Η ομιλία στη ΜΕΣΥΑ του Ποταμιού
Από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης του Ποταμιού από τον Σταύρο Θεοδωράκη δυο ήταν τα σημεία που μου κέντρισαν το ενδιαφέρον και κέρδισαν την εμπιστοσύνη μου. Οι τολμηρές μεταρρυθμιστικές του προτάσεις και η άποψή του ότι το Ποτάμι δεν ήρθε στην πολιτική σκηνή με μόνο στόχο την είσοδό του στη Βουλή αλλά ήρθε για να συμβάλλει στη μεταρρυθμιστική διακυβέρνηση της χώρας.
Ως προς το πρώτο σκέλος, η προβολή και στήριξη των προοδευτικών θέσεων του Ποταμιού εξακολουθεί να γίνεται με σταθερό τρόπο, μέσα και έξω από τη Βουλή. Η προσπάθεια για τη συγκρότηση ωστόσο, ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στον προοδευτικό χώρο εξακολουθεί να χωλαίνει, να παλινδρομεί, να αποτυγχάνει και όχι πάντα για πολιτικούς λόγους.
Το «κοινό πόρισμα» όπως θυμόμαστε, εξέφραζε σε μεγάλο βαθμό τις πολιτικές-μεταρρυθμιστικές μας θέσεις μας αλλά δεν προχώρησε. Η «Ώρα αποφάσεων» είχε τη δυνατότητα και τη φιλοδοξία για ένα τολμηρό εγχείρημα στο χώρο του Κέντρου αλλά δεν προχώρησε. Και σήμερα, καλούμαστε να αποφασίσουμε και την αποχώρησή μας από το «Κίνημα Αλλαγής», λίγους μόλις μήνες μετά τη συμμετοχή μας στην εκλογή αρχηγού και τη σημαντική και αναλογική συμμετοχή μας στα όργανα και τη δράση του.
Δεν ισχυρίζομαι ότι η αποκλειστική ευθύνη των αποτυχιών αυτών ανήκει στο Ποτάμι, αλλά και το Ποτάμι δεν μπορεί να αρκείται στο επιχείρημα «οι άλλοι φταίνε πάντα».
Ένα βασικό επιχείρημα των ημερών είναι «Στο ΚινΑλ δεν μας θέλουν». Τι να πάει να πει «δεν μας θέλουν»; Είμαστε οι συνιδρυτές. Όπως το ΠΑΣΟΚ και οι άλλες δυνάμεις του νέου φορέα έχουμε καθήκον να προχωρήσουμε την ολοκλήρωσή του, δίνοντας χώρο στις διαφορετικές απόψεις όλων μας, που αποτελούν και το συγκριτικό του πλεονέκτημα.
Από τη στιγμή που δεν καταφέραμε, όσοι προσπαθήσαμε, να εκλέξουμε τον Σταύρο Θεοδωράκη αρχηγό, πιστεύω ότι πρέπει να συναποτελέσουμε με αρκετούς άλλους συμμάχους των απόψεών μας, τον μεγάλο εκσυγχρονιστικό-μεταρρυθμιστικό πόλο του κέντρου και να διεκδικήσουμε την δυνατή φωνή της μειοψηφίας μέσα στο Κίνημα. Όταν χάνεις στην πολιτική και έχεις εμπιστοσύνη στις δυνάμεις και τις ιδέες σου δεν υποχωρείς, δεν φεύγεις. Μένεις κι επιμένεις!
Θέλω να θέσω και ένα άλλο εύλογο ερώτημα. Η πρόταση για αποχώρηση από το Κίνημα Αλλαγής συνοδεύεται από την πρόταση για ανασυγκρότηση του Ποταμιού σε νέα αυτόνομη οργανωτική και πολιτική βάση.
Και επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι, θα πρέπει να έχουμε καθαρές απαντήσεις για την συνέχεια. Οι αντιπρόσωποι που θ’ αναλάβουν να σηκώσουν σήμερα το βάρος μιας κρίσιμης, για το Ποτάμι, απόφασης πρέπει να γνωρίζουν: Στις επόμενες εκλογές το Ποτάμι θα επιδιώξει αυτόνομο την είσοδό του στη Βουλή ή υπάρχουν ανοιχτά ενδεχόμενα και για άλλα σενάρια και αν ναι, ποια είναι αυτά; Υπάρχει δηλαδή περίπτωση να συνεργαστεί το Ποτάμι προεκλογικά με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με τη ΝΔ; Κι αν η απάντηση είναι «βλέποντας και κάνοντας», τότε πρέπει όλοι να σκεφτούν αν οι πολιτικοί αυτοί χώροι θα είναι πιο φιλόξενοι από το ΚινΑλ για τις ιδέες του Ποταμιού, για τις αρχές του και τη συμμετοχή του στη λήψη των αποφάσεων. Μήπως εξαναγκαστεί το Ποτάμι τότε σε μια τέτοια συνεργασία με μοναδικό στόχο την πολιτική επιβίωση ορισμένων στελεχών;
Στο σημείο αυτό, φίλοι και σύντροφοι, σταματάνε οι πολιτικές μου αναλύσεις και εκτιμήσεις. Επιτρέψτε μου ωστόσο να προσθέσω και δυο προσωπικά λόγια.
Όλα αυτά τα χρόνια, ως μέλος και εθελοντής του ποταμίσιου εγχειρήματος προσπάθησα, στο μέτρο των δυνατοτήτων μου πάντα, να προωθήσω τις πολιτικές κατευθύνσεις του κινήματός μας με πάθος.
Πήρα μέρος στις διαδικασίες σύνταξης του κοινού πορίσματος της επιτροπής που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του Σταύρου Θεοδωράκη σε συμφωνία με τη Φώφη Γεννηματά. Όπως θυμάστε το πόρισμα αυτό επικροτήθηκε από τον επικεφαλής του Ποταμιού ως ένα θετικό συναινετικό προγραμματικό κείμενο που εξέφραζε στα κύρια σημεία του τις θέσεις του Ποταμιού.
Στη συνέχεια πήρα μέρος στην Ώρα Αποφάσεων – το όνομα το έδωσε ο ίδιος ο Σταύρος. Ηταν μια κίνηση συμπόρευσης με στελέχη του κεντρωου μεταρρυθμιστικού χώρου που φαινόταν να έχει δυναμική. Αυτο μαρτυρα η απηχηση των εκδηλωσεων που διοργανώθηκαν πανελλαδικα και συμμετειχαμε ως ομιλητες, ενεργα στελεχη του Ποταμιου.
Μετά την απόφαση του Σταύρου να διεκδικήσει την προεδρία του νέου φορέα με τη Δη.Συ στρατεύτηκα στην εκλογική του καμπάνια, παρά τις πολιτικές μου επιφυλάξεις. Πήρα μέρος, όπως και άλλοι πολλοί εθελοντές, στη προετοιμασία των προσυνεδριακών κειμένων και μετά το συνέδριο εκπροσώπησα το Ποτάμι στην Κεντρική Επιτροπή , στην εκτελεστική γραμματεία και σε θεματικες επιτροπές του Κινήματος Αλλαγής, όπως ονόμασαν από κοινού το νέο φορέα ο επικεφαλής του Ποταμιού και η Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Την κατάληξη και των τριών αυτών εγχειρημάτων την γνωρίζετε όλοι. Νιώθω βαθιά απογοήτευση για το αποτέλεσμα και ειλικρινά αισθάνομαι ότι δεν έχω πια τις δυνάμεις να συμβάλλω στην νέα προσπάθεια ανασύνταξης του Ποταμιού, μετά την απόφαση για αποχώρηση η οποια δεν με βρίσκει σύμφωνο.
Αυτός είναι και ο λόγος που αποφάσισα, με πολύ στενοχώρια, να μην απαντήσω θετικά στην τιμητική πρόταση που μου έκανε ο Σταύρος για τη συμμετοχη μου στα πολιτικά οργανα. Τον ευχαριστώ από την καρδιά μου για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε, γνωρίζοντας τη διαφωνία μου. Τη στιγμή αυτή πρέπει κάποιοι να μείνουν στην άκρη και να μπουν μπροστά όσοι πιστεύουν αυτή την απόφαση.
Από την πλευρά μου θα παραμείνω πιστός στο όραμα μιας μεγάλης μεταρρυθμιστικής προοδευτικής παράταξης που θα προσπαθήσω να υπηρετήσω και στο μέλλον μαζί με όσους εξακολουθούν να είναι αφοσιωμένοι στον μεγάλο αυτό στόχο.
Αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι,
Τις τελευταίες μέρες, σε συνεργασία και με άλλα στελέχη του Ποταμιού, διαμορφώθηκε μια συμβιβαστική πρόταση με στόχο να αποτραπεί μια οριστική σημερινή απόφαση για αποχώρηση από το Κίνημα Αλλαγής και να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος για συζήτηση με την ηγεσία του ώστε να εξασφαλιστεί προγραμματικά και οργανωτικά ο σεβασμός των βασικών αρχών που διέπουν το Ποτάμι από την δημιουργία του. Μια τέτοια συζήτηση θα επιτρέψει τη συνέχιση της κοινής πορείας για την επίτευξη των στόχων που ετέθησαν εξ αρχής για στη συγκρότηση του νέου φορέα.
Για το σκοπό αυτό καταθέτουμε την προγραμματική αυτή πρόταση με συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες ενός κυβερνητικού προγράμματος. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει ανταπόκριση και κοινό έδαφος στην πρότασή μας αυτή, το θέμα της συμμετοχής μας στο ΚΙΝΑΛ να επανεξεταστεί στο συνέδριό μας τον Οκτώβριο όπου και θα παρθεί η οριστική απόφαση για τη συνέχιση της συμμετοχής ή την απεμπλοκή του Ποταμιού.
Στην περίπτωση που η πρόταση αυτή υιοθετηθεί από τη σημερινή συνεδρίαση της ΜΕΣΥΑ πιστεύουμε ότι θα αποφευχθεί η πόλωση και οι εντάσεις και κυρίως η λήψη μιας κρίσιμης για το μέλλον του Ποταμιού αλλά και του προοδευτικού χώρου απόφασης εν θερμώ. Προσωπικά είμαι έτοιμος να συμβάλλω ενεργά στην υλοποίησή της.