Η χώρα βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη καμπή. Είναι πολύ κοντά στο να πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα και να αποκαταστήσει πλήρως την διεθνή αξιοπιστία της. Κάθε οπισθοδρόμηση με βάση προσωπικές ή κομματικές μικροπολιτικές λογικές θα ακυρώσει τις μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού τα τελευταία 2 χρόνια. Είναι φανερό ότι και οι Ευρωπαίοι και οι ελληνικές κυβερνήσεις έκαναν λάθη στην διαχείριση της κρίσης. Δεν υπήρχε ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης ούτε μηχανισμοί αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών – μελών της Ε.Ε. και κοινές δημοσιονομικές πολιτικές. Η Ελλάδα μείωσε τα πρωτογενή ελλείμματά της από τον Ιούνιο του 2010 έως τον Δεκέμβριο του 2011 κατά 21 δις ή 84%. Τέτοιου μεγέθους δημοσιονομική προσαρμογή δεν έχει γίνει ποτέ στον κόσμο. Δυστυχώς, η δημοσιονομική προσαρμογή δεν συνοδεύτηκε από πολιτικές που θα αντιμετώπιζαν τις αιτίες των προβλημάτων όπως η αλλαγή του πολιτικού συστήματος, το σπάσιμο των μονοπωλιακών και ολιγοπολιακών δομών και η ριζική αναπροσαρμογή του δημόσιου τομέα.
Τώρα όμως, έχουμε φτάσει στην άκρη του δρόμου και δεν είναι ώρα να παίζουμε με τις τύχες της χώρας. Oι δυνάμεις της αντιπολίτευσης πιστεύουν ότι οι κυβερνητικοί εταίροι θα κάνουν ό,τι χρειάζεται για να πάρουμε την δόση να σταθεροποιηθεί η χώρα και μετά βλέπουμε τί κάνουμε. Δεν υπάρχει πιο ανεύθυνη στάση από αυτή. Κάποιοι από τους υποστηρικτές της κυβέρνησης στο κοινοβούλιο πιστεύουν ότι οι συνάδελφοί τους που αποτελούν την πλειοψηφία του κοινοβουλίου θα επωμιστούν το βάρος της ψήφισης των μέτρων και οι υπόλοιποι θα μπορούν να περιφέρονται στις εκλογικές τους περιφέρειες και να παριστάνουν τους «ήρωες». Ούτε αυτή είναι προφανώς υπεύθυνη στάση.
Ορισμένα πολιτικά κόμματα υπερτονίζουν λογικά, αλλά στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο ήσσονος σημασίας, θέματα τη στιγμή μάλιστα που δεν έχουν προτείνει μέχρι τώρα ενέργειες και πολιτικές για την αντιμετώπιση των αιτιών που μας οδήγησαν στην κρίση. Είναι φανερό ότι η τρικομματική κυβέρνηση στηρίχτηκε σε δυνάμεις που δεν είχαν κατανοήσει το μέγεθος της κρίσης και που υποσχέθηκαν ισοδύναμα μέτρα και αναπτυξιακές δυναμικές πολύ γρήγορα. Δεν έκαναν πολλά μέχρι στιγμής για να αλλάξει η χώρα. Όμως, η χώρα πρέπει να σταθεί στα πόδια της και η κυβέρνηση να συνεχίσει την προσπάθειά της για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές θα φανεί ποιοι πραγματικά βάζουν την πατρίδα πάνω από το μικροκομματικό τους συμφέρον. Είναι όμως, έκδηλο ότι το πολιτικό σύστημα οφείλει να αλλάξει ριζικά και αυτό δεν μπορεί να το πετύχει κανένα από τα κόμματα που στηρίζουν την τρικομματική κυβέρνηση στη σημερινή τους μορφή, ούτε φυσικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ας σταθεροποιηθεί η πορεία της χώρας και ας ανοίξει ο διάλογος μεταξύ των υγιών πολιτικών δυνάμεων για την συγκρότηση ενός μετώπου λογικής με στόχο την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, μια υγιή και ανταγωνιστική οικονομία, ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος και έναν δημόσιο τομέα αρωγό της αναπτυξιακής προοπτικής της Ελλάδας.