Μισό καλό και πολλά κακά νέα από τις εκλογές στην Ουγγαρία

Χρήστος Λιόλιος 06 Απρ 2022

Την προηγούμενη Κυριακή 3 Απριλίου περισσότεροι από 8 εκατομμύρια Ούγγροι βρέθηκαν -για ένατη φορά μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος- στις κάλπες, προκειμένου να εκλέξουν τα μέλη της νέας βουλής και να δώσουν τους συσχετισμούς για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Παρά τα δημοσιεύματα που μιλούσαν για εκλογές-θρίλερ και ντέρμπι, νικητής ήταν ο Βίκτωρ Όρμπαν και μάλιστα με μεγάλη διαφορά.

Συντηρητική στροφή

Ο επανεκλεγείς πρωθυπουργός -ένας από τους ηγέτες των λεγόμενων illiberal (μη φιλελεύθερων) δημοκρατιών- είναι η τέταρτη φορά που πανηγύρισε το αποτέλεσμα της κάλπης. Ωστόσο, από το μακρινό εκείνο 2010, όταν πρωτοεμφανίστηκε ως φιλελεύθερος σωτήρας από τα σκάνδαλα και την διαφθορά, έχει κυλήσει αρκετό νερό. Ο Όρμπαν τα τελευταία χρόνια έχει απασχολήσει πολλές φορές τα διεθνή δελτία και τα όργανα της Ε.Ε. για τις εξυπηρετήσεις σε φίλους και συγγενείς και κυρίως για την αυξανόμενη απέχθειά του προς το κράτος δικαίου, τους θεσμούς και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ομοφοβικό δημοψήφισμα

Εξάλλου, την Κυριακή, μαζί με τις βουλευτικές εκλογές, η δεξιά κυβέρνηση Όρμπαν καλούσε τους Ούγγρους να αποφασίσουν με δημοψήφισμα για μια σειρά από ζητήματα σχετικά με τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ στην χώρα. Ερωτήματα -όπως εάν στηρίζουν τη διενέργεια σεμιναρίων σεξουαλικού προσανατολισμού στα σχολεία χωρίς τη συναίνεση των γονέων, εάν πιστεύουν ότι πρέπει να προωθούνται μεταξύ των παιδιών διαδικασίες επαναπροσδιορισμού φύλου ή εάν θα πρέπει να παρουσιάζεται στα παιδιά χωρίς περιορισμούς υλικό μέσων ενημέρωσης που μπορεί να επηρεάσει τον σεξουαλικό προσανατολισμό- στα οποία οι ψηφοφόροι έπρεπε να απαντήσουν με ένα Ναι ή με ένα Όχι. Τελικά, μετά από δυναμικό αγώνα των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που καλούσαν σε άκυρη ψήφο, το μικρό ποσοστό συμμετοχής έκρινε μη έγκυρο το δημοψήφισμα. Και αυτό είναι το μόνο καλό νέο της Κυριακής και μάλιστα μισό καλό νέο, γιατί δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η νέα κυβέρνηση θα συνεχίσει την επίθεση σε κάθε εθνική, θρησκευτική και σεξουαλική μειονότητα που υπάρχει στην χώρα.

Ακροδεξιά πλειοψηφία

Τα κακά νέα, ωστόσο, συνεχίζονται. Ο Όρμπαν, λοιπόν, κατάφερε να κερδίσει ξανά τις εκλογές και μάλιστα κρατώντας τα 2/3 των εδρών του κοινοβουλίου. Απέναντί του είχε μία ετερόκλητη και ξεκάθαρα ευκαιριακή συμμαχία έξι κομμάτων, που έπιανε σχεδόν όλο το ιδεολογικό φάσμα, υπό την ηγεσία του συντηρητικού Πέτερ Μάρκι-Ζάι. Από τους Σοσιαλιστές και τους Συντηρητικούς Φιλελεύθερους έως τους Πράσινους και το -μέχρι πριν λίγα χρόνια ακροδεξιό και τώρα τάχα κεντροδεξιό- Jobbik, η συμμαχία «Ενωμένοι για την Ουγγαρία» καλείται να διαχειριστεί ένα μόλις 34,89% και 56 πολυδιασπασμένες έδρες. Να σημειωθεί ότι η σύνθεση του νέου κοινοβουλίου ολοκληρώνεται με την είσοδο του ακροδεξιού, εθνικιστικού και ευρωσκεπτικιστικού κόμματος που ακούει στο όνομα «Η Πατρίδα μας» (διάσπαση του προαναφερθέντος Jobbik).

Αντιευρωπαϊκη υστερία

Ήδη από τον πρώτο μετεκλογικό του λόγο, ο Όρμπαν δεν έκρυψε την επιθετική τακτική που θα εξακολουθήσει να έχει απέναντι στην Ε.Ε. Άλλωστε, η διαμάχη με το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα μπλοκαρισμένα κονδύλια του κοινοτικού προϋπολογισμού, με αφορμή παραβιάσεις αρχών δικαίου και περιστατικά διαφθοράς, είναι ακόμα ανοιχτή. «Σημειώσαμε μια εκπληκτική νίκη, μια νίκη τόσο μεγάλη που αναμφίβολα μπορούν να τη δουν από το φεγγάρι και σε κάθε περίπτωση ξεκάθαρα από τις Βρυξέλλες. Υπερασπιστήκαμε την κυριαρχία και την ελευθερία της Ουγγαρίας», είπε χαρακτηριστικά μπροστά στους οπαδούς του.

Σκοτεινό μέλλον

Τα νέα για τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις δεν είναι ευχάριστα. Ο απρόβλεπτος Όρμπαν είναι ολοζώντανος πολιτικά και αναβαπτισμένος εκλογικά για να συνεχίσει να αμφισβητεί το ευρωπαϊκό δίκαιο και τους κανόνες, να συνεχίσει την διάβρωση των δημοκρατικών θεσμών στην χώρα του και το κυνήγι των ελεύθερων ΜΜΕ και της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Και σε αυτό το πλαίσιο, πλησιάζοντας ακόμα περισσότερο την Μόσχα, να τάσσεται όλο και πιο ξεκάθαρα στο πλευρό του φίλου και πιστού συμμάχου του Πούτιν, θέτοντας εμπόδια σε οποιοδήποτε νέο μέτρο κυρώσεων αλλά και στη συνοχή της Ε.Ε. συνολικά.