Μητσοτάκης μετά τη Σύνοδο Κορυφής: Έθεσα θέμα εμπάργκο όπλων στην Τουρκία

16 Οκτ 2020

"Έχουμε μια πολύ μεγάλη ανησυχία στην Ευρώπη για το ζήτημα του κορωνοϊού και δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να είναι σίγουρος για το πότε θα ξαναβρεθούμε όλοι μαζί" δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίγοντας την συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί στις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. 


«Να επισημάνω ότι υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία όλων μας για το δεύτερο κύμα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε «έχουμε πια έναν ευρωπαϊκό χάρτη ανά περιφέρεια ο οποίος αποτυπώνει το επίπεδο κινδύνου με κοινά κριτήρια. Θεωρώ θετικό ότι η Ελλάδα όπως φαίνεται ακόμα, είναι μία από τις χώρες που τα καταφέρνει σχετικά καλύτερα σε σχέση με Δυτική και Ανατολική Ευρώπη. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει ανα πάσα στιγμή αν δεν είμαστε προσεκτικοί, αν δεν εφαρμόζουμε τα μέτρα των ειδικών».


Ο πρωθυπουργός, τόνισε ακόμη ότι έθεσε στη Σύνοδο, το ζήτημα της προετοιμασίας για την επόμενη ανοιξιάτικη και καλοκαιρινή τουριστική περίοδο, τονίζοντας ότι «όλοι ελπίζουμε ότι την άνοιξη θα έχουμε εμβόλιο αλλά θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ταξιδεύουμε με ασφάλεια και κοινά πρωτόκολλα».


«Εκφράσαμε την επιθυμία μας να έχουμε λειτουργική, εμπορική σχέση με Μεγάλη Βρετανία» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο ζήτημα του Brexit. «Δεν θα δεχθούμε οποιαδήποτε συμφωνία. Και μία κακή συμφωνία είναι χειρότερη από το να μην έχουμε καθόλου. Θέλω να πιστεύω ότι θα επιτευχθεί έστω και τελευταία στιγμή πρόοδος» συμπλήρωσε.


Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις σχέσεις της ΕΕ με την Αφρική: «Σήμερα το πρωί συζητήσαμε για τη σχέση που πρέπει να έχει η ΕΕ συνολικά με την Αφρική. Έχει πληθυσμό 1,3 δισ. και βέβαια το 70% είναι κάτω των 30. Η Ελλάδα γειτονεύει με την Αφρική, θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει αυτή η πολιτική ατζέντα. 


Επιμείναμε αρκετές χώρες ώστε να προστεθεί στο κείμενο ρητή αναφορά σε πολιτικές επιστροφών και επανεισδοχής» ανέφερε.



Το θέμα της Τουρκίας δεν ήταν να συζητηθεί και δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη. Συζητήθηκε  όμως και ζητήσαμε με τον κ. Αναστασιάδη να υπάρχει ρητή καταδίκη των ενεργειών της Τουρκίας. Συμφώνησαν τελικά οι άλλοι ηγέτες σε αυτές τις διατυπώσεις & η ΕΕ κάλεσε την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες, είπε ο πρωθυπουργός. Είπε ότι αναφέρεται με σαφήνεια [στο κείμενο της συνόδου] ότι ο Δεκέμβριος είναι η καταλυτική ημερομηνία που η ΕΕ θα πάρει αποφάσεις σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει αυτές για ενέργειες. Η Ελλάδα έθεσε επίσης θέμα εμπάργκο στην πώληση όπλων στην Τουρκία έθεσε η Ελλάδα

 

Για το κλίμα σχετικά με κυρώσεις στην Τουρκία: Η ΕΕ δεν παίρνει γρήγορα αποφάσεις, αλλά όσο η Τουρκία επιμένει να κλιμακώνει, τόσο χώρες πιο σκεπτικές θα πείθονται ότι η ευρωπαϊκή αξιοπιστία δεν μπορεί να αμφισβητηθεί - Αν συνεχίσει η Τουρκία να προκαλεί τα μέτρα θα είναι επώδυνα



πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ