Μπορεί τα αλλεπάλληλα τρομοκρατικά χτυπήματα στη Μεγάλη Βρετανία να επηρεάσουν τις εκλογές?;

Οντίν Λιναρδάτου 08 Ιουν 2017

Μπορεί τα αλλεπάλληλα τρομοκρατικά χτυπήματα στη Μεγάλη Βρετανία να επηρεάσουν τις εκλογές;
Ναι είναι πιθανό . Ήδη όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρουν τους Τόρις της Τερίζας Μέι να μην εξασφαλίζουν την πλειοψηφία που χρειάζεται για να κυβερνήσουν μόνοι τους.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις τους λείπουν 21 έδρες για την αυτοδυναμία και αναλυτές εκτιμούν ότι είναι πιθανό μετά τις νέες αποκαλύψεις να χάσουν και άλλο.
Όπως αποκάλυψε πρώτος ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν όταν η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερίζα Μέι ήταν υπουργός των εσωτερικών είχε δώσει εντολή να γίνουν περικοπές στις περιπολίες των αστυνομικών ενώ είχε μειώσει και τα κονδύλια για την αστυνομία διώχνοντας 20.000 αστυνομικούς.

epa06003884 Theresa May, Britain

Η Μέι ήταν η μόνη πολιτικός μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο που έμεινε στο υπουργείο εσωτερικών περισσότερα από 7 χρόνια και όμως το ζήτημα της ασφάλειας της Μεγάλης Βρετανίας φαίνεται πως δεν το χειρίστηκε καθόλου καλά.
Τώρα μιλάει συνέχεια για την προστασία των βρετανικών συνόρων όμως όπως της επισημαίνουν όλοι επί 7 χρόνια εκείνη και μόνο εκείνη ήταν υπεύθυνη για τα σύνορα της χώρας και δεν μπόρεσε να τα προστατεύσει. Στο θέμα της αντικατασκοπείας , της αστυνόμευσης και της τρομοκρατίας η Μέι δεν τα έχει πάει καλά γιατί δεν εκτίμησε εξαρχής σωστά τον κίνδυνο από την εσωτερική τρομοκρατία.
H επίτροπος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας Κρεσίντα Ντικ ( Cressida Dick,) ήταν πολύ προσεκτική στη συνέντευξη που έδωσε στο BBC όμως είπε ξεκάθαρα ότι η αστυνομία και οι υπηρεσίες ασφάλειας της χώρας θα πρέπει να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους και οπωσδήποτε να βρουν επιπλέον κονδύλια .
Το θέμα της ασφάλειας και της τρομοκρατίας είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει τις βρετανικές εκλογές και είναι επίσης σαφές ότι το πρόβλημα δεν βρίσκεται στο Ισλάμ ή στις μουσουλμανικές κοινότητες αλλά είναι πιο περίπλοκο . Αυτό υποστηρίζει και ο Ολιβιέ Ρουά ένας από τους σημαντικότερους γάλλους ειδικούς σε θέματα αντιτρομοκρατίας.
Δεν είναι το Ισλάμ που οδηγεί τους νέους Ευρωπαίους στη Τζιχάντ ( ιερός πόλεμος ) λέει ο Ρουά .
Και εξηγεί πως περίπου το 60% των πολιτών στην Ευρώπη που υιοθετεί την ακραία βία στο όνομα του Ισλάμ είναι δεύτερης γενιάς μουσουλμάνοι που έχουν χάσει κάθε επαφή με την πατρίδα των γονιών τους αλλά δεν έχουν καταφέρει να ενσωματωθούν στη δυτική κοινωνία .
Ο Ρουά εντοπίζει το πρόβλημα μόνο στη δεύτερη γενιά . Η τρίτη γενιά λέει είναι πολύ καλά προσαρμοσμένη και μόνο το 15% από αυτά μπορεί να γίνουν τζιχαντιστές .
Η δεύτερη γενιά έχει σοβαρό έλλειμμα ταυτότητας . Δεν ανήκει πουθενά και αυτό είναι που κάνει αυτούς τους νέους ευρωπαίους να έλκονται από τη βία. Το Ισλάμ δεν παίζει ουσιαστικά κανένα ρόλο . Είναι μόνο το όχημα .
Αν βρίσκονταν κάποιες δεκαετίες πίσω το πιθανότερο είναι να ανήκαν στις Ερυθρές Ταξιαρχίες ή στη Μπάαντερ Μάινχοφ υποστηρίζει ο Ολιβιέ Ρουά δίνοντας μια τελείως διαφορετική εξήγηση για το πως γίνονται τρομοκράτες άνθρωποι που έχουν γαλουχηθεί και μεγαλώσει στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Ο 22χρονος Σαλμάν Αμπεντί που αιματοκύλισε το Μάντσεστερ είναι μία τέτοια περίπτωση . Γεννήθηκε το 1994 στη Βρετανία από γονείς που είχαν φύγει από τη Λιβύη για να σωθούν από το δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι .
Οι ίδιοι ήταν ευτυχείς που βρήκαν καταφύγιο στη Βρετανία . Ποτέ σύμφωνα με τον Ρουά δεν θα κατέφευγαν στη βία.
Ο γιος τους όμως πέρασε μία ζωή όπου ένιωθε ότι δεν ανήκει πουθενά. Λίγο πριν ανατιναχτεί στη συναυλία είχε επισκεφτεί τη Λιβύη αλλά και εκεί δεν ένιωσε άνετα , δεν ένιωσε ότι γύρισε στο σπίτι του και όταν επέστρεψε στη Βρετανία προσπάθησε ξανά να μιμηθεί τον τρόπο ζωής αυτών ακριβώς των παιδιών που τελικά σκότωσε. Η βία για τον Αμπεντί ήταν το μόνο που τον έκανε να νιώθει καλά.
Νέοι σαν τον Αμπεντί δεν καταλαβαίνουν καν τι σημαίνει το Ισλάμ , δεν έχουν επαφή με τη θρησκεία. Έχουν όμως αυτοκτονικές τάσεις και τους έλκει η βία και ο θάνατος. Όπως είχε πει πριν χρόνια ο Οσάμα Μπιν Λάντεν “ Εμείς αγαπάμε το θάνατο όπως εσείς αγαπάτε τη ζωή “.
Τα παιδιά αυτά που σπέρνουν το θάνατο δεν το κάνουν σύμφωνα με τον Ολιβιέ Ρουά γιατί έχουν κάποιο στρατηγικό στόχο ή γιατί πιστεύουν ότι πληγώνουν βαθιά τον εχθρό τους . Το κάνουν γιατί αποζητούν το θάνατο . Ο αυτοσκοπός τους είναι ο θάνατος λέει ο γάλλος ειδικός.
Το 70% αυτών των νέων ανθρώπων δεν σχεδόν καμία γνώση για το Ισλάμ και είναι εξτρεμιστές πολύ πριν ασχοληθούν με τη θρησκεία.
Και καταλήγει  ότι “ αυτό που πρέπει να μελετήσουμε σοβαρά είναι
την ισλαμοποίηση του εξτρεμισμού και όχι τη ριζοσπαστικοποίηση του Ισλάμ.»