκη για πολιτική σταθερότητα εξακολουθεί να υπάρχει και να είναι πολύ σημαντική για την πορεία της χώρας. Ωστόσο, η σταθερότητα αυτή δεν μπορεί να εξασφαλιστεί με την αύξηση του εκλογικού μπόνους του εκάστοτε πρώτου κόμματος. Όσοι ισχυρίζονται ότι αυτή τη φορά χρειάζεται η αυτοδυναμία «πάσει θυσία», ας μην ξεχνούν πόσο ακριβά πλήρωσε η χώρα -και μάλιστα δύο φορές- το μπόνους αυτό πριν από μερικά χρόνια.
Διαβάστε τη συνέχεια
Πηγή: www.athensvoice.gr