Οι οπαδοί του ηττηθέντα στις τελευταίες προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία Ζαίχ Μπολσονάρο, ζήλεψαν τη «δόξα» των Αμερικανών ομοϊδεατών τους οπαδών του Ντόναλτ Τραμπ και εισέβαλαν στο Κογκρέσο, το Ανώτατο δικαστήριο και το Προεδρικό Μέγαρο στη Μπραζίλια διαμαρτυρόμενοι για το αποτέλεσμα της εκλογής που αρνούνται να αποδεχθούν. Ο «Πρόεδρός τους» είχε φροντίσει να φύγει από την Βραζιλία πριν ακόμα από την ορκομωσία του νέου Προέδρου αποφεύγοντας συνέπειες ανάλογες με αυτές με τις οποίες απειλείται ο πρώην Αμερικανός Πρόεδρος.
Μπορεί η απουσία του προηγούμενου Προέδρου από την ορκωμοσία του νέου να είναι μια ανοιχτή προσβολή προς τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας αλλά ο Μπολσονάρο δεν έδειξε, έτσι κι αλλοιώς καμιά απολύτως δημοκρατική ευαισθησία στα χρόνια της θητείας του. Η εξουσία του χαρακτηρίστηκε από τον ακροδεξιό αυταρχισμό και την έλλειψη κάθε σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα. Εξέθεσε ανοιχτά τον πληθυσμό της χώρας στον κίνδυνο της πανδημίας της οποίας ήταν αρνητής ενώ περιφρόνησε τον κίνδυνο από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής με αποτέλεσμα τις τεράστιες καταστροφές στο δάσος του Αμαζονίου και το φυσικό περιβάλλον της απέραντης χώρας.
Η βάρβαρη αιφνιδιαστική εισβολή στα δημόσια κτίρια αποδεικνύει ότι το σοβαρό πρόβλημα για τη Βραζιλία, όπως ακριβώς και για την Αμερική, είναι ότι παρά την ήττα των πρώην Προέδρων, ο Μπολσοναρισμός και ο Τραμπισμός παραμένουν ισχυροί και επικίνδυνοι όχι μόνον για τις δύο χώρες, σε περίπτωση επανόδου τους στην εξουσία με τη μία ή την άλλη μορφή, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο. Αυταρχικοί ηγέτες και ακραία λαϊκιστικά κινήματα κάθε χρώματος απειλούν τις αρχές της φιλελεύθερης δημοκρατίας και την ειρηνική συμβίωση σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Οι πρώτες μέρες του νέου χρόνου έδειξαν ότι κανένας δημοκρατικός εφησυχασμός δεν μπορεί να δικαιολογηθεί.