Στήριξα από την πρώτη στιγμή την υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα για τον Δήμο της Αθήνας, με την υπογραφή μου και με τη συμβολή μου στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Η εκλογή του ήταν μια νότα αισιοδοξίας, από τις λίγες που βιώσαμε, τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια. Ο λόγος για τον οποίο διαφώνησα με την απόφασή του να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος είναι όχι επειδή δεν είχε το δικαίωμα να το κάνει αλλά επειδή η ακηδεμόνευτη κομματικά Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι βασική αρχή του προοδευτικού κινήματος. Γι αυτό άλλωστε και κάποιοι δήμαρχοι στο παρελθόν κατέθεσαν συμβολικά την κομματική τους ταυτότητα στη διάρκεια της θητείας τους.
Η αντίφαση αυτή έγινε αισθητή από την αρχή της θητείας του νεοεκλεγμένου Δημάρχου, όταν άρχισε να μπερδεύει το δημοτικό έργο με τις προσωπικές πολιτικές του απόψεις, διεκδικώντας εξ αρχής να διαδραματίσει και έναν άλλο πολιτικό ρόλο. Για παράδειγμα, οι απόψεις του υπέρ των φοιτητικών καταλήψεων εναντίον του νόμου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια ή για την ανάγκη κρατικοποίησης της ΔΕΗ μπορεί να ήχησαν ευχάριστα στα αυτιά κάποιων αυτοδιοικητικών του συμμάχων, στην ουσία όμως δίχασαν όχι μόνο την κοινωνία αλλά και τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, ο ρόλος ενός τοπικού άρχοντα είναι να ενώνει και όχι να διχάζει τους πολίτες.
Οι αντιφάσεις αυτές οξύνθηκαν στη διάρκεια της εσωκομματικής προεκλογικής περιόδου. Ο λόγος δεν γίνεται κυρίως για τις υπερφίαλες ατομικές συγκρίσεις με κορυφαίες πολιτικές προσωπικότητες ούτε για τις σπασμωδικές του αντιδράσεις απέναντι στη δημόσια σάτιρα. Αυτό που ενοχλεί κυρίως είναι η εμμονή του Χάρη Δούκα σε λαϊκιστικές, ψηφοθηρικές συμπεριφορές. Στο ντιμπέιτ μίλησε για τους κατοίκους των Εξαρχείων που «ανοίγουν την πόρτα και είναι μπροστά σε λαμαρίνα» λες και ένα τόσο σημαντικό έργο όπως το μετρό μπορεί να φυτευθεί ως δια μαγείας σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή.
Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το βασικό προεκλογικό σύνθημα του Δημάρχου: «Πάμε να ξανανικήσουμε τον Μητσοτάκη όπως το κάναμε στην Αθήνα». Πιστεύει πραγματικά ο Χάρης Δούκας ότι μια συγκυριακή αυτοδιοικητική συμμαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, σε αντιδεξιά και μόνο βάση, μπορεί να αποτελέσει την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης που θα ανακόψει την κυριαρχία της ΝΔ; Και αν επιδιώκει μια τέτοια προγραμματική σύμπλευση σε ποια κοινή βάση πιστεύει ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί; Εκτός αν έχει αποφασίσει να υιοθετήσει το ΠΑΣΟΚ - υπό την ηγεσία του - θέσεις που θα επέτρεπαν μια τέτοια σύγκλιση η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα να ματαιώσει το σχέδιό του για να «ξανανικήσει» τον Μητσοτάκη. Το ΠΑΣΟΚ και η δημοκρατική παράταξη πρέπει να αποκλείσουν κάθε πιθανότητα συριζοποίησης.
Το άρθρο δημοσιεύεται στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ 10/10/2024
Πηγή: www.tanea.gr