Έλαβα το,παρακάτω κείμενο του Γιάννη Κωνσταντίνου, δικηγόρου, υποψήφιου με το Ποτάμι στη Β/ Θεσσαλονίκης, στις 11 Φεβρουαρίου.
Δεν το αξιοποίησα στη «Μεταρρύθμιση». Το υποτίμησα; Το θεώρησα υπερβολικό; Παραμένω αθεράπευτα ρομαντικός με τους παλιούς συντρόφους;
Βουλευτές δικηγόροι
Ο πιο συνήθης τρόπος αμοιβής δικηγόρου σε εργατικές υποθέσεις είναι ο λεγόμενος «εργολαβικός». Ο δικηγόρος αναλαμβάνει τα έξοδα της δίκης χωρίς προκαταβολή αμοιβής και αμείβεται με συμφωνημένο ποσοστό επί των ποσών που θα επιδικαστούν στους πελάτες. Στα σχετικά συμφωνητικά συχνότατα (αν όχι πάντα) υπάρχει ο όρος ότι ο δικηγόρος θα αμειφθεί με το ποσοστό του και στην περίπτωση που ο πελάτης δικαιωθεί με νομοθετική ρύθμιση κατά τη διάρκεια της εκκρεμοδικίας.
Μέλος της παρούσας βουλής (ο αντιπρόεδρος Αλέξης Μητρόπουλος), μέλος της κυβέρνησης (ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος) και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ (Κώστας Χρυσόγονος) είναι δικηγόροι που οι ίδιοι ή συνεργάτες τους ενδέχεται να έχουν αναλάβει σημαντικές μαζικές εργατικές και υπαλληλικές υποθέσεις (διαθεσιμότητα, απολύσεις, μείωση μισθών και συντάξεων κοκ) της μνημονιακής περιόδου. Στις προγραμματικές δηλώσεις υπάρχουν εξαγγελίες νομοθετικής επίλυσης αρκετών από αυτές τις υποθέσεις (αναδρομική κατάργηση της διαθεσιμότητας, επαναπροσλήψεις συμβασιούχων κλπ).
Κανόνες στοιχειώδους διαφάνειας επιτάσσουν να δημοσιοποιήσουν όλοι οι δικηγόροι, που είναι κυβερνητικά και κοινοβουλευτικά στελέχη, τα εργολαβικά τους συμφωνητικά με εργαζόμενους και υπαλλήλους του δημόσιου τομέα και να δηλώσουν αν θα αμειφθούν σε περίπτωση που οι σχετικές υποθέσεις επιλυθούν νομοθετικά.