Μέσα στον σχεδιασμό μας και στο μακροχρόνιο πρόγραμμά μας, υπάρχει η δημιουργία ενός αντιαεροπορικού και anti-drone θόλου. Η χώρα πρέπει να κλείσει. Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Σήμερα» του τηλεοπτικού σταθμού «ΣΚΑΪ».
Ξεκαθάρισε ότι αυτό «έχει ήδη δρομολογηθεί» και πρόσθεσε ότι «η χώρα έπρεπε να αποκτήσει αντιαεροπορικό θόλο. Δηλαδή ένα συνολικό σύστημα κάλυψης και επίσης έναν anti-drone θόλο».
«Ανεξάρτητα από το τι βοήθεια μπορεί και θα πάρει η Ελλάδα, η Ελλάδα πρέπει να μπορεί και μόνη της. Η χώρα πρέπει να μπορεί να θωρακίσει τον εαυτό της και μόνη της. Στα αντιαεροπορικά, αυτό είναι εφικτό. Η Ελλάδα δεν είναι μια επιθετική δύναμη, δεν διεκδικεί κάτι από οποιονδήποτε, αυτό που σχεδιάζει είναι να προασπίσει την επικράτεια. Αυτό είναι απολύτως εφικτό» εξήγησε ο κ. Δένδιας.
Για την Τουρκία, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι «πρέπει να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα έχει συγκεκριμένα δικαιώματα στο Αιγαίο που προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».
«Η Τουρκία ακολουθεί ως συνήθως την τακτική κρύο-ζεστό. Όσον αφορά μεν τα επί του πεδίου, εάν δείτε δε τα στατιστικά, είναι εντυπωσιακά. Όσον αφορά, όμως, το επίπεδο των λόγων και των ισχυρισμών, εάν τους δει κανείς με προσοχή υπάρχει σκλήρυνση» επισήμανε.
Για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ανέφερε ότι «ευχόμαστε να υπάρξει αποκλιμάκωση» και συμπλήρωσε ότι είναι «πάγια θέση όλων των χωρών που διάκεινται φιλικά απέναντι στο Ισραήλ, που καταδίκασαν ξεκάθαρα την ιρανική επίθεση εναντίον του, αλλά που δεν επιθυμούν τη διάχυση αυτού του πολέμου».
Για την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα, επισήμανε ότι «ήδη υπάρχουν μεγάλες συνέπειες στην οικονομία, από τις θαλάσσιες συγκοινωνίες οι οποίες έχουν διαταραχθεί σοβαρότατα».
«Το 60% των εμπορικών πλοίων», συνέχισε, «δεν περνάει πια από τη διώρυγα του Σουέζ. Πάρα πολλά προϊόντα λείπουν. Στην Ευρώπη συνολικά αυξάνονται οι τιμές. Πληθωρισμός. Το πλαστικό ποτηράκι για να πάμε στο επίπεδο του Έλληνα καταναλωτή, είναι πολύ ακριβότερο τώρα, 40% - 45% ακριβότερο απ' ότι ήταν πριν από τα προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες».
Για το ελληνικό αμυντικό οικοσύστημα, εξήγησε ότι «ήταν τελείως αποκομμένο από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις» και «συνολικά αυτό το οικοσύστημα συμμετέχει στο ελληνικό ακαθάριστο προϊόν με 0,74%».
«Θα δημιουργήσουμε», πρόσθεσε, «κάτι κατά αντιγραφή του συστήματος και των Ηνωμένων Πολιτειών και της Αγγλίας και της Γαλλίας και του Ισραήλ και των Εμιράτων, που λέγεται ΕΛΚΑΚ, που θα συνδέσει τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων με το αμυντικό οικοσύστημα της Ελλάδας».
«Ελπίζω ότι πραγματικά θα αλλάξει όχι μόνο την πραγματικότητα της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, αλλά θα δημιουργήσει και μια νέα πραγματικότητα για την ελληνική οικονομία σε βάθος δεκαετίας» υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας για τις ευρωεκλογές, ο κ. Δένδιας τόνισε: «Έχουμε ένα εξαιρετικό ψηφοδέλτιο και πρέπει να βοηθήσουμε όλοι να πάει πολύ καλά».
«Η Ευρώπη», συμπλήρωσε, «αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει μια επέλαση λαϊκισμού και εμείς σαν βαθύτατα φιλοευρωπαϊκή δύναμη, η πρώτη και σημαντικότερη φιλοευρωπαϊκή δύναμη στη χώρα, πρέπει να δώσουμε μια σημαντική μάχη σε ελληνικό επίπεδο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
«Το διακύβευμα είναι περισσότερη Ευρώπη ή λιγότερη Ευρώπη;» κατέληξε ο κ. Δένδιας.