Το έγκλημα που συντελείται στην Υεμένη εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια είναι πιθανό να τελειώσει μετά την απόφαση για κατάπαυση του πυρός που πήραν οι δύο πλευρές αλλά και το γεγονός πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταματήσουν επιτέλους να στηρίζουν στρατιωτικά τη Σαουδική Αραβία σε αυτό τον πόλεμο.
Η άγρια δολοφονία από το Ριάντ του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι ήταν το λιθαράκι που έγειρε την πλάστιγγα υπέρ του βασανισμένου λαού της Υεμένης.
Στην περιοχή συντελείται μια από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές καταστροφές που έχει ζήσει η ανθρωπότητα .
Δεκάδες χιλιάδες παιδιά έχουν πεθάνει από την πείνα , τα Ηνωμένα Έθνη ανεβάζουν τον αριθμό σε 85.000 , ενώ με λιμό απειλούνται 14 εκατομμύρια Υεμένιοι .
Οι ελλείψεις σε φάρμακα , πόσιμο νερό και ηλεκτρικό ξεπερνούν την ανθρώπινη φαντασία. Οι βιασμοί , οι άγριοι ξυλοδαρμοί γυναικών αλλά και ο εξαναγκασμός ανήλικων κοριτσιών σε γάμο για να εισπράξουν οι γονείς μία υποτυπώδη προίκα έχει γίνει καθημερινότητα.
Όλο και πιο πολλές γυναίκες μένουν χήρες χωρίς να διαθέτουν κανένα προσόν για να μπορέσουν να ζήσουν τα παιδιά τους και κάθε μέρα εξαναγκάζονται να κάνουν την επιλογή της Σόφι ( Sophies choice) και να αποφασίζουν ποιό παιδί τους θα ζήσει και ποιο θα πεθάνει.
Ο Σκότ Πώλ , υπεύθυνος της ανθρωπιστικής οργάνωσης Oxfam , εξηγεί πως υπάρχουν απτές αποδείξεις πως οι υποδομές της Υεμένης έχουν καταστραφεί κυρίως από τους ανελέητους βομβαρδισμούς της Σαουδικής Αραβίας .
Τα συντονισμένα χτυπήματα του Ριάντ με τις βόμβες αλλά και τις πληροφορίες που τους έδιναν αφειδώς οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πλήξει σε απόλυτο βαθμό και την παραγωγή της τροφικής αλυσίδας.
Ο πόλεμος αυτά τα 4 χρόνια οδήγησε στην ολοκληρωτική κατάρρευση και της αδύναμης οικονομίας αυτής της φτωχής χώρας.
Αυτό που ξεκίνησε ως μία εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση για τον έλεγχο κάποιων εδαφών αυτής της διαλυμένης χώρας εξελίχθηκε σε έναν από τους πιο σκληρούς πολέμους όταν αποφάσισε να εμπλακεί η Σαουδική Αραβία.
Το Ριάντ επέλεξε να ανακατευτεί στα εσωτερικά προβλήματα της Υεμένης για να σταματήσει τους αντάρτες Χούθι , οι οποίοι έχουν στενές σχέσεις με το Ιράν , να αποκτήσουν τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της χώρας.
Οι ανελέητοι βομβαρδισμοί όμως δεν έφεραν το αποτέλεσμα που ήθελε η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Τέσσερα χρόνια μετά οι Χούθι εξακολουθούν να έχουν υπό τον έλεγχο τους την πρωτεύουσα Σαναά και τον πολυπληθή βορά .
Δεν μπορεί λοιπόν κανείς να μην είναι σκεπτικός και όχι πολύ αισιόδοξος με αυτές τις τελευταίες εξελίξεις .
Η εκεχειρία που υπεγράφη , σε μία πόλη κοντά στη Στοκχόλμη, από τις δύο πλευρές , υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και η απόφαση της αμερικανικής γερουσίας να απεμπλακεί από αυτόν τον πόλεμο είναι ένα δειλό πρώτο βήμα .
Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Υεμένη Γκέραλντ Φάιερσταϊν τονίζει , πως συχνά στην περιοχή, η κατάπαυση του πυρός οδηγεί σε ακόμα σφοδρότερες συγκρούσεις.