Μην κρατάτε την αναπνοή σας ! Αργεί πολύ ακόμα η μεταρρύθμιση της ευρωζώνης γράφει σήμερα το Πολίτικο .
Ο Πιέρ Μπριανσόν γράφει πως μετά τις εκλογές του 2019 για την ευρωβουλή και την ευρωπαϊκή επιτροπή μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα γίνει σοβαρή συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης.
Και ακόμα και τότε λέει ο γνωστός αρθρογράφος οι πολιτικές και τεχνικές δυσκολίες που θα παρουσιαστούν μέχρι να συμφωνηθεί μία ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση που θα επιτρέψει στην ευρωζώνη να αντιμετωπίσει μελλοντικές κρίσεις , θα είναι πάρα πολλές.
Πολλά είναι τα εμπόδια που στέκονται στο δρόμο της σαρωτικής μεταρρύθμισης για την ΕΕ που πρότεινε ο πρόεδρος Μακρόν αμέσως μόλις ανέλαβε τα καθήκοντα του .
Από τη μία η Γερμανία αδυνατεί να σχηματίσει κυβέρνηση και το Βερολίνο οργανώνει εδώ και μήνες την άμυνα του απέναντι στις γαλλικές προτάσεις με τις οποίες και διαφωνεί.
Από την άλλη και ο πρόεδρος Μακρόν φαίνεται πως κάποιες στιγμές εγκαταλείπει τα μεταρρυθμιστικά του σχέδια ενώ και η ατζέντα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και των κοινοβουλίων τους είναι τόσο γεμάτη που δύσκολα θα χωρούσε τους επόμενους μήνες μία σοβαρή διαπραγμάτευση για την ευρωζώνη.
Ήδη ο γάλλος υπουργός των οικονομικών Μπρούνο Λε Μέρ παραδέχτηκε πως η θέσπιση κοινού ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και θέσης υπουργού οικονομικών των κρατών μελών της ευρωζώνης θα είναι οι τελευταίες μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν.
Στην σύνοδο κορυφής οι αρχηγοί κρατών θα υποδεχτούν ευγενικά το σχέδιο της Κομισιόν για τις προτεινόμενες αλλαγές στην ΕΕ ( ας μην ξεχνάμε πως η Επιτροπή προσπαθεί να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στο Βερολίνο και το Παρίσι ) αλλά τελικά απλά θα το αγνοήσουν.
Άλλωστε το Μπρέξιτ και η προσφυγική κρίση δεν τους αφήνουν και πολλά περιθώρια ελιγμών σε ένα ακόμα κρίσιμο θέμα , στο οποίο υπάρχουν επίσης μεγάλες διαφωνίες.
Πρέπει να προχωρήσουμε με αργά βήματα παραδέχεται ακόμα και το Παρίσι ξεχνώντας , προς το παρόν , τη βιασύνη του γάλλου προέδρου να προχωρήσουν άμεσα οι συζητήσεις για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης .
Χάνεται μία ακόμα ευκαιρία για την ΕΕ; Είναι πολύ πιθανό γράφει το Πολίτικο όμως οι συγκυρίες είναι τέτοιες που δεν επιτρέπουν κινήσεις εντυπωσιασμού.
Το Παρίσι φοβάται ακόμα πως αν πιέσει τα πράγματα αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο για τα μεταρρυθμιστικά του σχέδια τη στιγμή μάλιστα που το Βερολίνο βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής και η κ. Μέρκελ δεν μπορεί να πάρει καμία απόφαση αυτή τη στιγμή.
Τις τελευταίες μέρες ο Εμανουέλ Μακρόν νιώθει συγκρατημένη αισιοδοξία βλέποντας τον Μάρτιν Σουλτσ να αρχίζει διαπραγματεύσεις με την Άνγκελα Μέρκελ.
Η ενδεχόμενη είσοδος των γερμανών Φιλελεύθερων στη γερμανική κυβέρνηση ήταν βέβαιο πως αρνητικός παράγοντας στα σχέδια του.
Τώρα το φιλοευρωπαϊκό προφίλ του Σουλτς και η ανα΄γκη των Σοσιαλδημοκρατών να θέσουν τη δική τους ατζέντα αν μπουν στη γερμανική κυβέρνηση ενθαρρύνει τον γάλλο πρόεδρο .
Πάντως νωρίτερα από τον Φεβρουάριο ή Μάρτιο οι Γερμανοί δεν φαίνεται να καταφέρνουν να σχηματίσουν κυβέρνηση.
Ένα άλλο τεράστιο ζήτημα είναι και η αλλαγή της νομοθεσίας και των κανόνων που θα επιβάλλει η συμφωνία του Μπρέξιτ .
Αυτή η διαδικασία θα είναι επίσης επίπονη και χρονοβόρα και δεν επιτρέπει παράλληλες κινήσεις .
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν απαισιόδοξοι για το μέλλον της ΕΕ γιατί εκτιμούν πως στις εκλογές του 2019 οι Συντηρητικοί θα σαρώσουν . Αυτό σημαίνει λένε πως στην επόμενη μεγάλη κρίση οι χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει πάλι να αυτοσχεδιάσουν υπό την αφόρητη πίεση των αγορών.
Μία ακόμα φορά λοιπόν η Ευρώπη θα αποδείξει πως το πάθημα δεν της έγινε μάθημα και πως η καθυστέρηση είναι η δεύτερη της φύση.