Η Βουλή ξεκινάει σήμερα τις εργασίες της με τη νέα μετεκλογική της σύνθεση. Τριακόσιοι βουλευτές – οι 122 για πρώτη φορά – εκλεγμένοι με τα ψηφοδέλτια έξι κομμάτων – τα δύο πρωτοεμφανιζόμενα – θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους σε μια πολύ κρίσιμη για τη χώρα στροφή. Δεν μπορεί να υπάρχει Έλληνας πολίτης που βίωσε και βιώνει τις συνέπειες της δεκάχρονης κρίσης που να μην εύχεται να ανταποκριθεί η νέα Βουλή στις υψηλές προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί.
Η κρίση είχε σοβαρές επιπτώσεις και στο πολιτικό σύστημα. Οι πολιτικοί συσχετισμοί άλλαξαν, κόμματα κατέρρευσαν, κόμματα αναδείχτηκαν, κόμματα εμφανίστηκαν και εξαφανίστηκαν, νέα εμφανίστηκαν. Ο λαϊκισμός, όπως έγινε και πανευρωπαϊκά στα χρόνια της κρίσης, βρήκε πεδίον δόξης λαμπρόν για να δηλητηριάσει την κοινωνία, οι νεοναζί εγκληματική οργάνωση κατέλαβε επί χρόνια έδρανα του εθνικού μας κοινοβουλίου. Η μεγαλύτερη επιτυχία των τελευταίων εκλογών είναι ο εξοβελισμός τους και η ουσιαστική τους διάλυση, που δεν πρέπει όμως σε καμιά,περίπτωση να μας καθησυχάσει.
Η νέα σύνθεση της Βουλής δεν πρέπει να μας δημιουργήσει επίσης την εντύπωση ότι οι κίνδυνοι που καιροφυλαχτούν όλα αυτά τα χρόνια απομακρύνθηκαν οριστικά. Ο «νέος» δικομματισμός, με τον ΣΥΡΙΖΑ να επιδιώκει να μεταλλαχθεί και τυπικά στο ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής, δεν είναι σίγουρα νέος. Η ΝΔ καλείται να αποδείξει ότι δεν είναι το ίδιο κόμμα που τίναξε ως το 2009 τη χώρα στον αέρα χωρίς να βρει να πει μια κουβέντα για τις δικές της συγκεκριμένες ευθύνες. Το Κίνημα Αλλαγής είναι υποχρεωμένο να διεκδικήσει με αξιώσεις τον δικό του προοδευτικό χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και του πολιτικού κέντρου.
Μια σειρά από αποφάσεις των βουλευτών που θα ορκιστούν σήμερα και αφορούν την συνταγματική αναθεώρηση, τον εκλογικό νόμο, την λειτουργία των θεσμών και την εφαρμογή των νόμων θα κρίνουν την μελλοντική πορεία της χώρας. Στο χέρι τους, στο χέρι των κομμάτων είναι να ανταποκριθούν στις προκλήσεις και στις ανάγκες των καιρών.