Να συγχωρούμε, αλλά να μην ξεχνάμε …

Κώστας Χαϊνάς 12 Μαϊ 2018

Ο κος Μαρατζίδης σε ένα νέο άρθρο του, δοκιμάζει την λογική και τον ορθολογισμό, με έντονες δόσεις συναισθηματισμού και επιχειρημάτων κυρίως ηθικού χαρακτήρα, μέσα από μια μικρή περιγραφή της οικογενειακής του ιστορίας, στα δύσκολα χρόνια του εμφυλίου και μεταγενέστερα. Λέει ότι, στην δημοκρατία καλό είναι καμιά φορά και να “ξεχνάμε”. Την λέξη ξεχνάμε την έχει σε εισαγωγικά στην αρχή, στην συνέχεια όμως βγάζει τα εισαγωγικά και όποιος διαβάζει το άρθρο του πείθεται, ότι η πρόταση του κου Μαρατζίδη, είναι να ξεχάσουμε πραγματικά τι έλεγε και κυρίως τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κος Τσίπρας, την πενταετία 2010-2015.

Μας ζητά να διαγράψουμε από την μνήμη μας, την περίοδο 2010-2015 και κυρίως την πολιτική και την στάση του ΣΥΡΙΖΑ την κρίσιμη αυτή περίοδο. Να ξεχάσουμε δηλαδή τον διχαστικό λόγο του τύπου, “ή Εμείς ή Αυτοί”. Να ξεχάσουμε στις εκλογές του 2015, το βασικό σύνθημα του κου Τσίπρα, “ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν“. Να ξεχάσουμε το διχασμό, το μίσος και το φόβο που έσπειρε στο δημοψήφισμα του 2015, για τους γερμανοτσολιάδες και τους πατριώτες.

Όμως ας υποθέσουμε ότι εμείς θέλουμε να ξεχάσουμε. Ο κος Μαρατζίδης δεν βλέπει ότι ο κος Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλουν να ξεχάσουν, τίποτα από την περίοδο αυτή ; Δεν βλέπει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κος Τσίπρας δεν έχει μετανιώσει για την διχαστική ρητορική της περιόδου αυτής ; Δεν βλέπει ότι δεν υπάρχει το ελάχιστο δείγμα κάποιας έμπρακτης συγνώμης εκ μέρους του; Που και πότε ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο κος Τσίπρας, έχει σταθεί ελάχιστα κριτικά για την περίοδο αυτή ; Εάν εξαιρέσουμε τις αυταπάτες για τις οποίες είπε κάποια στιγμή, ποτέ και πουθενά δεν έχει μιλήσει για λάθη, διχαστική ρητορική και εκφορά λόγου μίσους και λαϊκισμού.  Δεν βλέπει ότι δεν έχουμε κανένα δείγμα καταδίκης αυτής της περιόδου ; Αντίθετα θα έλεγα, εάν κρίνουμε από κάποιες τελευταίες ανακοινώσεις του Μαξίμου. Η εντύπωση που σου δίνουν, είναι ότι οποιαδήποτε στιγμή μπορούν να μιλήσουν με την ίδια ρητορική και με το ίδιο στυλ της περιόδου 2010-2015.

Όμως το πιο σοβαρό ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσει ο κος Μαρατζίδης, αφού έχει αναλάβει το θεάρεστο έργο της συγχώρησης του ΣΥΡΙΖΑ, είναι το εξής. Πως λοιπόν και με ποια αφορμή, ο κος Μαρατζίδης ζητά από τους πολίτες να ξεχάσουν ; Να ξεχάσουν κάτι που οι πρωταγωνιστές του όχι μόνο δεν θέλουν να ξεχάσουν, αλλά δεν το έχουν σε τίποτα, σύμφωνα με πρόσφατα δείγματα γραφής τους, να τους δούμε ξανά στα κεραμίδια και με την ίδια φρασεολογία μίσους και διχασμού.

Προσωπικά το άρθρο του κ. Μαρατζίδη με έπεισε ότι, ασφαλώς πρέπει να συγχωρούμε, αλλά ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε. Για να μη επαναληφθούν ξανά τα τραγικά λάθη του παρελθόντος, ο διχαστικός λόγος και το μίσος, πρέπει αυτοί που τα εξέφρασαν να πάρουν το μάθημα της δημοκρατίας, που είναι η πολιτική τους καταδίκη και η εκλογική τους Στρατηγική ήττα. Και κυρίως για να μην επιτρέψουμε, άλλους φιλόδοξους σωτήρες να τα επαναλάβουν.