Μπάιντεν: Στις ΗΠΑ δημιουργείται μια ολιγαρχία, η οποία απειλεί τη δημοκρατία

16 Ιαν 2025

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκλεισε μισό αιώνα πολιτικής καριέρας χθες, Τετάρτη, με μια τελευταία ομιλία από το Οβάλ Γραφείο, με την ελπίδα η κληρονομιά που αφήνει πίσω του να μην επισκιαστεί από την αποτυχία του να σταματήσει την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Ο Μπάιντεν ξεκίνησε την ομιλία του με ένα ιδιαίτερα προσφιλές σε εκείνον μήνυμα: ζήτησε από τους Αμερικανούς να ενωθούν. Ωστόσο γρήγορα τους προειδοποίησε για την επικίνδυνη συγκέντρωση πλούτου στις ΗΠΑ.

«Το σύστημά μας διαχωρισμού των εξουσιών, του ελέγχου της εξουσίας, ίσως να μην είναι τέλειο, αλλά διατήρησε τη δημοκρατία μας επί σχεδόν 250 χρόνια, περισσότερα από οποιοδήποτε άλλο κράτος στην ιστορία που αποπειράθηκε να κάνει αυτό το τολμηρό εγχείρημα», σημείωσε ο Μπάιντεν.

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ χρησιμοποίησε στην ομιλία του τον όρο «τεχνολογικοβιομηχανικό σύμπλεγμα», απηχώντας την αποχαιρετιστήρια ομιλία του προέδρου Ντουάιτ Αϊζενχάουερ το 1961. Τότε ο Αϊζενχάουερ, κλείνοντας οκτώ χρόνια στην προεδρία, προειδοποίησε τους Αμερικανούς για τους κινδύνους του «στρατοβιομηχανικού συμπλέγματος» το οποίο αναδυόταν στις ΗΠΑ.

«Έξι δεκαετίες αργότερα ανησυχώ εξίσου για την ενδεχόμενη άνοδο ενός τεχνολογικοβιομηχανικού συμπλέγματος. Μπορεί να εγείρει και αυτό πραγματικούς κινδύνους για τη χώρα μας. Οι Αμερικανοί θάβονται σε μια χιονοστιβάδα παραπληροφόρησης και ψευδούς πληροφόρησης που διευκολύνει την κατάχρηση εξουσίας».

«Ο ελεύθερος Τύπος καταρρέει. Πυλώνες εξαφανίζονται. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εγκαταλείπουν το fact checking», υπογράμμισε.

«Σήμερα διαμορφώνεται στην Αμερική μια ολιγαρχία ακραίου πλούτου, ισχύος και επιρροής, η οποία πραγματικά απειλεί ολόκληρη τη δημοκρατία μας, τα βασικά μας δικαιώματα και την ελευθερία και τη δίκαιη ευκαιρία που θα πρέπει να έχει ο καθένας να ανελιχθεί», τόνισε ο Μπάιντεν.

Δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα πρόσωπα, αλλά ο επικεφαλής της Tesla Ίλον Μασκ, ο πιο πλούσιος άνθρωπος του κόσμου, βοήθησε τον Τραμπ να εκλεγεί και έχει αναχθεί σε σύμβουλό του. Ο Ρεπουμπλικάνος ορκίζεται τη Δευτέρα στις 19:00 ώρα Ελλάδας πρόεδρος των ΗΠΑ.

Τόσο ο Μασκ όσο και ο Τζεφ Μπέζος της Amazon και ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ της Meta θα έχουν περίοπτη θέση στην τελετή ορκωμοσίας του Τραμπ και θα κάθονται μαζί με τους υποψήφιους υπουργούς της κυβέρνησής του και εκλεγμένους αξιωματούχους.

Επιπλέον, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, στην τελευταία του τηλεοπτική ομιλία από τον Λευκό Οίκο προειδοποίησε για την κλιματική αλλαγή και την παραπληροφόρηση στα σόσιαλ μίντια. Παράλληλα, εξήρε τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, κάνοντας λόγο για δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ έκανε ειδική μνεία για τις δαπάνες για τις υποδομές, για την υγειονομική περίθαλψη, για την έξοδο της χώρας από την πανδημία, αλλά και για την ασφάλεια. «Θα χρειαστεί χρόνος για να νιώσουμε τον πλήρη αντίκτυπο όλων όσων κάναμε μαζί, αλλά οι σπόροι έχουν φυτευτεί και θα αναπτυχθούν και θα ανθίσουν για τις επόμενες δεκαετίες», σημείωσε χαρακτηριστικά από το Οβάλ Γραφείο, όπου τον παρακολουθούσαν τα μέλη της οικογένειάς του.

Ο Τζο Μπάιντεν έριξε μια σπόντα στις εταιρείες που διαχειρίζονται τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπως είναι η Meta, που πρόσφατα ανακοίνωσε ότι καταργεί το fact checking. «Τα μέσα κοινωνικής δικτύωση εγκαταλείπουν τον έλεγχο των γεγονότων. Η αλήθεια πνίγεται από τα ψέματα που λέγονται για την εξουσία και το κέρδος», τόνισε.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο Μπάιντεν μιλώντας για το «τεχνολογικό - βιομηχανικό σύμπλεγμα» θέλησε να αφήσει αιχμές για συγκεκριμένα στελέχη της Sillicon Valley, όπως είναι ο Έλον Μασκ, ο οποίος βρίσκεται στο πλευρό του Ντόναλντ Τραμπ και έκανε μεγάλες δωρεές για την εκστρατεία του Ρεπουμπλικάνου πολιτικού. Από εκεί και πέρα, άλλοι επιχειρηματίες που έχουν επενδύσει στα σόσιαλ μίντια, όπως ο Τζεφ Μπέζος και ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, προσπαθούν να βελτιώσουν τις σχέσεις τους με τον εκλεγμένο πρόεδρο, ενόψει και της επιστροφής του στον Λευκό Οίκο.