Νέα δεδομένα στον Ρωσο-Ουκρανικό πόλεμό - Μόσχα: Ο Μπάιντεν ρίχνει "λάδι στη φωτιά"

18 Νοε 2024

Η απόφαση των ΗΠΑ, να επιτρέψουν στο Κίεβο τη χρήση αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς σε επιθέσεις εντός της Ρωσίαςδημιουργεί νέα δεδομένα στον πόλεμο της Ουκρανίας. Η Μόσχα διαμηνύει πως η απερχόμενη κυβέρνηση Μπάιντεν ρίχνει «λάδι στη φωτιά», ενώ ο γιος του Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε πως «πάνε για Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, πριν ο πατέρας του έχει την ευκαιρία για ειρήνη. Για ενδεχόμενο παγκόσμιας σύρραξης μίλησε και ο Κιμ Γιονγκ Ούν, ενώ ο Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε τις χώρες της ΕΕ να δωσούν επίσης έγκριση στην Ουκρανία για χρήση των όπλων τους.

Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε χθες, Κυριακή, το βράδυ στο AFP την ανακοίνωση από αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ότι ο Τζο Μπάιντεν έδωσε την έγκριση αυτή στο Κίεβο, σε μια σημαντική στρατηγική αλλαγή πολιτικής μερικές εβδομάδες μετά την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και ύστερα από νέο σαββατοκύριακο μαζικών και φονικών ρωσικών πληγμάτων στην Ουκρανία.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει ήδη αποστείλει πυραυλικά συστήματα ATACMS στην Ουκρανία, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε εγκρίνει την αποστολή τους τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους. Εντούτοις, είχαν σταλεί με τον περιορισμό να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά εντός της ουκρανικής επικράτειας, όπως έκανε στην επίθεση που εξαπέλυσε το καλοκαίρι σε ένα αεροδρόμιο στην Κριμαία που φιλοξενεί ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα.

Το ATACMS είναι ένα από τα πιο ισχυρά πυραυλικά συστήματα που κατασκευάζει ο αμερικανικός κατασκευαστής όπλων Lockheed Martin. Τα δυνατά του σημεία αυτού του πυραύλου εδάφους-εδάφους είναι το μεγάλο βεληνεκές και η κινητικότητα του οπλικού συστήματος.

Υπάρχει μια έκδοση μεσαίου βεληνεκούς του ATACMS, που ονομάζεται Block 1, με εμβέλεια 165 χιλιομέτρων. Η Ουκρανία έχει παραλάβει τέτοια συστήματα εδώ και ένα χρόνο και τα χρησιμοποίησε για να επιτεθεί σε στόχους τον Οκτώβριο.

Όμως υπάρχει και η έκδοση μεγάλου βεληνεκούς του ATACMS, το Block 1A, με μέγιστη εμβέλεια τα 300 χλμ., σε συνάρτηση με το είδος των πυρομαχικών που φέρει ο πύραυλος. Αν φέρει κεφαλή, η οποία μπορεί να ζυγίζει 160 κιλά, η εμβέλεια μειώνεται σε περίπου 270 χλμ., όμως αν είναι εξοπλισμένος με υποπυρομαχικά ή πυρομαχικά διασποράς, μπορεί να χτυπήσει στόχους που βρίσκονται 300 χλμ. μακριά.

Τα υποπυρομαχικά είναι συνήθως χειροβομβίδες ή άλλα μικρά πυρομαχικά που ζυγίζουν λιγότερο από 20 κιλά. Ο φορέας απελευθερώνει τα υποπυρομαχικά πάνω από τον στόχο, τα οποία απλώνονται καθώς πέφτουν και οι απανωτές εκρήξεις που προκαλούνται καλύπτουν πολύ μεγαλύτερη περιοχή από μια ενιαία, συγκεντρωμένη έκρηξη.

Οι πύραυλοι ATACMS είναι εξοπλισμένοι με σύστημα GPS και εκτοξεύονται από πλατφόρμες πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (HIMARS) και συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων M270 (MLRS).

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι αν οι ΗΠΑ επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικής κατασκευής όπλα για να πλήξει στόχους βαθιά στο ρωσικό έδαφος, τότε αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση της έντασης και θα βαθύνει την ανάμειξη των ΗΠΑ στη σύγκρουση.

Αν επιβεβαιωθεί επισήμως από την Ουάσινγκτον ότι ο Τζο Μπάιντεν έδωσε έγκριση στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να πλήξει στόχους βαθιά στο ρωσικό έδαφος, η έγκριση αυτή θα οδηγήσει «σε μια θεμελιωδώς νέα κατάσταση όσον αφορά την ανάμειξη των ΗΠΑ σε αυτήν τη σύγκρουση», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σημειώνοντας ότι η αμερικανική απερχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ρίχνει λάδι στη φωτιά και επιδιώκει να κλιμακώσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Τον Σεπτέμβριο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε ότι ένα τέτοιο πράσινο φως από τη Δύση «δεν θα σήμαινε τίποτα λιγότερο από άμεση εμπλοκή των χωρών του NATO στον πόλεμο στην Ουκρανία».